Güncelleme Tarihi:
Aspendos Antik Tiyatrosu'nda, 2008 yılına kadar gösteriler yapan Mustafa Erdoğan'ın kurduğu Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, 2 bin yıllık antik tiyatronun restorasyon işlemleri nedeniyle gösterilerini durdurdu. O dönem, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun izniyle Aspendos Antik Tiyatro'ya yakın bölgede, Hüseyin Avni Aykol'a ait kiralanan alanda bin 300 metrekarelik sahnesi ve 5 bin kişilik kapasitesiyle 'Aspendos Arena' kuruldu.
İLK YIKIM KARARI 2017'DE ÇIKTI
Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, başvuru üzerine Belkıs Mahallesi'ndeki 5 bin kişilik Aspendos Arena'nın yıkımı doğrultusunda, 23 Ekim 2017 tarihli karar verdi. Kurul kararına istinaden, mülkiyet sahibi Aykol tarafından ihtarname çekilip tesisin kaldırılması istendi. Ancak bu süreçte Koruma Yüksek Kurulu, yapıların kaldırılmaması kararını aldı.
Antalya Toprak Koruma Kurulu ise gösteri merkezinin bulunduğu alanı, tarım arazisi statüsünden çıkardı. Ardından arazi sahibi, Serik Belediyesi ve Anadolu Gösteri Eğitim Turizm Animasyon Organizasyon Prodüksiyon ve Danışmanlık şirketinin dahil olduğu idari işlemler ve dava süreçleri başladı. Şirket, tesisin mühürlenmesi ve Yapı Tatil Tutanağı'nın mahkemece iptaliyle yıkım ve para cezalarının iptali için üst mahkeme olan Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. İdare mahkemesi, yerel mahkeme kararlarına karşı itirazları reddetti. Son olarak mülk sahibi Aykol, Antalya Toprak Koruma Kurulu'nun, Aspendos Arena'nın kurulu olduğu alanın tarım arazisi statüsünden çıkartılmasına yönelik karara karşı iptal davası açtı.
BELEDİYEDEN MÜHÜR, YIKIM KARARI VE PARA CEZASI
Serik Belediyesi ekipleri, 3'üncü derecede arkeolojik sit alanındaki Aspendos Arena Gösteri Merkezi'nde, 15 Eylül 2019'da düzenlenen Yapı Tatil Tutanağı kapsamında, gösteri merkezini mühürledi. Ekim 2019'daki denetimde de imara aykırı uygulamalar inşa edildiğinin tespiti üzerine 30 gün içinde ruhsatlı hale getirilmesi, getirilmediği takdirde belediye ekiplerince yıkılıp, tahakkuk edecek yıkım bedelinin de ilgili şirketten tahsil edilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca İmar Kanunu kapsamında 29 bin 875 TL ve 62 bin 565 TL olmak üzere toplam 92 bin 440 TL idari ceza verildi.
ÜST MAHKEMEDEN DE RET KARARI ÇIKTI
Şirket, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi ve Antalya 5'inci İdare Mahkemesi'nin kararlarına karşı üst mahkeme olan Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne istinaf başvurusunda bulundu. Konya Bölge İdare Mahkemesi 2'nci İdari Dava Dairesi'nce, iki davayla ilgili 3 Haziran 2021 tarihli karar çıktı. Üst mahkeme, hem mühürleme işlemine ilişkin Yapı Tatil Tutanağı, hem de yıkım kararı ve idari para cezasına ilişkin yerel mahkeme kararlarına karşı itirazları reddetti. Konya Bölge İdare Mahkemesi, mahkeme kararı ve dayandığı gerekçenin hukuka ve usule uygun olduğu, kararın kaldırılmasını gerektirecek bir neden bulunmadığından başvurunun reddine oy birliğiyle karar verdi.