3600 gün EYT ile emeklilik Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasıyla günün öne çıkan konularından oldu. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin Meclis'ten geçmesiyle EYT kısmi emeklilik şartlarına gözler çevrildi. Son dakika bilgisine göre 4 maddeden oluşan EYT'ye ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda 395 oyla kabul edildi. Teklifle; 8 Eylül 1999'dan önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlayanların, yaş haddi aranmadın emekli olabilecekler. Prim gün sayısını ve çalışma süresini, sigortalılık süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme hakkına sahip olacaklar. Peki, 3600 kısmi emeklilik EYT kapsamında mı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Kısmi EmeklilikSoru: 3.1.1995 4/A sigorta girişliyim ve 5750 gün için yeterli prim ödemem var. 20 Mart 2023 tarihinde 4/A emeklilik başvurusu yaptım. Halen sonuçlanmadı. 2010 yılında kardeşimin şirketinde ortak olarak 4/B girişi yapıldı ancak 4/B hiç prim ödenmemiş. 4/B prim günlerine emeklilik için ihtiyacım yok. Bu borcu ödemeli miyim? Emeklilik için engel mi? Barış K.
#Bağ-KurEmeklilik yaşı, kişilerin kaç yaşında sigortaya dahil oldukları ve çalışmaya başladıkları dikkate alınarak hesaplanır. Bu hesaplamalarda önem arz eden konulardan biri, yatırılan prim gün sayılarıdır. Türkiye’de emekliliğin hesaplanması noktasında bazı yıllar dikkate alınmaktadır. 1999 öncesi ve sonrası, 2008 öncesi ve sonra gibi yıllar baz alınarak hesaplamalar gerçekleştirilmektedir. Emeklilik yaş hesaplaması nasıl yapılır, 4A ile 4B emeklilik nasıl hesaplanır işte karşınızda tüm detaylar.