YÖK, YKS ile ilgili yeni bir düzenleme yaptı. Buna göre, hukuk, mühendislik, mimarlık, tıp ve öğretmenlik programlarının baraj sıralamaları yükseltildi. Tercih yapacak öğrenciler için barajın genişletildiği ifade edilen açıklamada, "Öğrencilerimizin lehine olmak üzere önceki yıllarda yürürlüğe konulan bazı programlara ait başarı sırası sınırlamalarının kalite önceliğimizden sarfınazar edilmeksizin genişletilmesi uygun görülmüş ve ilgili programların tercih edilebilmesi için gerekli olan asgari başarı sıralaması sınırları bu yıl için aşağıdaki şekilde belirlenmiştir" denildi.
#YÖKYKS sonuçları, üniversite sınavına giren binlerce adayın merakla araştırdığı konu olmaya başladı. Sınavın tamamlanmasının üzerinden haftalar geçmesiyle birlikte YKS sonuçları için ÖSYM’nin yapacağı açıklamaya kilitlenen adaylar, konuyla ilgili sorgulamalarını gerçekleştirmeye devam ediyor. Peki ÖSYM, YKS üniversite sınav sonuçları bilgisini ne zaman adaylarla paylaşacak? İşte, o süreç hakkında bazı bilgiler.
#Yks SonuçlarıYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için heyecan dorukta! Bu yıl ilk kez uygulanacak olan YKS’nin ilk oturumu TYT, cumartesi günü gerçekleşecek. Artık son hazırlıklarını yapan üniversite adayları, bir yandan eksik belgelerini tamamlamaya çalışırken bir yandan TYT örnek sorularını inceliyor. İşte, ÖSYM tarafından yayımlanan TYT örnek soruları!
#YKSÖSYM'nin hazırladığı değerlendirme raporuna göre, 2014-2017 yılları arasında yapılan sınavlara, EKPSS hariç toplam 47 bin 996 sürekli engelli aday, 3 bin 576 geçici engelli aday katıldı. 2014 ve 2016 EKPSS sınavlarında 12 bin 422 aday okuyucu, 15 bin 586 aday işaretleyici yardımı aldı. Adayların 17 bin 917'si tekli salonlarda, 122 bin 435'i ise toplu salonlarda sınava katıldı. 22 Nisan'da yapılacak 2018-EKPSS'ye 88 bin 832 aday başvurdu.
#ÖSYMÖSYM, YKS başvuru ve sınav süreciyle ilgili yayınladığı sıkça sorulan sorularda OBP’nin hesaplanması ve bu yıl bir değişiklik olup olmadığı konusuna da açıklık getirdi. Peki OBP’nin hesaplanmasında değişiklik var mı, geçen yıl bir yükseköğretim programına yerleşip bu sene tekrar sınava girecek adayların puanı nasıl etkilenecek?
#OBPLiselerde verdiğim “Meslek Seçimi, Geleceğin Meslekleri ve Doğru Tercih” seminerlerinde, öğrenci ve velilerle yaptığım görüşmelerde, 2018 yılından itibaren uygulanacak “Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS)” hakkında öğrenci ve velilerin kafalarının karışık olduğunu gördüm. Aslında yeni sınav sistemini avantaja dönüştürebileceklerini anlatmaya çalışıyorum. Nasıl mı? Gelin hep beraber bakalım.
#YKSOBP, Ortaöğretim Başarı Puanı'nı ifade etmektedir. Üniversite sınavına girerken TYT ve AYT puanlarına ilave olarak kullanılan OBP, son başarı puanının belirlenmesine olanak sağlıyor. Peki, OBP nedir ve sınav sonuçlarına etkisi ne kadar olacaktır? İşte, Ortaöğretim Başarı Puanı hakkında detaylı bilgiler
#ObpAÖF kayıt yenileme işlemi için geri sayım devam ediyor. Öğrenim gördükleri bölümde eğitim almaya devam eden öğrenciler, AÖF kayıt yenileme işlemini gerçekleştirerek yeni döneme başlayacak. Üniversiteye yeni başlayacak olan ve AÖF yeni kayıt işlemini gerçekleştirmeye hazırlanan vatandaşlar ise 25 Eylül tarihine kadar bu işlemi tamamlayabilecek. İşte, AÖF kayıt be kayıt yenileme işlemi hakkında detaylı bilgiler
#Aöf2017 LYS ek yerleştirme sonuçları 12 Eylül Salı günü ÖSYM'nin resmi sayfası üzerinden açıklandı. Ek yerleşmeyle üniversite eğitimine hak kazanan adaylar şimdi büyük bir merakla 'LYS ek yerleştirme kayıtları ne zaman?' sorusuna yanıt arıyor.
#ÖSYMLYS ek yerleştirme sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. Yüz binlerce öğrenci tarafından merakla beklenen LYS ek yerleştirme sonuçlarının, öğrencilerin erişimine açılmasının ardından ÖSYM'nin sonuç sorgulama sayfasında yoğunluk yaşandı. Öğrenciler, 2017-2018 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemlerinin üniversiteler tarafından ne zaman gerçekleşeceğini merak ediyorlar. Peki, üniversite kayıtları ne zaman olacak? İşte, LYS ek yerleştirme sonuçları sorgulama.
#LysLYS ek yerleştirme işlemleri üzerinden 5 gün geçmesi nedeniyle sonuç araştırmaları hızlandı. Yeni eğitim-öğretim yılına çok az bir zaman kala herhangi bir üniversiteye yerleşip yerleşemediklerini merak eden öğrenciler, 'LYS ek yerleştirme sonuçları bugün açıklanır mı?' sorusuna ÖSYM'nin resmi sayfası üzerinden yanıt arıyor. Peki ÖSYM 2017 takviminde konuyla ilgili bir bilgi var mı? İşte LYS ek yerleştirmelerinde son durum!
#LysMeslek lisesinde okurken günde 2 saat uykuyla idare edip çok çalışarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandığını söyleyen Nuriye Kalkmaz’ın, ÖSYS belgelerinde sahtecilik yaptığı ortaya çıktı. ‘Sınav başarısı’nın duyulmasıyla Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından da kabul edilen Nuriye, aslında İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği’ni kazanmış.
#ÖSYMMeslek lisesi mezunu Nuriye K. 2 saat uykuyla Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandığını iddia edip başta okul müdürü olmak üzere ilçe ve il müdürleri, ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından ağırlandı. Ancak Nuriye K’nın belgelerinin sahte olduğu ortaya çıktı.
#Milli Eğitim BakanlığıLYS 2017 tercih sonuçları için heyecan dolu bekleyiş devam ederken ÖSYM'nin geçtiğimiz yılki sınav takvimini inceleyen adaylar büyük heyecan yaşadı. Geçen yılki tarihlere bakıldığında sonuçların bugün açıklanabileceği öngörüsü oluştu. ÖSYM, herhangi bir önlisans, lisans veya açıköğretim bölümüne yerleşememiş olan öğrenciler 29 Ağustos-5 Eylül 2017 tarihleri arasında tercihte bulunmuştu. Pekii LYS 2017 ek tercihleri bugün açıklanır mı? ÖSYM tarih verdi mi?
#LysEk yerleştirme işlemleri 5 Eylül Salı günü ÖSYM internet sitesi üzerinden tamamlanıyor Ek tercih kılavuzu üzerinden boş kontenjanları tespit eden öğrenciler, ÖSYM internet sitesi aracılığıyla bu başvurularını tamamlayacak. Peki, ek yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, konuyla ilgili bazı bilgiler
#Üniversite Ek YerleştirmeÜniversitelere ek yerleştirme tercihleri 5 Eylül’de sona eriyor. ÖSYM’nin 2017 Ek Yerleştirme Kılavuzu’na göre lisans programlarında en fazla boş kontenjan 8 bin 691 ile işletmede ortaya çıkarken; mühendislik, mimarlık ve öğretmenliklerde de yer var. Ön lisansta bulunan bilgisayar programcılığında ise yaklaşık 17 bin kontenjan dolmadı. Açıköğretim dahil toplam boş kontenjan sayısı ise 370 bin civarında.
#GazetehaberleriEk yerleştirme döneminde adayların hayallerindeki üniversiteye yerleşmek için dikkat etmesi gereken noktalar var. Öncelikle ilk merkezi yerleştirmede tercih yapsın ya da yapmasın hiçbir programa yerleşmeyenler ek yerleştirme tercihi yapabiliyor. 2017 ÖSYS yerleştirmesinde bir bölüme giren ancak kayıt yaptırmayanlara ise şans verilmiyor. Adaylar tercih listelerini oluştururken Ek Yerleştirme Kılavuzu’nda belirtilen programların taban puanlarını dikkate almalı. İşte dikkat edilmesi gerekenler:
#Gazetehaberleri2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kılavuzu’ndan elden edilen verilere göre, bu yıl vakıf üniversitelerinde öğrenim ücretleri yüzde 8 ile 17 arasında değişen oranlarda arttı. Anaokulu, ilk ve ortaöğretim düzeyinde ise artış enflasyona yakın bir oranla yüzde 10 civarında.
#Özel OkulÜniversite ek yerleştirme işlemlerinin ne zaman yapılacağı milyonlarca öğrenci tarafından büyük bir merakla bekleniyordu. ÖSYM tarafından yapılan açıklamayla birlikte üniversite ek yerleştirme işlemlerinin başladığı duyuruldu. Ek yerleştirme işlemlerinin başlamasının ardından üniversite yerleşemeyen adaylar, üniversitesin boş kontenjan listesini araştırmaya başladılar. Peki, üniversite ek yerleştirme başvuruları nasıl yapılacak? Başvurular ne zaman bitecek? İşte detaylar.
#ÖSYMÜniversite ek yerleştirme başvuruları milyonlarca öğrenci tarafından bekleniyordu. ÖSYM tarafından üniversite ek yerleştirme başvuruları başladı. 2017-ÖSYS merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilemeyen adayların başvuru yapacağı ek yerleştirme başvurularının nasıl yapılacağı merak ediliyor. Öte yandan ek yerleştirme kılavuzu da merak ediliyor. Peki,
#Ek Yerleştirme