1 İsik Yili

1-isik-yili’a ait tüm site haberleri

Hubble’dan olağanüstü gözlem: Yıldızlararası dev baloncuk

Hubble’dan olağanüstü gözlem: Yıldızlararası dev 'baloncuk'

Önümüzdeki Pazar günü 26. yılına girecek olan emektar Hubble Uzay Teleskobu, bir yıldızın etrafını çevreleyen ‘baloncuk’ görünümlü dev bulutsuyu görüntüledi.Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) kontrolündeki teleskop, yaş gününü büyüleyici bir gözlem ile kutlamaya hazırlanıyor. Etkileyici sahne, şimdiden Hubble’ın en seçkin koleksiyonları arasında yer aldı.Dünya’dan 7 bin 100 ışık yılı uzakta (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) bulunan ve ‘Bubble Nebula’ (Kabarcık Bulutsusu) ismiyle bilinen ‘NGC 7635’ ilk kez 1787 yılında İngiliz astronom William Herschel tarafından keşfedildi.Cassiopeia (Koltuk) Takımyıldızı içinde bir sabun baloncuğu gibi görünen nebula, aslında içerisindeki parlak yıldız ‘Sao 20575’ tarafından ışıklandırılan bir gaz ve toz bulutu. Yaklaşık 7 ışık yılı genişliğinde ve saatte 100 bin kilometre hızla yayılmayı sürdürüyor. İçindeki yıldız, Güneş’ten 45 kat daha fazla kütleye sahip ve 400 bin kat fazla enerji yayıyor. Baloncuk, yıldızın çok güçlü etkisiyle büyümesini devam ettiriyor. Zira yıldızdan açığa çıkan gaz, saatte 6,4 milyon kilometre hızla yayılan solar rüzgarlar oluşturuyor.Teleskop, objenin fotoğrafını yakalamak için bünyesindeki Wide Field Camera 3'ü (Geniş Alan Kamerası 3) kullandı. Görüntü, aslen 4 farklı görselin bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. Uzaya fırlatıldığı 1990 yılından beri birçok çığır açıcı keşfin yapılmasını sağlayan Hubble Uzay Teleskobu, yerini 2018 yılının Ekim ayında faaliyete geçecek James Webb Uzay Teleskobu’na bırakacak.

#Hubble
NASA, lavla kaplı sıcak bir gezegenin atmosferini inceledi

NASA, lavla kaplı sıcak bir gezegenin atmosferini inceledi

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Spitzer Teleskobu, ilk kez Güneş Sistemi dışındaki bir gezegenin sıcaklık haritasını çıkardı. Lav akıntılarıyla ve magma gölleriyle kaplı bu ‘süper-dünyanın’ şiddetli atmosfer koşulları dikkat çekiyor. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nden Brice Olivier Demory önderliğindeki araştırma ekibi, Dünya’dan 40 ışık yılı uzaktaki (1 ışık yılı = Yaklaşık 10 trilyon kilometre) ’55 Cancri e’ adlı kayalık gezegenin atmosferiyle ilgili yeni bilgilere ulaştı. Dünya'dan 17 kat büyüklüğe kadar ulaşan gezegenler 'süper-dünya' olarak sınıflandırılıyor. YÜZEY SICAKLIĞI 2426 DERECE Dünya’dan yaklaşık 2 kat büyük olan ve kendi yıldızına çok yakın bir yörüngede seyreden gezegenin bir yılı sadece 18 saat. Gezegenin yıldıza bakan kısmı değişmiyor. Bu da ’55 Cancri e’nin bir yüzünün adeta pişmesine, diğer tarafının ise daha soğuk kalmasına yol açıyor. Spitzer Teleskobu ile elde edilen verilere göre, gezegenin değişmeyen gündüz tarafında yüzey sıcaklığı 2426 derece. Gece tarafının sıcaklığı ise 1126 derece olarak tespit edildi. Bütün gezegenin sıcaklık haritasını çıkaran Spitzer, ısının her yere eşit oranda dağılmadığını belirledi. ’55 Cancri e’nin kalın bir atmosferi olmadığı, karanlık yüzündeki lav akıntılarının kısmen katılaşmış olduğu, bunun da sıcaklığın eşit dağılmasını engellediği tespit edildi. LAV NEHİRLERİ VE MAGMA GÖLLERİYLE KAPLI ’55 Cancri e’ ile ilgili görüşlerinin geliştiğini belirten Brice Oliver Demory, “Gezegenin sıcak geceleri ve çok daha sıcak gündüzleri var. Aradaki yüksek fark, sıcaklık transferinin etkisiz olduğunu gösteriyor. Sadece yıldıza bakan yüzünde bir atmosfer olabilir. Ya da yüzeydeki lav akıntılarıyla bunu açıklayabiliriz” dedi. Belçika’daki Liege Üniversitesi’nden araştırmaya katılan Michael Gillon ise, “Gezegenin aydınlık yüzünde lav nehirlerinin ve aşırı derecede sıcak magma göllerinin olması muhtemel. Ancak karanlık yüzünde Hawaii’deki gibi katılaşmış lav akıntılarının olduğunu düşünüyoruz” diye k

#Nasa
Hubble uzay teleskobu 9 canavar yıldız görüntüledi

Hubble uzay teleskobu 9 'canavar' yıldız görüntüledi

Gökbilimciler, Hubble uzay teleskobunun ultraviyole (morötesi) görüşkameraları ile her biri Güneş’ten en az 100 kat fazla kütleye sahip 9‘canavar’ yıldız tespit etti. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı(ESA) kontrolündeki Hubble’dan gelen verileri inceleyen uluslararasıaraştırma ekibi, Dünya’dan 170 bin ışık yılı uzaktaki (1 ışık yılı =yaklaşık 10 trilyon kilometre) ‘R136’ yıldız kümesinin morötesigörüntülerini elde etti.Büyük Magellan Bulutu içindeki Tarantula Nebulası’nda yer alan ve sadece birkaç ışık yılı genişliğinde olan genç R136yıldız kümesinde, Güneş’ten en az 100 kat büyük kütleli 9 devasa yıldızolduğu belirlendi. Bu kümede yer alan ‘R136a1’ kodlu yıldızın Güneş’ten250 kat fazla kütleye sahip olduğu ve bilinen evrendeki kütle rekorunuelinde bulundurduğu belirtildi. Bir aradaki bu 9 büyük yıldız, Güneş’ten30 milyon kat fazla ışık saçıyor. Ayrıca R136’da Güneş’ten en az 50 katfazla kütleye sahip onlarca yıldız da bulunuyor. Araştırmayıyürüten astronomlardan Saida Caballero-Nieves, “Böylesi büyükyıldızların daha önce ikili sistemlerdeki yıldızların birleşmesi sonucuoluştuğu düşünülüyordu. Ancak R136’daki yıldızların oluşum sürecindekibaşka bir etkiden dolayı büyüdüğünü sanıyoruz. Bu yıldızların kökenibilinmiyor ve büyümelerindeki gizemi araştırıyoruz” dedi. 

#HUBBLE UZAY TELESKOBU