Güzel bacaklar kadının özgüvenini artırıyor

Kadınlar için düzgün bacaklara sahip olmak, kıyafetleri daha cesur taşımalarını sağlarken, özgüvenlerini de artırıyor.

Günümüzde kadınlar güzel bacaklara sahip olmak için de estetik cerrahlarına başvuruyor. Bacak estetiğinin alanına giren birçok sorun var aslında. Bacak estetiği aynı zamanda ayak estetiğini de kapsıyor: Ayak parmaklarında doğumsal kaynaklı olarak fazla parmak bulunması, ayak tarak kemiklerinin çıkıntısının oluşması gibi. Yaşın ilerlemesi ve kilo alıp vermekle bacaklarda ortaya çıkan sarkmalar, bacağın belli bölgelerinde aşırı yağ birikmesi, bacak içlerinde olması gereken yağ dokusunun çok az bulunması nedeniyle görülen şekil bozuklukları bacak estetiği kapsamında yer alan durumlardır.

FAZLA PARMAKLAR ALINIYOR: Doğuştan birtakım parmakların fazlalığı ve eksikliği olabilir, bunlar genellikle küçük yaşta alınabiliyor. Ayaklarda parmak fazlası olabildiği gibi elde de altı parmak bulunabiliyor. Ayağın fazla taraklı ve geniş olduğunda daraltılması ve ayağın küçültülmesi şeklinde estetik ameliyatlar yapılabiliyor.

YAĞ ÇIKINTILARI: Tüm bacak sisteminde ilgilendiğimiz sorunlardan biri de genellikle şekil bozukluğu yaratan, belirgin bögelerde fazlalık şeklindeki yağ çıkıntılarıdır. Bunu ortadan kaldırmakta ise en çok "liposuction" yöntemini kullanıyoruz.

"O" BACAK KÁBUSU: Bazı kadınlarda iki bacağın arasındaki açıklık diz arasının fazla açıklığı şekliyle adeta "O" harfine benziyor. Bu da dış görünüş açısından çok kötü bir görüntüye neden oluyor. Ancak bu "O" biçimindeki açıklık, çevre bölgelerdeki yağ dokularının alınıp bacak içlerine enjeksiyon yapılmasıyla aşılabiliyor. Bu işlemlerden sonra bir yıl içinde enjekte edilen yağ dokusunun üçte biri ya da yüzde 40’ı kalıyor. Aynı işlemi tekrar etmek gerekiyor.

Bacak içlerine yapılan yağ enjeksiyonları, çok ince görünen ayak bileği için de yapılabiliyor.

İNCE BALDIRLARA İMPLANT: Bazı durumlarda baldır bölgesinin zayıflığı, birtakım doğumsal sorunlarla görülebilen daha sonradan ortaya çıkmış çok ince bir kas yapısının gelişmemesi şeklinde olan sorun var ki bunda yağ enjeksiyonları çok yeterli olmuyor. Baldır implantı yerleştiriyoruz.

BACAKLARDAKİ DERİ SARKIYOR: Bir de bacaklardaki deri ve deri altındaki yağ tabakasının zamanla sarkması sorunu var. Eğer böyle bir sorun varsa fazla olan sarkmayı şiddetlendirecek yoğun bir deri altı yağ dokusu sözkonusuysa, ince bir liposuction ile sarkmayı kuvvetlendiren bu kütlenin azaltılması mümkün.

’PANTOLON’ ESTETİĞİ: Bacağın üst bölümünün yani uyluk bölgesinin sarkması sözkonusu olabiliyor. Daha çok ileri derecede kilo alıp vermiş insanlarda bu durum görülüyor. Bu durumda bacakta oluşan ve deri fazlalığı olan bölgelerin adeta pantolon çeker gibi estetik operasyon ile yukarı çekilmesi sözkonusu olabiliyor. Bu sorun bacağın iç kısmında ve arka bölümlerinde de görülebiliyor. Daha da ileri durumlarda örneğin 40-50 kilo veren kişilerde eldiven gibi bacağın tüm üst bölümünün yukarı çekilmesi şeklinde bir ameliyat yapılması gerekiyor ki, oldukça zor bir ameliyat. Bu konuda hastalara belli bir süre hareketsizlik öneriyoruz. Buradaki izlerin kasık içindeki izlerin yerçekimiyle genişleyip aşağı doğru sarkabileceğinin hastaya anlatılması gerekir.

Bebekleri güneşten 50 faktörle koruyun

Yazın bebeklerin ve çocukların vücuduna evden çıkmadan önce 50 faktör güneş koruyucu sürülmesi gerekiyor. Bebekler ve çocukların cildi büyük insanlarınkinden daha hassas. Bu nedenle alerjenlere ve güneş ışınlarının zararlarına daha açık. Anneler daha çok bebeklerini deniz kenarına götürdüklerinde güneş ürünü sürüyor. Bu nedenle güneşlenme süresini evden çıkılan saat olarak hesaplamak lazım. Bebek ve çocukların, güneşe çıkarıldıkları zaman dilimi de çok önemli. En uygun saatler, sabah 10.00 ve 10.30 olabileceği gibi, saat 16.00-17.00 arası da tercih edilebilir. 

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Kaya

Bebeğinizle tatilinizde bunlara dikkat

- Tatil için güneye gidiyorsanız 50 faktör, İstanbul ve çevresindeki iller ile, Karadeniz Bölgesi gibi güneş ışınlarının daha eğik geldiği bölgelerde 30 faktör güneş ürünü kullanabilirsiniz.

- Ateş düşürücü şurup, böcek sokmalarına karşı krem unutmayın.

- Oluşabilecek yaraların bakımı için batikon solüsyon, gazlı bez, şapka, açık renk, ter tutmayan, pamuklu giysiler alın.

- Yazın su kaybı fazla olacağından bebeğinizi susuz bırakmayın.

- Eğer dişleri çıkmak üzereyse, yanınızda ateş düşürücü, ağrı kesici bir ilacı doktora danışarak bulundurun. Damaklara sürülen jeller, masajla yedirildiğinde faydalı olabiliyor.

- Sinek kovucuları bebeğin cildi hassas olduğu için sürmeyin.

- Gece odaya içinde sıvı madde bulunan sinek kovucular koymayın. Bu ürünler ortama kimyasal madde salacakları için bebeğin soluması zararlı. Onun yerine tablet şeklindeki sinek kovucuları kullanın.

- Havuz temizliğinde kullanılan klor, yüksek oranda atıldığında bebeklere zarar veriyor, gözleri tahriş ediyor. Doktora başvurup tahrişi önleyen merhem ya da göz damlası kullanabilirsiniz. Gözü temiz suyla yıkamak da çok önemli.
Yazarın Tüm Yazıları