Güvenli mayın dedektörü!

BOTAŞ, askerler tarafından korunan petrol ve doğalgaz boru hatlarının güvenliği için bir dizi alımlar yapıyor.

Mayın dedektörleri, gece görüş dürbünleri ve her çeşit araç gereç. Hatta boru hatları üzerinde karakol binaları yaptırıyor. Sonra bunlar Jandarma’ya devrediliyor. Yani hibe ediliyor. Hatların güvenliğini de jandarma koruyor.

BOTAŞ bu yıl içerisinde bir mayın dedektörü ihalesi açtı. İhaleye 4 firma katıldı. Asker ‘güvenli’ dedektörü eline alacak, gömülü mayın olup olmadığını belirleyecek, varsa bulacak.

Biliyorsunuz, ülkemizde mayın felaketi nedeniyle şehit olan, ellerini, kollarını, bacaklarını, gözlerini yitiren, sakat kalan binlerce vatan evladı var. Gerçek rakamı bilmiyoruz. Bunu 16 Ekim tarihli yazımda Genelkurmay’a sordum. Herhangi bir yanıt vermediler!

PKK mayınları ülkemizde bir baş belası. Neredeyse gün geçmiyor ki, mayın patlamasın ve bir ana baba kuzusu can vermesin, ya da sakat kalmasın.

Peki mayını nasıl bulacaksınız? Mayın dedektörü ile. Bu nedenle, alacağınız dedektörlerin dört dörtlük, en ufak bir kuşkuya yer bırakmayacak nitelikte olması gerekiyor.

* * *

İhale yapıldı. BOTAŞ dedektörleri alıp jandarmaya verecek. 38 adet dedektör. Jandarma bunları teslim alacak, Mehmetçik mayın arayacak.

Dedektörlerin alımı 83.600 dolar artı KDV ile bir firmaya verildi. Şimdi sıra, alınacak dedektörlerin teste tabi tutulmasına gelmişti. BOTAŞ tarafından Muayene Kabul Komisyonu kuruldu. Başkan Zafer Aygün, üyeler Erhan Altıntaş, Aylin Özelge, Sadettin Özkılıç ve Mustafa Doğru’dan oluşan komisyon, dedektörlerin alımını oybirliği ile reddetti. Yazılı gerekçeden bir bölüm:

‘...Dedektörlerin ses ve ışık vermediği, bazılarının az bir ses sinyali verip ışık sinyali vermediği, birinin hassasiyet ayarının bozuk olduğu ve sürekli sinyal verdiği görülmüştür. 15 adet dedektörden 8’i başarısız olmuştur. Başarısız olma oranı yeterli görülmüş, muayeneye devam edilmeyip mayın dedektörlerinin tamamının uygun olmadığına oybirliği ile karar verilmiştir.’

Bu durumda ne yapılacaktı!!! BOTAŞ bunun üzerine ikinci bir komisyon kurdu ve konu onların incelemesine gitti. Bu kez başkan Mehmet Akyıldız (BOTAŞ Teknik Değerlendirme Müdürü), üyeler Mehmet Birlik (Jandarma İstihkam Yüzbaşı), Artemiz Yarımbıyık (Elektrik ve Haberleşme Mühendisi). Üç kişilik komisyon aynı mayın dedektörlerini inceledi. Şimdi 5 Ekim 2005 tarihli komisyon raporuna bakalım. Yüzbaşı Birlik tarafından konulan şerhi özetliyorum:

‘Dedektör, anti personel mayınlarını 5 santimlik su yüzeyinde, su yüzeyinden gömülü vaziyette, 5 santimlik toprak veya stabilize zeminde ilk defada bulamamıştır. Bu risk yüzde 100 performans göstermeyen dedektör için kabul edilemez ve uygun değildir. Ancak (BOTAŞ tarafından hazırlanmış olan) şartnameye uygundur. Dedektöre, arama esnasında sürekli olarak hassasiyet ayarı yapılmaktadır. Bu husus kullanıcının dikkatini dağıttığı için uygun değildir. Ancak şartnameye uygundur.’

Üye mühendis Yarımbıyık tarafından konulan şerh:

‘Yapılan işletme ve çevre koşulları testleri uzmanlık alanım dışındadır. Ama teknik şartnameye uygundur.’

BOTAŞ
görevlisi başkan Mehmet Akyıldız ise bu alımı kabul ediyor!

* * *

Fakat iş ciddi. Öyle ya, insanların, askerlerin hayatı söz konusu. BOTAŞ bu alımı aynı firmadan yapmak istiyor ama kitabına uydurmak gerekiyor. Fakat ortalıkta bir komisyon daha var! Başkan yine Mehmet Akyıldız. Üyeler bu kez başmühendis Zülfü Yıldırım ve Jandarma mühendis teğmen Mustafa Küçükbal.

Mayın dedektörleri bu kez bunlar tarafından inceleniyor. 4 Ağustos 2005 tarihli raporda dedektörlerin şartnamede belirlenen niteliklere uygun olduğu, düzeltilmek üzere satıcı firmaya iade edilen dedektörlerdeki eksik ve hataların ‘düzeltildiği’ belirleniyor!

Sonuçta BOTAŞ, durumu 17 Ekim 2005 tarih ve 142 sayılı yazısıyla Jandarma Genel Komutanlığı’na bildiriyor:

‘...Metal mayın dedektörlerinin Depo Komutanlığınızca teslimine ilişkin yapılacak işlemin bildirilmesi hususunu bilgilerinize arz ederiz.’

Dedektörler teslim edilmiş!


Evet, bu ülkede binlerce ana baba kuzusu mayınlara kurban gitmiş, sakat kalmış. Ama artık içimiz rahat! Bu mayın dedektörlerinin son derece güvenilir (!) olduğu anlaşılıyor. Ayrıca BOTAŞ tarafından hazırlanan şartnameye de uygun!

Hayırlı uğurlu olsun, Allah kullanacak olanları kazadan beladan korusun!

* * *

Emin Çölaşan’ın notu: Dünkü ‘Fethullahçı küfürleri’ yazımdan sonra siz sevgili okuyucularımdan gelen -abartmıyorum- binlerce destek mesajı için teşekkür ediyorum.
Yazarın Tüm Yazıları