Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 verilerine göre Türkiye’de özel gereksinimli bireyler, toplam nüfusun yüzde 12.29’unu oluşturuyor. Türkiye’deki down sendromlu birey nüfusuyla ilgili kesinleşmiş bir veri yok, ancak sayının yaklaşık 70 bin olduğu tahmin ediliyor. Özel gereksinimli bireyler ve aileleri, 21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü’nde bir kez daha ayrımcılıktan uzak, bütünleşmiş bir toplum talebinde bulunuyor.
#Down Sendromlu BireyGörme engelli bir solist ve 4 Down sendromlu bireyden oluşan ‘Fark Band’ müzik grubu ilk şarkısını yaptı. Dünyaca ünlü müzik grubu Bee Gees’in Stayin’ Alive şarkısını Türkçe’ye uyarlayan Fark Band, ‘Yanımda Ol Benimle Ol’ diyerek herkesi farkında olmaya davet etti.
#GazetehaberleriDown Sendromlu gençler, 21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü kapsamında bir üniversitede gerçekleştirilen etkinlikte öğrenci oldular. Bir günlüğüne üniversiteli olan gençler, laboratuvarlarda çeşitli aktivitelere katıldı.
#21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık GünüBugün 21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü. Bu konuda toplumu bilinçlendirmek için her yıl çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Üniversiteler, dernekler bu konuda farkındalık yaratmak için çalışmalar yaparken Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü sosyal medyanın da gündemine girdi.
#Dünya Down Sendromlular Farkındalık GünüSağlıkta önemli gün ve haftalar, hastalıkların öneminin vurgulanması, doğuştan veya sonradan oluşan bazı hastalıklara yönelik farkındalık yaratması amacıyla kritik bir öneme sahip olacak. Sağlık Bakanlığı kurumları ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar gibi kurum kuruluşlar gibi oluşumlar aracılığıyla farkındalık oluşturan bu günler, sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi aracılığıyla da görüntülenebiliyor. İşte, 2022 sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi detayları
#Sağlıkta Önemli GünlerFarkındalığın artması ile sosyal yaşama daha fazla katılım sağlayan Down sendromlu bireylerin sevecenliği tartışılmaz olsa da toplumun büyük bir kesimi tarafından hala olumsuz etiketlere maruz kaldıkları da yadsınamaz. Tüm farklılık grupları gibi bu farklılığa karşı da önyargılarımızı yıkmak, farkındalığı artırmak ve herkes için yaşanabilir bir dünya yaratmak amacıyla her yılın üçüncü ayının 21’i ‘Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ olarak belirlenmiştir.
#Down SendromuÜnlü isimlerin de sosyal medya hesaplarından hatırlattığı Down sendromu farkındalık günü için Türkiye'nin dört bir yanında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Tüm dünyada 6 milyonun üzerinde Down Sendromlu birey yaşamaktadır. Ülkemizde yılda yaklaşık 800 Down sendromlu bebek dünyaya geliyor. Türkiye'de tam bir veri yok ama yaklaşık 100.000 DS'lu kişi olduğu tahmin ediliyor. Peki Down sendromu nedir? Down sendromu farkındalık günü ne zaman ortaya çıktı?
#Down Sendromu