SABANCI Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın seçiciliğinde, değişik üniversitelerden 24 sanatçının eserleri İstiklal Caddesi’ndeki Akbank Sanat Galerisi’nde sergileniyor.
25 yıldır gerçekleşen "Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergisi"nin bugüne gelmesini, Leyla Belli’nin başkanlığındaki Resim ve Heykel Müzeleri Derneği sağlıyor.
Belli, "Türk görsel sanatlarının son 25 yılını Günümüz Sanatçıları sergileri üstünden izlemek mümkündür" diyor. Gerçekten bu sergilerin iyi bir takipçisiyseniz, Leylá Belli’nin söylediğine hak verirsiniz.
Serginin seçicisi Hasan Bülent Kahraman, serginin asıl eğilimlerini şöyle anlatıyor:
"Sergi iki eksende yayılıyor. Bir yanda görselliğin sanallık ve hareketli görüntü düzeyinde ortaya çıkan ifade arayışları var. Bunlar daha çok video sanatıyla bütünleşmiş yapıtlar.
İkinci ekseni tuval resmi oluşturuyor. Bu alan doğrudan doğruya bir güçlüğe açılıyor: Tuval resminin günümüz görselliği içinde yaşadığı sınırlılık.
Oysa tuval resminin bir başka yanı daha var: Edebiyat."
25. Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergisi’nde, başarı ödülü kazanan Bahar Arı, Bülent Bulduk, Çınar Eslek ile Akbank Ödülü sahibi Altuğ Katmer’in de yapıtları yer alıyor.
* * *
GENÇ sanatçıların yapıtlarına bakarken, görselliğin teknolojinin yardımıyla geldiği yeri fark edebiliyoruz.
Ayrıca, sanata dair bilgimizin bu eserlerle yeniden sınandığını, onları anlamak, algılamak için de bir çaba göstermek gereğini duyumsuyoruz.
Sanatın sadece soyut bir kavram olarak yorumlanması, onu kitlelerin ilgisinden uzaklaştırır, kendi içine kapatır.
Elbette bu her sanat eserinin herkes tarafından anlaşılabileceği gibi, bir gerekçeyi doğurmaz. Ancak bunun için bir ön bilgiye sahip olmamız, sanatın değişim, gelişim konusundaki birtakım ön bilgileri edinmemiz gerektirdiğini de anımsatır.
Günümüz Sanatçıları’nın yapıtlarını incelerken, bireysel yaratıcılık çizgisinde, aynı kuşaktan olmanın ortak özelliklerini de sezebilirsiniz.
Yaşama değdiğini, bildiğinizi, gördüğünüzü, hayal ettiğinizi, sizin karşınıza getirdiğinde, sanatın işlevini yeniden düşünmeye yönelebilirsiniz.
* * *
GÜNÜMÜZ SANATÇILARI SERGİSİ’ni gezmelisiniz.
Genç kuşağın, yarınların sanatçılarının bugünden dünyayı algılamaya çalışma çabasının bu emeğe değdiğini göreceksiniz.