Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, köpeğin saldırısına uğrayan ve kuduz teşhisi konulduktan sonra hayatını kaybeden mimar Lütfü Seray'ın (28) yakınları yanlış tedavi uygulandığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Hayatını kaybeden mimarın ağabeyi Kenan Seray, kardeşine köpek ısırmasından 20 gün sonra kuduz teşhisi konulduğunu ve geç müdahalenin ölüme yol açtığını iddia etti.
#KuduzTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, 2022’nin son aylarında gündeme gelen insan kuduz aşısı sıkıntısı ile ilgili, "Ülkemizde evcil hayvanlardaki kuduz probleminin çözülememesi yüzünden, Türkiye’de yılda yüzbinlerce insana temas sonrası tedbir (profilaksi) amaçlı kuduz aşısı yapılmak zorunda kalınıyor. Bu da ciddi bir kaynak israfına yol açıyor" dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Covid-19’a yakalandı. Austin yaptığı yazılı açıklamada, "Bu sabah Covid-19 testim pozitif çıktı. Hafif semptomlar yaşıyorum ve CDC yönergelerine uygun olarak önümüzdeki 5 gün boyunca evde karantinada kalacağım” dedi.
#ABD4'üncü doz aşı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklama ile gündeme geldi. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, koronavirüste yeni dönemi madde madde açıkladı. Kovid-19'la mücadele kapsamında ülke genelinde aşılama hızla sürerken, koronavirüste 4. doz aşısının olup olmayacağı ve uygulandığı yaş grupları için detaylar belli oldu. Peki, 4'üncü doz aşı yapılacak mı, kimlere uygulanacak? İşte, Sağlık Bakanı Koca'nın 4. doz aşı ile ilgili yaptığı açıklamanın detayları.
#KoronavirüsDünya tabiri caizse iki yıldır koronavirüsün (Kovid-19) pençesinde... Son dönemde varyantlar ile gündemden düşmeyen virüs ile ilgili ABD'den flaş açıklamalar geldi. Salgın konusunda ülkenin en yetkili ismi olarak gösterilen Dr. Anthony Fauci daha tehlikeli yeni varyantların ortaya çıkabileceğini belirtti ve çok konuşulacak bir Omicron açıklamasına imza attı.
#KoronavirüsDünya haftalardır Omicron'u konuşuyor. Yeni varyantın baskın tür olmaya başlaması ile aşıların akıbeti ne olacak sorusu yüksek sesle sorulurken Pfizer koronavirüs aşısının arkasındaki BioNTech'in CEO'su Uğur Şahin'in uyarıları sonrası planlar değişmeye başladı. ABD'den Omicron ve aşılar ile ilgili flaş açıklamalar geldi.
#OmicronTürkiye’nin tanker uçaklarını yenilemenin zamanı geldi. 60 yıldır kullanılan Boeing 707 platformundaki tanker uçakları değiştirilecek. Ekonomik ömürlerini tamamlayan uçakların yerine Airbus ve Boeing öne çıkmak için yarışacak. Ve artık bu işin acil karara bağlanması gerekiyor.
#Tanker UçakAnkara'da Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, İngiltere'de yapılan araştırmayla Covid-19 geçirenlerin beyinlerinde 'gri cevher' denilen alanda küçülme ve hücre ölümü tespit edildiğini söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Bu açıkçası ilerleyen dönemde hem MS hem Alzheimer artışlarına neden olabilecek bir gelişme" dedi.
#Koronavirüs4'üncü doz aşı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı duyurunun ardından pek çok kişinin gündeminde yer almaya başladı. Kovid-19'la mücadele kapsamında ülke genelinde aşı programına hızla devam ederken yeni kararlar alındı. Sağlık Bakanlığınca Kovid-19 aşısının doz sayısı ve uygulandığı yaş grupları gibi konularda alınan kararları paylaştı. Peki, 4.doz aşı kimlere yapılacak? İşte, Bakan Koca'dan konuyla ilgili açıklamalar
#4. Doz AşıKovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşı miktarı 85 milyon 615 bin 834'e ulaştı. Sağlık Bakanlığınca, salgınla mücadelenin etkili şekilde sürdürülebilmesi için Kovid-19 aşısının doz sayısı ve uygulandığı yaş grupları gibi konularda yeni kararlar alındı. Peki, kimler 4. doz aşı randevusu alabilir?
#4. Doz Aşı Randevusunu Kimler Alabilir?4'üncü doz aşı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı duyurunun ardından pek çok kişinin gündeminde yer almaya başladı. Kovid-19'la mücadele kapsamında ülke genelinde aşı programına hızla devam ederken yeni kararlar alındı. Sağlık Bakanlığınca Kovid-19 aşısının doz sayısı ve uygulandığı yaş grupları gibi konularda alınan kararları paylaştı. Peki, 4.doz aşı kimlere yapılacak? İşte, Bakan Koca'dan konuyla ilgili açıklamalar
#Aşı3. doz hatırlatma aşısının ardından 17 Ağustos itibarı ile 4. doz aşılar sağlık çalışanları ve 50 yaşın üstündeki vatandaşlar için talebe bağlı olarak sisteme tanımlandı. Ancak hala kafa karışıklıkları mevcut. Yurt genelindeki milyonlarca kişi “4. doz aşıyı olmalı mıyım?” diye düşünüyor. Anne babalarımız bize danıştı, biz de uzmanlara sorduk...
#4. Doz AşıKovid-19'la mücadele kapsamında ülke genelinde aşı programına hızla devam ediliyor. Sağlık Bakanlığınca Kovid-19 aşısının doz sayısı ve uygulandığı yaş grupları gibi konularda yeni kararlar alındı. Öte yandan 4. doz aşı için e-Nabız sistemine buton eklendi. Peki, kimler 4. doz aşı randevusu alabilir?
#Kimler 4. Doz Aşı Randevusu Alabilir?Kovid-19'la mücadele kapsamında ülke genelinde aşı programına hızla devam ederken yeni kararlar alındı. Sağlık Bakanlığınca Kovid-19 aşısının doz sayısı ve uygulandığı yaş grupları gibi konularda alınan kararları paylaştı. Peki, 4.doz aşı kimlere yapılacak?
#4 DozTÜBİTAK tarafından da desteklenen 7 yerli aşı adayından Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen aşının çalışmalarından hayvan deneyleri tamamlandı, insan deneyleri için Sağlık Bakanlığı'nın izni bekleniyor. Koronavirüse karşı 'adenovirüs' yöntemiyle geliştirilen, ağız ve burundan uygulanabilen yerli aşı ile ilgili DHA'ya bilgi veren Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, ''Sağlık Bakanlığı'na başvuruda bulunduk ve klinik çalışmaya başlayabilmek için izin bekliyoruz'' dedi. 9-10 ay içinde tüm fazları tamamlayıp aşıyı yaygın kullanıma sunabileceklerini söyleyen Akbulut, ''Burun ve ağızdan uygulama, virüsün insandan insana bulaşmasını etkilemede en önemli aşılama yoludur. Gerçek anlamda virüsün yayılmasını engelleyecek tarzda bir bağışıklığa ihtiyacımız var. Bizim aşımız buna aday'' dedi.
#AnkaraSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüse karşı aşı çağrısı yaptı. Aşıların ölüm ve ağır hastalıktan korumada son derece etkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuz, aşı zorunlu olmalı mı tartışmalarına net yanıt verdi. Yavuz, "Öğretmenler, sağlık çalışanı gibi belli meslek gruplarında kesinlikle zorunlu olmalı. Sosyal ortamlara girmek isteyenlere de ya aşı kartı, ya da son 48 saatte yapılmış negatif sonuçlu PCR testini gösterme şartı getirilmeli. Zaten restoran sahipleri de bunu istiyor. Bu artık bireysel tercih olamaz, toplumun her şeyi buna bağlı" dedi.
#Sağlık BakanlığıAnkara Şehir Hastanesi'nde yerli aşı Turkovac ile Çinli Sinovac'ın geliştirdiği Coronovac aşısının 3'üncü doz klinik çalışmasını yürüten ekipten Doç. Dr. Orhan Küçükşahin'den çarpıcı açıklamalar geldi. 1 haftadır süren çalışmaya ilişkin DHA'ya açıklama yapan Küçükşahin, "Tüm dünyanın merakla beklediği '3'üncü- 4'üncü doz aşı gerekecek mi?' sorusunun cevabını bu çalışma kısmi olarak verecek. Şu anda Türkiye'de 3'üncü doz aşılama belli yaş gruplarında, belli kesimlerde açıldı. Buradaki amaç daha genç bireylerde 3'üncü doz aşılamanın da etkinliğini değerlendirmek. Ne kadar çabuk bunun cevabını verebilirsek önümüzdeki günlerde en azından 3'üncü doz aşılarla ilgili tartışmalı kısımların önüne geçmiş oluruz" dedi.
#AnkaraBirçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün bulaştığı bölgelerde “hedefli aşılama” yapılması gerektiğini söyledi. M çiçeğinin yayılmasının Covid-19’a göre daha kolay olduğunu belirten Harris, "İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok" dedi.
#M Çiçeği