Gergin başladı

Güncelleme Tarihi:

Gergin başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2017 23:563dk okuma

Başkanlık sistemini içeren Anayasa değişiklik teklifiyle ilgili dışarıda eylemler ve müdahaleler yaşanırken Meclis Genel Kurulu’nda da görüşme süreci gergin başladı. CHP ile HDP’nin grup önerileri, usul itirazları ve Anayasa’ya aykırılık iddialarıyla engelleme girişimleri saatler boyunca sürdü. İlk usul tartışması AK Partililer ve MHP’lilerin oylarıyla aşıldı.

Haberin Devamı

BAŞKANLIK sistemini içeren Anayasa Değişiklik Teklifi’nin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşme süreci tartışmalı bir oturumla başladı.Teklifin geneli üzerindeki konuşmalardan önce CHP ile HDP’nin grup önerileri, usul itirazları ve anayasaya aykırılık iddialarındaki tartışmalar 5 saat sürdü. AK Parti grubu, Anayasa’ya aykırılık gerekçesiyle teklifin görüşülemeyeceğine ilişkin önergeleri ve usul itirazlarını oylamalarla aştı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da cezaevinden Meclis Başkanlığı’na gönderdiği dilekçeyle “anayasal oy haklarını kullanamadıklarından” teklifin görüşmesine başlanmamasını talep etti. HDP’li yöneticiler, 11 HDP milletvekili serbest bırakılmadan teklifin oylanmasının Anayasa’ya ve uluslararası hukuka aykırı olacağını savundular. Başkanvekili Ahmet Aydın ise bağımsız yargıya müdahale edemeyeceklerini belirterek, yapacak işlem olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

‘CHP’DEN 20 DESTEK GELİR’
Teklifin geneli üzerinde oylamalara geçilmeden önce gruplardaki fireleri azaltmaya dönük girişimler kulisin ana konusu oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş “Ben, CHP’den 30 değil ama 20’ye yakın milletvekilinin ‘evet’ diyeceğini tahmin ediyorum. CHP oy kullanma kabinine milletvekillerini sokma cesareti gösterecek mi gösteremeyecek mi onu teyit edeceğiz. 316 milletvekili imza attık, imzamız senet, sözümüz namusumuzdur” dedi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da “Tahminimce MHP milletvekilleri büyük çoğunlukla bu anayasa teklif görüşmelerinde ‘Evet’ diyeceklerdir” görüşünü dile getirdi.

SAHTE OY İDDİASI
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, sahte oy kullanan milletvekillerinin tespit edilip işlem yapılmasıyla ilgili Başkanlık Divanı’na yaptıkları başvuruya yanıt verilmesini istedi. Milletvekillerinin ve AK Parti yönetiminin özür dilemesini isteyen Gök, “Bu milletvekilleri adına kim pusula göndermiştir? Sahtecilik milletvekili seçilmeye engeldir” dedi.  AK Partili Mustafa Elitaş ise Genel Kurul’da bulunan CHP’lilerin oylamaya girmediğini belirterek, “20, 21 milletvekili burada bulunacaksınız, oy vermeyeceksiniz. Burada bulunan milletvekilleri sanal milletvekili değildir. Sanal olduğunuzu ispat ederim” tepkisini gösterdi. MHP ve HDP Grup Başkanvekilleri de yapılan işlemin ciddi olduğunu belirterek Başkanlık Divanı’nın gereken işlemleri yapmasını talep ettiler. AK Partili Elitaş, muhalefetten de gönderilen ‘mükerrer’ oylar olduğunu savunarak, “O gün yapılan iş sadece yoklama işidir. Kamuoyunu yanıltmaya gerek yok” dedi. 

Haberin Devamı

SÖZ KONUSUDEĞİLDİR
Tartışma, AK Partili ve CHP’li başkanvekilleri arasında da anlaşmazlığa dönüştü. “Burada bulunmayan milletvekillerinin pusulası dikkate alınmamıştır, sahte oy kullanma diye bir konu söz konusu değildir” diyen AK Partili Başkanvekili Aydın, görüşmeye ara vererek tartışmayı noktaladı.

TBMM TV TARTIŞMASI
Görüşmeler nedeniyle Meclis yerleşkesinde ve çevresinde olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken, salı günkü grup toplantı saatleri dışında binalara ziyaretçi alınması yasaklandı. TBMM TV’nin salı, çarşamba, perşembe günleri saat 19.00’a kadar süren yayını dışında, hafta sonu da dahil olmak üzere tüm görüşmeleri canlı yayınlaması için CHP ve HDP’nin yaptığı başvurular Meclis Başkanlığında karşılık bulmadı. Salondaki gerilime karşın parti yöneticileri ve milletvekilleri serinkanlı yaklaşımlarını korudular. İlerleyen saatlerde teklifin geneli üzerindeki konuşmalar başlayınca AK Partili Başkanvekili, jest olarak grup sözcülerine 5’er dakika ek süre verdi.

Haberin Devamı

HER VEKİLE BİR BADİ İDDİASI
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, AK Parti’de ‘badi’ sistemi kullanılacağı, ‘Hayır’ deme olasılığı olanların başka milletvekillerine ‘zimmetleneceğine’ dair iddialar bulunduğunu söyledi. Kerestecioğlu, kendilerinin de tüm milletvekillerinin gizli oylama usulüyle ve hür iradeleriyle oy kullanabilmeleri için özellikle çaba göstereceklerini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!