Son dakika: Balıkesir'deki orman yangınından güzel haber: Kontrol altına aldık

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2022 15:09

Balıkesir’in Kepsut ilçesinde orman yangını çıktı. Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, orman yangının kontrol altına alındığını ve yangında soğutma çalışmalarının bölgede devam ettiğini bildirdi. Öte yandan Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki Anzak Koyu mevkisinde saman yüklü bir TIR'da çıkan yangın, ormana da sıçradı. Yangın ekiplerin hızlı müdahalesi sonrası söndürüldü. İzmir'in Gaziemir ilçesinde ise henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde de 17:30'da çıkan yangın, kısa sürede büyüdü. 4 farklı ilde ekiplerin, havadan ve karadan müdahale ettiği yangınlar kontrol altına alındı.

Haberin Devamı

Balıkesir'in Kepsut ilçesinde kırsal Karagöz Mahallesi civarındaki ormanda, yangın çıktı. Bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. 

RÜZGARIN ETKİSİYLE YAYILDI

Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangın, rüzgarın da etkisiyle yayıldı. Alevlere havadan ve karadan müdahale sürerken, rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük yaşandığı bildirildi.

Son dakika: Balıkesirdeki orman yangınından güzel haber: Kontrol altına aldık

“YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI”

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak bölgede yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

“Şu an itibariyle yangın bölgemizde tüm ekiplerimizle çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bugün saat 14.00 itibariyle Karagöz Mahallemizin hemen yakınında başlayan yangın çok hızlı, seri şekilde yapılan etkili müdahalelerle hem karadan hem havadan çok sayıda unsurla gerçekleştirilen müdahalelerle, iyi bir koordinasyonla şu an itibariyle yangının kontrol altında olduğunu ve bütün yangın bölgesinin çevresinin sarıldığını, çevrelendiğini ifade etmek istiyorum. Ben geçmiş olsun diyorum. Özellikle Karagöz Mahallemiz bugün ciddi bir risk yaşadı. Yangının ilk saatlerinde bu mahallemize çok yakın bir noktada seyretti yangının alevli boyutu ve rüzgarında çok sert esmesi ki zaman zaman gün içerisinde hamlelerle birlikte saatteki hızı 70 kilometreye ulaşmıştı, 50’nin altına çok düşmedi şu anda da 40-50 aralığında seyrediyor. İnşallah gece saatlerinde rüzgarın saatteki hızının 10 kilometreye kadar düşmesini bekliyoruz. Bu bizim için büyük avantaj olacak."

Son dakika: Balıkesirdeki orman yangınından güzel haber: Kontrol altına aldık

Haberin Devamı

“İYİ BİR KOORDİNASYONLA HIZLI BİR ŞEKİLDE MÜDAHALE ETTİK”

Vali Şıldak, "Tabi bugün orman yangınları konusunda özellikle devletimizin, Orman Bakanlığımızın, İçişleri Bakanlığımızın bütün birimlerinin ve yereldeki mülki idarelere; Jandarma, Orman İdaresi, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, itfaiye teşkilatları bir bütün olarak bu işin koordinasyonunu çok iyi şekilde gerçekleştirdiğimiz ve hızlı bir müdahale ortaya koyabildiğimiz noktasında ben bununla iftihar ediyorum. Zira yangınlarda özellikle rüzgar söz konusu ise Hızlı müdahale çok önem taşıyor. Burada da ilk helikopterimiz yangının çıkışından 20 dakika sonra buradaydı ve 45’nci dakikada biz bütün hava araçlarımızla ilimizde bulunan 3 helikopter, 2 uçağımızla müdahaleye başlamıştık" dedi.

Haberin Devamı

"Yine belediyelerimizin, Orman Bölge Müdürlüğümüze bağlı bütün birimlerin, işletmelerin arazözleri, su ikmal araçları buraya toplanmıştı" diyen Vali Şıldak "Şu an itibariyle de henüz saatler 21.00’i gösterdiğinde 5 uçak, 6 helikopterle havadan müdahale devam ediyor. Artık bunlar soğutma çalışmalarıdır. Aktif olan sadece bir noktamız var batı hattında. Onu da biz komuta aracından sürekli Orman Bölge Müdürlüğümüzün yetkilileriyle birlikte idare ettik. Bir ara çalışmalarımıza Orman Bölge Müdürü de destek verdi. Şu an itibariyle riski atlattık. Çok geçmiş olsun diyorum. Emek veren, çaba gösteren Orman Teşkilatımız, Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz, Jandarmamız, vatandaşlarımız, AFAD teşkilatımız, çevre illerden gelen destek birimleri, bütün kuruluşlarımız hepsine çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

 

Haberin Devamı

’ELEKTRİK HATTI KAYNAKLI OLABİLİR’

Yangının çıkış sebebiyle ilgili çalışmaların da sürdüğünü belirten Balıkesir Valisi Şıldak, "Elektrik hatlarından kaynaklı durumlar söz konusu olabilir. Soğutma çalışmaları bitince jandarmamız bu konuda daha sağlıklı deliller elde ederek bilgilere kavuştukça bunu da sizlere açıklayacağız. Şu anda 8 yerleşim yerimizde elektrik mevcut değil. Zira yangın alanının içerisindeki elektrik direklerinin zarar görmesi neticesinde böyle bir elektrik kesintisi söz konusu oldu. Fakat Uludağ Elektrik İşletmesiyle yaptığımız görüşme çerçevesinde hızlı bir şekilde onlar da tedbir alıyorlar. Bu yerleşim yerlerini bugün jeneratörle besleyeceğiz. Karagöz mahallemize hemen jeneratör temin edilecek. Diğer mahallelerimize de gece saatlerinde jeneratörle takviye yapacağız. Zaten gün içerisinde de yarın inşallah elektrikle ilgili sıkıntı giderilmiş olacak" dedi.

Haberin Devamı

AFAD: YANGINA 10 UÇAK, 18 HELİKOPTER, 74 ARAZÖZ, 12 DOZER VE 415 PERSONEL İLE MÜDAHALE EDİLİYOR

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Balıkesir'in Kepsut ilçesinde çıkan yangına, 10 uçak, 18 helikopter, 74 arazöz, 12 dozer ve 415 personel ile müdahale edildiğini açıkladı.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, “Balıkesir'in Kepsut ilçesinde çıkan yangına, 10 uçak, 18 helikopter, 74 arazöz, 12 dozer ve 415 personel ile müdahale ediliyor. Orman Genel Müdürlüğü, destek amacıyla bölgeye AFAD koordinasyonunda Bursa, Çanakkale, Kütahya, Manisa, Eskişehir, Yalova, Bilecik, Afyonkarahisar, Uşak ve İzmir illerinden su tankeri ve iş makinesi görevlendirilmesi yapıldı. Gelişmeleri takip ediyoruz” denildi.

Haberin Devamı

ÇANAKKALE'DE ANZAK KOYU'NDA YANGIN: ALEVLER ORMANA DA SIÇRADI

Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki Anzak Koyu mevkisinde bir kamyonda çıkan yangın, ormana da sıçradı. Tehlike arz ettiği belirtilen yangına, havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Çanakkale 112 Acil Çağrı Merkezi'ne, saat 15.30 sıralarında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı sınırları içindeki Anzak Koyu mevkisinde saman yüklü bir TIR'da çıkan yangının ormana da sıçradığı ihbarı geldi.

Son dakika: Balıkesirdeki orman yangınından güzel haber: Kontrol altına aldık

İhbarla Çanakkale ve Edirne'nin Keşan ilçesinde konuşlu toplam 2 söndürme helikopterinin yanı sıra 1 ilk müdahale aracı, 7 arazöz, 5 su ikmal aracı, 1 dozer, 5 hizmet aracı, 1 treyler, 2 itfaiye aracı bölgeye sevk edildi. Çeşitli kurumlara ait 5 su tankeri de söndürme çalışmalarına destek verdi. Alevlere ilk müdahale, 5 dakika içinde yapıldı. Kuvvetli rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük yaşandığı bildirildi. Tehlike arz ettiği belirtilen yangına, havadan ve karadan müdahale edildi. Ekiplerin 1 saatlik çalışmasının ardından yangın söndürüldü. 

5 DÖNÜMLÜK ALAN ZARAR GÖRDÜ

Çanakkale’nin Eceabat ilçesi Anzak Koyu’nda çıkan yangında alevler, Yeni Zelanda Mezarlığı’na 20 metre kadar yaklaştı. Ekiplerin hummalı çalışması ile alevlerin mezarlara ulaşmasını önledi. Havadan ve karadan müdahaleyle alevler, 1 saat içinde kontrol altına alındı. İlk belirlemelere göre, çam ağaçlarıyla kaplı 5 dönümlük alan zarar gördü. Soğutma çalışmalarının ise sürdüğü bildirildi.

Son dakika: Balıkesirdeki orman yangınından güzel haber: Kontrol altına aldık

YANGINA SEPEP OLAN ŞOFÖR KONUŞTU

Büyükanafarta köyü Tuz Gölü yakınından yüklediği samanları, Balıkesir’e götürmek için yola çıktığı sırada yangına sebebiyet verdiği tespit edilen Bulgaristan plakalı TIR’ın şoförü Zafer Tekkeli ifade verdi. Gazetecilere konuşan Tekkeli, "Samanı yükleyip, yola çıktıktan kısa bir süre sonra aynadan baktığımda arkadan dumanların yükseldiğini fark ettim. Aracı yolun sağına park ettim. TIR’ın önünü dorseden ayırmak istedim. Ancak yoğun duman nedeniyle başaramadım. TIR’da samanlar yandı, alevler ormana da sıçradı. Allah’tan bölgede devriye görevi yapan küçük bir arazöz vardı. Alevlere ilk müdahaleyi o yaptı. Erken müdahale ile alevler, daha fazla büyümeden söndürüldü" dedi. Burak GEZEN/ÇANAKKALE, (DHA)

Son dakika: Balıkesirdeki orman yangınından güzel haber: Kontrol altına aldık

İZMİR'DE ORMAN YANGINI

İzmir'in Gaziemir ilçesinde çıkan orman yangınına, havadan ve karadan müdahale edildi.

Yangın, saat 16.30 sıralarında Sarnıç Mahallesi yakınlarındaki ormanda çıktı. İhbarla bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 2 uçak, 3 helikopter ve 17 arazöz gönderildi. Ekiplerin çalışması ile alevler kontrol altına alındı.  Bölgede soğutma çalışmaları sürerken, hava unsurlarının tamamının bölgeden ayrıldığı bildirildi.

Son dakika: Balıkesirdeki orman yangınından güzel haber: Kontrol altına aldık

AYDIN, NAZİLLİ'DE ORMAN YANGINI

Aydın’ın Nazilli ilçesinde akşam üzeri başlayan orman yangınının söndürülmesi için hem karadan hem havadan çalışmalar yoğun bir şekilde devam etti. 

Yangın, saat 17:30 sıralarında Kırcaklı Mahallesi Karıncalıdağ Tekçöğür mevkiinde meydana geldi.  Ekipler alevlerin tarım arazilerine ulaşmaması için yol kesme çalışmaları gerçekleştirirken, bölgedeki vatandaşlar da çalışmalara destek verdi. Çıkan orman yangınına Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı 2 uçak, 7 helikopter, 12 arazöz ve 2 dozer ile müdahale edildi.

Son dakika: Balıkesirdeki orman yangınından güzel haber: Kontrol altına aldık

ELLERİNE KÜREKLERİ ALDILAR, ALEVLERİN ÜZERİNE KOŞTULAR

Orman yangınının söndürülmesi için karadan ve havadan çalışmalar yoğun bir şekilde devam ettiği sırada bölgedeki vatandaşlar da ellerine aldıkları kürekler ile alevlerin üzerine koştu.Vatandaşlar, ekipler ile birlikte zaman zaman yol açma çalışmalarına destek oldu, zaman zaman da alevlerin bölgede bulunan tarım arazilerine ulaşmaması için yoğun çaba sarf etti.

4 SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI

Saat 17.30 sıralarında çıkan orman yangını, havadan ve karadan yapılan yaklaşık 4 saatlik çalışmayla kontrol altına alındı. Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ve Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan da bölgeye gelerek söndürme çalışmalarını yerinde inceledi. Bölgedeki soğutma çalışmalarının devam ettiği belirtildi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!