Hubble’dan olağanüstü gözlem: Yıldızlararası dev 'baloncuk'

Güncelleme Tarihi:

Hubble’dan olağanüstü gözlem: Yıldızlararası dev baloncuk
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2016 10:53

Önümüzdeki Pazar günü 26. yılına girecek olan emektar Hubble Uzay Teleskobu, bir yıldızın etrafını çevreleyen ‘baloncuk’ görünümlü dev bulutsuyu görüntüledi.

Haberin Devamı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) kontrolündeki teleskop, yaş gününü büyüleyici bir gözlem ile kutlamaya hazırlanıyor. Etkileyici sahne, şimdiden Hubble’ın en seçkin koleksiyonları arasında yer aldı. 

Dünya’dan 7 bin 100 ışık yılı uzakta (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) bulunan ve ‘Bubble Nebula’ (Kabarcık Bulutsusu) ismiyle bilinen ‘NGC 7635’ ilk kez 1787 yılında İngiliz astronom William Herschel tarafından keşfedildi. 

Hubble’dan olağanüstü gözlem: Yıldızlararası dev baloncuk


Cassiopeia (Koltuk) Takımyıldızı içinde bir sabun baloncuğu gibi görünen nebula, aslında içerisindeki parlak yıldız ‘Sao 20575’ tarafından ışıklandırılan bir gaz ve toz bulutu. Yaklaşık 7 ışık yılı genişliğinde ve saatte 100 bin kilometre hızla yayılmayı sürdürüyor. İçindeki yıldız, Güneş’ten 45 kat daha fazla kütleye sahip ve 400 bin kat fazla enerji yayıyor. Baloncuk, yıldızın çok güçlü etkisiyle büyümesini devam ettiriyor. Zira yıldızdan açığa çıkan gaz, saatte 6,4 milyon kilometre hızla yayılan solar rüzgarlar oluşturuyor. 

Teleskop, objenin fotoğrafını yakalamak için bünyesindeki Wide Field Camera 3'ü (Geniş Alan Kamerası 3) kullandı. Görüntü, aslen 4 farklı görselin bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. Uzaya fırlatıldığı 1990 yılından beri birçok çığır açıcı keşfin yapılmasını sağlayan Hubble Uzay Teleskobu, yerini 2018 yılının Ekim ayında faaliyete geçecek James Webb Uzay Teleskobu’na bırakacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!