İklim krizinin ve doğal kaynakların tehdit altında olmasının olası sonuçları giderek daha fazla belirginleşiyor. Yanlış enerji politikaları, aşırı kaynak kullanımı, su kaynaklarının tükenmesi ve ormansızlaşma dünyadaki sürdürülebilir yaşamı tehdit eden konulardan sadece bazıları. Bu olumsuzlukların bizlere ve dünyamıza yaşatabileceği geri dönülemez sonuçların farkına varmak ve olabildiğince hızlı bir şekilde eyleme geçmek gerekiyor. Bu konuda tüm sektörlere büyük sorumluluk düşerken moda sektörü de günümüzün son derece hızlı gelişen teknolojisiyle birlikte bu sorunun çözümüne katkı sağlamaya çalışıyor.
#TeknolojiEğitim uzmanları, üniversite tercih döneminde milyonca adayı uyarıyor: “Puan ve sıralama önemli olsa da tercih yaparken kendinize uygun meslekleri seçin. Sırf puanınız tuttuğu için değil, severek yapacağınız ve gelecekte size fayda sağlayacak bölümleri tercih edin.” Günümüzün özellikle de pandeminin ardından değişen şartlar meslekleri de etkiledi.
#Parlayan MesleklerEndüstri 4.0 kapsamında üretimdeki farklılaşmayı ve katma değerli değişimi sağlayan teknolojilerin birçoğu, tekstil ve moda sektöründe de öne çıkıyor. Dijitalleşmenin moda ve güzellik sektöründe, üretimden pazarlamaya sağladığı katkılar ve bu yeni anlayış Moda 4.0 (Fashion 4.0) kavramı ile tanımlanıyor. Moda 4.0 kapsamında öne çıkan teknolojilerden 3 boyutlu yazıcılar ile hazırlanan tasarımlar, Paris Haute Couture 2021 İlkbahar Yaz Koleksiyonları’nda da öne çıktı.
#Ecehan ErsözGeliştirilen ürünün taşıdığı risklerin kullanımdayken değil, tasarlanırken keşfedilebilmesi için üreticilere, mühendisliğin yanı sıra önemi hızla artan "ürün geliştirme uzmanlığı" desteği gerekebiliyor. Tasarım desteği verilen dikkati çekici ürünlerden biri de sütü filtresi...
#TeknolojiDijitalleşmenin faydaları COVID-19 salgını döneminde net bir şekilde karşımıza çıktı. Pek çok sektör dijital dönüşüme girerken, ağız ve diş sağlığı da son teknolojiden üzerine düşeni aldı. Bu kapsamda Align Technology Türkiye Genel Müdürü Evren Köksal, önemli açıklamalarda bulundu.
#Diş3 boyutlu (3D) baskı, çağımızın en yıkıcı teknolojilerinden biri. İlk çıktığı süreçte mimarlık alanında ve prototip üretiminde kullanılan 3D yazıcılar, ilerleyen süreçte farklı amaçlarla da kullanılmaya başlandı. Peki bu yazıcılar nereye gidiyor, gelecekte bizi neler bekliyor? Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı önemli açıklamalarda bulundu.
#ZaxeBursa'daki Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde kurulması için çalışma başlatılan Ar-Ge merkezi ile yüksek teknolojili ve katma değerli ürünler üretilmesi hedefleniyor. Lise Müdürü Metin Sezer, kurulacak ar-ge merkezi hakkında bilgi verdi.
#Ar-GeBoğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulübü Compec tarafından 28 Şubat’ta başlayacak olan ve bu yıl 11.kez Teknolojiyle #YenidenTanış sloganıyla düzenlenecek Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Zirvesi - Boğaziçi TechSummit’20’de, güncel teknolojilerdeki gelişmeler incelenecek; katılımcılar endüstriyel ve insansı robotlar, 3 boyutlu yazıcı ve prototipleme teknolojileri, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gözlükleri, drone teknolojileri gibi yeni teknolojik ürünlerle tanışacak.
#Boğaziçi ÜniversitesiTürkiye'nin en büyük teknoloji geliştirme bölgesi olan Bilişim Vadisi'ne, ev sahipliği yaptığı "Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Yeniliğe Yolculuk Buluşması" programının ardından ulusal ve uluslararası firmaların ilgisi arttı.
#OtomobilCumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan "Üretimde Paradigma Değişikliği, Artırımsal Üretim, Üç Boyutlu Yazıcılar" raporuna göre, Türkiye'nin 2017'de 22,5 milyon dolar olarak hesaplanan 3 boyutlu baskı pazarı büyüklüğünün 2023'te 49,1 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
#3D BaskıDünyanın en heyecan verici teknolojilerinden 3D baskı hayallerin ötesine geçiyor. Yılın en iyi 10 3D baskı uygulamasının arasında yapay uzuvlardan otomobil kopyalamaya, kıyafetten tarihi eserlere kadar birbirinden ilginç yenilikler var. İşte FESPA Eurasia'nın paylaştığı en iyi 3 boyutlu baskı uygulamaları...
#3D BaskıAnkara Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Elvan Gökçe Bulut, TÜBİTAK’ın da desteğiyle yaptığı çalışmada, dünyada ilk defa 3 boyutlu yazıcıda atıştırmalık tavuk eti ürünü üretti. Elvan Gökçe Bulut, ürünün literatürde ilk olduğunu söyledi.
#Üç Boyutlu YazıcıKullanıcıların tüketim şekillerinde devrim yapma potansiyeli olan 3 boyutlu yazıcıların yakın gelecekte günlük hayatımıza daha çok dahil olması bekleniyor. Ancak hem faydalı hem eğlenceli olduğu için tehlikesiz gözüken bu cihazlar taşıdıkları güvenlik riskleri nedeniyle siber korsanların hedefi haline geliyor. Ağ güvenliği çözümlerinde lider olan WatchGuard’ın Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, 3 boyutlu yazıcılarla ilgili riskleri ve çözümleri paylaşıyor.
#3 Boyutlu Yazıcı