Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kur korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi, stokçuluk, enflasyonla mücadele ve gündeme dair önemli konularla ilgili soruları canlı yayında cevapladı İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:
Bu son gelişme bütün vatandaşlarımızın TL'ye güvendiğini, güvenmesi gerektiğini gösteriyor. Bir Trabzonlu vatandaşımızın para konusunda TL'ye "Kaybettim ama TL değer kazansın yeter bana" dedi. Bu güzel bir göstergeydi. TL gücünü ekonomik altyapımızdan, üretim kapasitemizden ve finansal sektörümüzün sağlamlığından alıyor. Ana muhalefet ve yanlıları TL'yi bir kenara koyup daha çok dolara, avroya endekslenmek istiyorlar. Asgari ücrete varıncaya kadar doları baz alarak bunun değerlendirilmesi gerektiğini söylüyorlar. Bu çok ciddi bir yanlış. MB'de başkanlık yapmış bir insanın kalkıp "Dövize taviz vermeyin, TL kayba gidecektir" demesi çok daha çirkin. Sonra geri vitese taktı. Ama bunu artık millet yutmaz.
23.8 MİLYAR TL LİRA DÖVİZ BOZDURULDU
Son dönemlerde yurtiçi, yurtdışı, bu tür hareketler, kurlarda görülen ve tasarruf sahiplerinin güvenini bozmaya yönelik, rasyonel olmayan hareketlerdi. Biz bu algıyı bozmuş olduk. Vatandaşımız da teveccüh göstererek hızlı şekilde TL'ye geçişin, o sabah kapılara dizilmeleri ve TL'yi oraya getirip dövizleri bozarak TL'yi almaları, bunlar da vatandaşımızın kendi milli ve yerli olarak parasına olan güvenin en güzel göstergesiydi. Programın açıklanmasından beri TL mevduatlar bugün saat 15.00 itibarıyla 23.8 milyar liranın üzerinde arttı ve ivmelenerek artmaya da devam ediyor. Amacımız yatırımcı, sanayici, tasarruf sahibi vatandaşlarımız için kur oynaklığını azaltmak, TL'yi değerli hale getirmek, TL'nin değerine itibar katmaktır. Kur düzeyi serbest piyasa işleyişi içerisinde olması gereken seviyeye kendisi gelecektir. Para yatağında akar, bu yatağını da şimdi buluyor, buldu, daha iyi olacak. Acele etmiyoruz. Bir ara 10'un da altına düştü, şu anda 11 civarında. Bu, istikrarlı şekilde, gerek bakanlığımızın gerek MB'nin dayanışmasıyla, bizlerin de katkısıyla bunu yerli yerine oturtacağız. Sabırla yola devam etmekte fayda var.
Tasarruf kompozisyonu TL lehinde gerçekleşecek. Ekonomik program döviz kurunun istikrara kavuşmasını sağlayacak. Kurun stabilizasyonu burada önem arz ediyor. Bu adımın uzun vadede bütçeye yük olması yerine olumlu katkı sağlamasını öngörüyoruz. TL mevduat ve katılma hesaplarına kur koruması sağlanması da dönemin şartları gözetilerek oluşturulmuş önemli bir araç. Bu uygulamadan isteyen her vatandaşımız faydalanacak. İstikrarın sağlanması adına yeni geliştirilen bu aracın Anayasa'ya aykırılık teşkil etmesi söz konusu değil. Geçmişte de uygulanmış olan bu adımı yeniden uygulamak suretiyle çok kısa zamanda nasıl bu işi stabil hale getirdiysek bundan sonraki süreçte de bu inşallah stabil olarak yürümüş olacak ve bizim paramız kurdaki oynaklıklara esir olmayacak. Bu olay matematik bir olay değil. Çok kısa sürede kurdaki stabilizasyon inşallah gerçekleşmiş olacak. Merkez Bankamız aceleci hareket etmeyecek. Kademeli şekilde tekrar geldiği yere doğru inşallah dönecek ve TL de kendi asli gücünü, yerini tam manasıyla bulacak. Biz buradaki adımlarımızı gerek Hazine gerek Merkez Bankası olarak atıyoruz.
OTOMOTİV PİYASASI
Denetimler yoğun şekilde ve tüm yönleriyle devam ediyor, bunlara da gereken cezalar veriliyor. Geçtiğimiz günlerde stokçuluk yaptığı değerlendirilen bir otomobil bayisine en üst sınırdan ceza verildi.
ENFLASYONLA MÜCADELEDE YOL HARİTASI
2020'de salgın nedeniyle küresel ekonomi yüzde 3.1 oranında daralma yaşadı. Bu dönemde G-20 ülkeleri arasında Türkiye, Çin'le birlikte, büyüyen 2 ülkeden biri oldu. Türkiye'de öyle bir ana muhalefet ve yavruları var ki Türkiye'nin G-20'den dışlandığını söyleyecek kadar ileri gittiler. Arz-talep dengesizlikleri enflasyonun küresel düzeyde ciddi oranda yükselmesine neden oldu. ABD'de enflasyon kasımda yüzde 6.8 ile son 39 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. IMF enflasyonun 2022'nin 2. yarısından itibaren gerileyeceğini bekliyor. Piyasalarda sağlıksız fiyat oluşumları durumunda TCBM doğrudan müdahalelerde bulunuyor. 5 müdahale yapıldı, muhalefet hemen saldırdı. MB'nin bu yetkisi yasal olarak var. Gerekli gördüğü hallerde kullanır bu yetkisin. Lafa geldiğinde "MB bağımsız değil" diyorsun, bu bağımsızlığını sana sorarak mı yapacak? MB'yi ziyaret etmek istedin Bay Kemal, bana mı sordu MB? Çıktın dışarıda hemen MB'nin aleyhinde konuşmaya başladın. Yakışıksız bir iş yapıyorsun. Alıyorsun bilgiyi, sonra o bilgiyi dışarıda aleyhe satıyorsun. TÜİK'e gitmek istediler, TÜİK gayet güzel bir cevap verdi: Siz imtihanı kaybettiniz MB'de. Ben bu ülkenin cumhurbaşkanı olarak savunma sanayiinde veya savunma bakanından istenen bilgi olduğunda ben savunma bakanıma, "Gidin bilgilendirme yapın" dedim. Gitmişlerdir, bilgilendirme yapmışlardır. Ama bütün bu iyi niyetler hep boşa çıkmıştır. Sonra bunlar gerek dışişleri bakanım, gerek savunma bakanım aleyhinde her türlü çirkinliği yapmışlardır.
"SERBEST PİYASA EKONOMİSİNDEN VAZGEÇİLMEYECEK"
Ama büyük mutlulukla görüyoruz ki açıkladığımız önlem paketi piyasalar tarafından olumlu karşılandı ve TL değer kazandı. Döviz kurlarında görülen iyileşmenin kısa zamanda inşallah mal ve hizmet fiyatlarına da yansımasını bekliyorum. İhracatta ciddi bir artış var, cari fazla da mutluluk sebebimiz. Türkiye küresel üretim üssü ve tedarik merkezi olma potansiyeline fazlasıyla sahip. Türkiye'ye özgü, üretime dayalı, ihracat öncelikli model yatırımı, üretimi, istihdamı ve katma değerli ihracatı arttırmayı ve bu potansiyeli gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde serbest piyasa ekonomisi ve finansal serbestliğe tam bağlılıktan kesinlikle vazgeçilmeyecek. Ekonomi politikaları daha şeffaf ve öngörülebilir olacak. Piyasalardaki oynaklığın azalmasına yönelik olarak gereken makro-ihtiyati tedbirler alınacak. Piyasa beklentilerini iyileştirerek reel sektörün önünü daha net görmesi sağlanacak. Başta kamu bankaları olmak üzere reel sektöre her türlü proje bazlı desteği vermeye hazırız. Proje bazlı derken; yatırım, istihdam, ihracat, özellikle büyümeye yönelik adımı atmak, bütün bunlarla beraber beklediğimiz sıçramayı da yapmak. Önümüzdeki dönemde ayrıca katma değerli üretimin arttırılması, ithalata bağımlılığın azaltılması ve beşeri sermayenin güçlendirilmesi kapsamında politikalara devam edeceğiz.
"HEDEF TARIM VE HAYVANCILIKTA GÖRÜLMEMİŞ BİR ADIMI ATMAK"
Gıda fiyatlarını dengelemeye yönelik orta vadeli çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Tarımsal üretime yönelik olarak erken uyarı sistemini hayata geçirdik. Tarım konusunda bugüne kadar görülmüşün çok daha fevkinde sözleşme tarım mekanizmasının yaygınlaştırılmasına yönelik adımlar da atılıyor. Hedef tarımda, hayvancılıkta görülmemiş bir adımı atmak ve bunlarla birlikte tarım, hayvancılık olayının ne denli önemli olduğunu halkımız görecek, çiftçimiz de bunun mutluluğunu yaşayacak.
"KÜRESEL DEĞER ZİNCİRİNDE ÜST SIRALARA ÇIKMAYI HEDEFLİYORUZ"
Milletime sesleniyorum: Şu bütün köprülerden, Kuzey Marmara Otoyolu'ndan, Marmaray'dan, Avrasya Tüneli'nden, tüm buralardan geçen otomobillere, TIR'lara bakın. Bu kadar TIR buralardan gelip geçtiğine göre bunlar bir şeyler taşıyorlar. Fakir fukara bir ülke olsa bunlar olur mu? Yatırımcılar açısından öngörülebilirliğin sağlanması için finansal piyasalarda güven ve istikrarın tesisi bu modelin önceliklerinden biridir. Bir ülkenin lojistiği o ülkenin diğer ülkelerle yarışmasında önceliğidir. Şu anda bizim lojistik muhteşem, her geçen gün daha da ileriye gidiyor. İhracatı önceliklendirmek, cari açık sorununu kalıcı olarak çözmek, gelişmekte olan ülkelerin orta gelir tuzağını aşmak en önemli önceliklerimizdendir. Küresel değer zincirinde üst sıralara çıkmayı hedefliyoruz. Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin üretim ve ihracattaki payını arttırmak için teşvik ve desteklerimizi daha da güçlendireceğiz.
KILIÇDAROĞLU'NUN 'BEDAVA ELEKTRİK' AÇIKLAMASINA TEPKİ
Amacımız cari açığı, yüksek üretim ve ihracat artışıyla düşürmek, hatta cari fazlaya geçmektir. Böylelikle toplumsal refahımızı arttırmayı hedefliyoruz. Bay Kemal bu işlerden anlamıyor. Şanlıurfa'da istediği kalabalığı karşısında göremeyince ileri geri savruldu. Dediği şu: Buranın belediyesini bize verin, biz size Şanlıurfa'nın çiftçisine elektriği bedava vereceğiz. Bay Kemal, elektriğin üretimi kime ait? Belediyeler mi ait? Ben İstanbul gibi bir şehrin belediye başkanlığını yaptım. Sen elektriği kimin ürettiğini bile bilmiyorsun. Sen zaten gelemezsin de, imkan yakalasan dahi elektriği bedava verme hakkına sahip değilsin. Birine bedava, diğerine parayla mı vereceksin? Sonra Adana'da herkes dedi ki "Bize elektriği bedava verin." Hadi ver, elini kolunu bağlayan yok. İstanbul'da, Ankara'da suyu bedava vermekten söz ediyorlardı seçim öncesinde. Şimdi onu da veremiyor. Cüzi bir şeyle müsaade edip gönderiyorlar. Hayatı yalan; akşam yalan, sabah yalan. Siyaset bu kadar yalanı kaldırmaz.
"İŞSİZLİKTE TEK HANELİ RAKAMLARI HEDEFLİYORUZ"
Hedef daha aşağılara çekmek. Ama oran olarak 'Şu kadardır' diye bir rakam vermek inandırıcı olmaz çünkü ben Bay Kemal değilim. Bunları da mevsimsel işsizlikten arındırarak indireceğiz. Bu mevsimde hizmet sektöründe sıkıntı var ama hizmet sektörü devreye girdiği andan itibaren işsizlikte de düşüş daha da başlayacaktır. Tek haneli rakamları hedefliyoruz işsizlikte. Bütün sıkıntılara rağmen turizmde de ciddi bir sıçrama yaptık. Turizmde 35 milyonu yakalamıştık turist olarak, bu yıl bizi bu sektörde Rusya yalnız bırakmadı, gerekli destekleri verdi. Avrupa'dan da olmuş olsaydı aynı durum, belki 30'un üzerine çıkabilirdik. İnanıyorum ki 2022'de çok daha iyi bir konuma geleceğiz ve işsizlikte de hedefleri yavaş yavaş yakalayacağız.
"SİYASETTE ETİK, AHLAK VE SEVİYE BIRAKMADILAR"
Siyasi ahlaktan uzak bir yapı bu. Siyasi ahlaktan uzak yapının temsilcileri de ortada: Bay Kemal, Meral hanım ve yanındakiler. HDP'yi söylemeye zaten gerek yok, onlar siyasi terörist. Bu millet bunları daha fazla kaldıramaz. 2023 seçimlerinde gereken dersi vermek suretiyle millet bunları geldikleri yere göndereceklerdir. Millete karşı kibirleri o kadar büyük ki siyasette etik, ahlak ve seviye bırakmadılar maalesef. Tek kelimeyle edepsizlik olarak nitelendiriyorum. Bir genel başkana bu el hareketi yakışır mı? Bay Kemal'in bu ruh halini sağlıklı bulmuyorum. Şirazesini, dengesini kaybetti. Şehit yakınına küfreden kendini bilmezi ne yapacağız? O da senin ortağın. Bu edepsizliklerin affedilebilir yanı yok. Şehit yakınına küfreden hadsizin de takipçisi olacağız, hesabını soracağız, bu kendini bilmeze milletvekilinin sonlandırılması dahil en ağır bedeli ödeteceğiz.
TURKOVAC
"DÜNYANIN EN BÜYÜK KAPASİTELİ AŞI ARAŞTIRMA PROJESİNİ HAYATA GEÇİRİYORUZ"
Kovid aşısı üretebilen 9 ülkeden biri olduk. Aşımızın hem etkinliğini hem de güvenilirliğini test ettik ve emin olduktan sonra insanlığın kullanımına sunduk. Aşımız tüm insanların kullanımı üretiliyor. İthal ürün olması nedeniyle yerli aşımızı bekleyen bir grup vatandaşımız olduğunu biliyor, görüyoruz. Bu vatandaşlarımız her ne kadar yersiz de olsa endişelerinden sıyrılıp aşılarını gönül rahatlığıyla olmalıdır. Aşımız koruyucu etkisini ispat etti. Geçen hafta Afrika ülkeleriyle yaptığımız toplantıda, ülkelerin liderlerinden bu konuda yoğun talep aldık. Gelişmiş dediğimiz ülkeler bu konuda maalesef ellerini sıkı tutuyorlar. Biz bu ülkelerin çoğundan madden zengin olmayabiliriz ama manen zengin Türk milleti aşıya aç bu insanların talebine duyarsız kalmadı, kalmayacaktır. Dünyanın en büyük kapasiteli aşı araştırma, üretim ve geliştirme projesi olacak Hıfzısıhha projesini de Ankara'da hayata geçiriyoruz. Yakında ihalesini yapacağız. 50 bin metrekare kapalı alana sahip projenin ihale süreci önümüzdeki hafta tamamlanacak, onun da müjdesini vermiş olayım.
SÜRESİZ NAFAKA
"YENİ MAĞDURİYETLERE YOL AÇMAYACAK ŞEKİLDE ELE ALACAĞIZ"
Temennimiz odur ki bu yıl içerisinde bu problemi çözelim. Kadınların mevcut haklarından geriye gidilebilecek bir çalışma asla söz konusu değildir. Tüm tarafları koruyacak, çocuğu da gözetecek usul geliştireceğiz. Herkesin içine sinecek bir sonuca varıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İlgili bakanlıklarımız titiz bir istişare ve fikir teatisini yürütüyor. 2022'de nafakayı da içine alacak şekilde boşanma hukukuna ilişkin konuları yeni mağduriyetlere yol açmayacak şekilde ele alacağız.
TÜRKSAT 5B VE ELON MUSK İLE GÖRÜŞMESİ
TÜRKSAT 5B'de ilk defa ticari bir uyduda yüzde yüz yerli donanım kullanılmış oldu. TÜRKSAT 6A uydumuzu da inşallah 2023 SpaceX şirketine ait Falcon-9 roketiyle uzaya göndereceğiz. Uzaydaki varlığımız güçlenecek, bu alandaki dışa bağımlılık azalacak ve bu konuda ihracat yapabilecek konuma geleceğiz.
TÜRKİYE VE AFRİKA İLİŞKİLERİ
Göreve geldiğimizde 12 Afrika ülkesinde büyükelçiliğimiz vardı. Şu anda Afrika'da 49 ülkede büyükelçiliğimiz var. Onlar da bizimle ciddi bir rekabet içindeler ve onların da Türkiye'de şu anda 39 büyükelçiliği var. Türkiye olarak Afrika'da hemen hemen bütün ülkelere büyükelçilik açmak suretiyle Afrika'nın her yerinde olalım istiyoruz. Yeraltı, yerüstü bütün zenginliklerinde Afrika'yla kazan-kazan esasına dayanarak yürüyelim istiyoruz. Afrika ülkelerinin de bize bu noktada güveni var, 'Beraber yapalım' diyorlar.