Güncelleme Tarihi:
Latif Demirci’nin neden öldüğü ve biyografisi merak ediliyor. Press Bey’, ‘Muhlis Bey’, ‘Mithat ve Mirsat’, ‘Arap Kadri’, ‘Canavar Koyun Orhan’ gibi unutulmaz tiplemeleriyle Türkiye’de Karikatür sanatının önde gelen isimlerinden biri olan Latif Demirci’nin hayatını kaybettiği açıklandı. Latif Demirci’nin ilk ustası Türk mizahının büyük ismi Altan Erbulak’tı.
1961 yılında İstanbul’da doğan Latif Demirci, karikatür çizmeye 12-13 yaşlarındayken başladı, ömrünün son gününe dek çizmeyi hiç bırakmadı. Dikkatli Hürriyet okurları, geçen yıl geçirdiği kalp ameliyatı sonrasında kendisini hastane yatağında çizerken gösterdiği ve “Egzersiz şart. Mesleği unutmayalım” dediği karikatürü hatırlayacaktır...
Latif Demirci’nin ilk ustası Türk mizahının büyük ismi Altan Erbulak’tı: “Çocukluğumda evde Milliyet okunurdu. İlk karikatürleri orada gördüm. ‘Güngörmüşler’, Altan Erbulak, Bedri Koraman... Zaten sonra ilk kez karikatürcü olarak Altan Erbulak’a gittim. Ama nereden cesaret bulduğumu da bilmiyorum. Bizim oturduğumuz yere yakın tiyatrosu (Kocamustafapaşa’daki Çevre Tiyatrosu) vardı, karikatürcü olarak da onu biliyordum. Kısa pantolonla, çizdiğim şeyleri de kolumun altına alarak gittim.”
Erbulak, bu hevesli gencin çizimlerine göz atıp önerilerde bulundu, genç Latif de önerileri hayata geçirip yeniden Erbulak’ın karşısına dikildi. Bir süre böyle devam ettikten sonra Erbulak, onu efsane çizer Oğuz Aral’ın Gırgır dergisine yönlendirdi ve Latif Demirci’nin profesyonel karikatür hayatı böylece başladı; yıl 1975, Latif Demirci henüz 14 yaşında...
Gırgır’da kısa sürede çıraklıktan ustalığa terfi etti ve yaklaşık üç yılın sonunda Hasan Kaçan, Behiç Pek’le ayrılarak Mikrop dergisini kurdu. 1978-79 yıllarında Mikrop dergisinde çizdikten sonra yeniden Gırgır’a döndü ve 1989’da dek Gırgır ve Fırt dergilerinde çalıştı. Aynı zamanda Yeni Gündem dergisi ve Söz gazetesinde de çizdi.
Ortaöğretimini 1979 yılında sınavla dışarıdan tamamladı, aynı yıl Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (bugünkü MSGSÜ) Seramik Bölümü’ne girdi, ancak yüksek öğrenimini yarıda bıraktı.
Latif Demirci, 1989 yılında Hasan Kaçan, Ergün Gündüz ve Atilla Atalay ile birlikte Hıbır dergisini kurdu. Hıbır ve onun devamı HBR Maymun dergilerinin kapanmalarından sonra gazetelerde çalışmaya başladı.
90’lı yıllarda yurt içi ve yurt dışında karikatür sergileri açan Demirci, kitap kapakları, poster ve çizgi Film çalışmalarında da bulundu
Nokta, Panorama, Gazete Pazar gibi gazete ve dergilerde çalışan Demirci, 1997’den itibaren Hürriyet gazetesinin birinci sayfasında güncel-politik karikatürler çizdi ve Pazar ekine yarım sayfa hazırladı. Kelebek ekinde de ‘Evli ve Cepli’ adlı çizgi bantı yaptı. 2015 yılında Sedat Simavi Karikatür Ödülü’ne değer görülen Demirci’nin Hürriyet’teki son karikatürü, ölümünden iki gün önce, 3 Haziran 2022’de yayımlanmıştı.
Demirci, 'Canavar Koyun Orhan', 'Muhlis Bey', 'Arap Kadri', 'Mithat-Mirsat' ve son olarak da 'Press Bey' gibi birçok karikatür tipi yarattı.