Güncelleme Tarihi:
1999 yılında tatil için gittiği Vietnam’da ejder meyvesi ile tanışan Çoban, meyvenin görünümü ve tadından etkilendi. Vietnam’da ejder meyvesi yetiştirilen seraları gezerek inceleyen Çoban, yanında tohum getirerek amatör olarak ilgilenmeye başladı. Almanya’da market işlettiği sırada müşterilerin sıkça ejder meyvesi talep edip tükettiğini gören Çoban, üretim çalışmaları yapmaya başladı. Geçen süreç içerisinde meyvenin üretim koşullarını araştıran Çoban, Mersin’in ejder meyvesinin sevdiği iklim yapısına sahip olduğu sonucuna vararak emekli olduktan sonra Mersin’de çalışmalara başladı. Ejder meyvesi dikiminden olumlu sonuçlar alır olmaz bulduğu ortakla 2.5 dönümlük sera kurup üretime geçen Çoban, şimdi sağladığı fidelerle üretimin yaygınlaşmasına destek oluyor.
TANESİ 15 LİRA
Vietnam’da ilgisini çektikten sonra tohum temin ederek üretim çalışmalarına başladığını ifade eden Zeki Çoban şunları söyledi:
"Tadı ve görünümü cazip olduğu için üretmek istedim ve iklim koşullarının ülkemizle yakın olduğunu gördüm. Bizim ülkede olmadığı için tohum getirip 2000 yılında ektim, 2003 yılında verim aldım. Geçen süre içerisinde ön çalışmaları yapıp Mersin’e geldim ve 2015 yılında sera kurdum. Şu an üretime geçtim. İklimimiz yüzde yüz eşleşmediği için orada dönümde 25 ile 35 bin meyve alınırken, biz 10 ile 15 bin arasında meyve alıyoruz. Şu an Türkiye’de yeni olduğu için tanesini 15 liradan satıyoruz."
FİDE SATARAK EJDER MEYVESİNİ YAYGINLAŞTIRIYOR
Ejder meyvesinin öncelikle bölgede ve ardından Türkiye’de yaygınlaşmasını amaçladıklarını belirten Zeki Çoban şöyle devam etti:
"Şu an fide üretiyoruz. Toroslar Belediyesi de bu konuda destek oluyor. Bu yeni bir ürün ve dünyada çokça tüketiliyor. Bölgemizde bu meyve hak ettiği yeri bulacaktır. Bizim satışlarımızla birlikte yeni seralar kurulmaya başladı. Talep çok fazla. Yeterince alt çalışma yapıp fide üretiyoruz. Amacımız bu meyvenin yaygınlaştırılması. Çiftçilerimize tavsiye ediyorum."