Güncelleme Tarihi:
Balyoz Davası'nda verilen beraat kararı Yargıtay tarafından onanan emekli Korgeneral Hayri Güner, bir milyon liralık maddi ve manevi tazminat talepli dilekçesinde haksız olarak gözaltında ve tutuklulukta kaldığını belirterek, "Askerlik hayatım boyunca 49 yıl üniforma taşıdım. 14 yıl generallik yaptım" dedi.
"KİŞİDE MEYDANA GELEN ELEM VE IZDIRAP..."
Tazminat davasına bakan Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Güner hakkında Balyoz Davası kapsamında verilen beraat kararının geçtiğimiz yıl Haziran ayında kesinleştiğini belirtti. Mahkemece verilen 4 sayfalık gerekçeli kararda manevi tazminata konu edilecek kriterler ifade edilerek, "Manevi tazminat davasında, kişi hakkındaki iddialar nedeniyle aile içinde bir takım sıkıntılar meydana gelmesi, toplum içinde böyle bir eylemde bulunduğu iddia edilen kişiler konusunda olumsuz düşünceler oluşturularak bir algı meydana getirilmesi, bu suretle kişinin ve ailesinin şeref ve haysiyetiyle oynanması, kişide meydana gelen bedensel veya ruhsal acı, elem ve ızdırap gibi unsurlar esas alınacak kıstaslar olarak değerlendirilmiştir" denildi.
"İTİBARINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEDİ"
Güner'in yargılama süresince itibarının olumsuz yönde etkilendiği belirtilen gerekçeli kararda, "Dava süresince medya organlarında hakkındaki dava konusu iddialar çerçevesinde olumsuz olarak gündeme gelmesi, Türk Milleti tarafından kutsal kabul edilen askerlik görevini ifa etmiş olması da göz önüne alındığında, davacının kamuoyunda son derece olumsuz karşılanmasına ve itibarını olumsuz yönde etkilemesine neden olmuştur" cümleleri kullanıldı.
"DUYGULARIYLA OYNANMIŞTIR"
Kararda, "Korgeneral rütbesinde emekli olmuş bir kişinin duygularıyla oynanmış ve ruhsal varlığına karşı bir saldırı niteliğinde iddialarda bulunulmuştur. Dava neticesinde verilen mahkumiyet kararı, tutuklanması ve serbest bırakılması sebebiyle kişilik hakları ihlal edilmiştir" denildi. Güner'in manevi tazminat talebine ilişkin kriterleri göz önüne alan mahkeme heyeti, "Kişilik haklarının ihlal edilmesi, onur ve şerefiyle oynanması, mesleki kariyerinin engellenmesi, ailesi üzerindeki etkisi, TSK'daki vazifesi itibarıyla kamuouyu önünde küçük düşürülmesi, bu rütbeye yükselmek için askeri hayatı boyunca göstermiş olduğu çalışma ve özverisinin değerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünden tutuklu kaldığı süreler esas alınarak verilecek olan manevi tazminatın herhangi bir sebepsiz zenginleşmeye sebebiyet vermeyeceği de açıkça anlaşılmıştır" cümlelerini kullandı.
ÜZÜNTÜ VE ELEM: 870 BİN TL tazminat
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, maddi ve manevi tazminat talebini kısmen kabul etti. Mahkeme, davacı Hayri Güner'in sosyal ve ekonomik durumu, tutuklu kaldığı sürede duyduğu üzüntü ve elemi dikkate alarak hazineden (Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi'ne İzafeten İstanbul Muhakemat Müdürlüğü) 20 bini maddi, 850 bini manevi olmak üzere toplam 870 bin TL'nin alınarak davacı Hayri Güner'e verilmesine hükmetti.