Güncelleme Tarihi:
Başbakan Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert de, Bakan Gabriel'in açıkladığı adımların “Gerekli ve kaçınılmaz” olduğunu söyledi. Gabriel'in istişare toplantısına partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı Martin Schulz da daha sonra dahil oldu. Alman medyası basın toplantısına yoğun ilgi gösterdi ve toplantıyı canlı yayınladı. Tatilde bulunan Başbakan Merkel'le de telefonla görüştüğünü söyleyen Gabriel, Alman vatandaşı Peter Steudtner'e yönelik suçlamaların “tamamen asılsız”, tutuklanmasının ise “Planlanmış ve çok iyi hazırlanmış bir hareket” olduğunu savundu.
"SABRETTİK"
Türkiye konusunda bugüne kadar çok sabırlı davrandıklarını savunan Gabriel, “Her seferinde tekrar tekrar hayal kırıklığı yaşadık. Türkiye'deki gelişmeler görmezden gelinemez ve bunun adını koymak lazım. Bir dizi Alman şirketi toptan ve hiçbir temeli olmadan, temel hukuk devleti kurallarına uymaksızın, teröre yardım etmekle itham ediliyor. Liste aslında çok daha uzun” dedi. Türkiye'nin Avrupa ve NATO'nun değerler zeminini terkettiğini savunan Gabriel, Almanya olarak Türkiye'ye karşı adımlarını şöyle sıraladı:
“Birincisi hukuk güvencesinin olmadığı bir yerde kimseye yatırım yapmasını tavsiye edemeyiz. Hatta tamamen suçsuz şirketler teröre yakınlıkla ilişkilendiriliyor. Nitekim el konulan şirketler var. Bu nedenle biz hükümet olarak Alman işverenlerin Türkiye'de yapacakları yatırımlara güvence veremeyiz. Keyfi ve siyasi nedenle el konulmalar var. Bizim ayrıca Hermes güvencesini, yatırım kredileri ve ekonomik yardımlar konusunu gözden geçirmemiz gerekecek.
İkincisi Türkiye'ye AB yardımlarını da önümüzdeki gün ve haftalarda Avrupalı dostlarımızla konuşacağız.
Üçüncüsü ve önemlisi ise Peter Steudtner olayı, Alman vatandaşlarının Türkiye'de keyfi olarak tutuklanmayacağı garantisi olmadığını gösteriyor.
AB vatandaşları Türkiye'de tutuklanırken, Gümrük Birliği'nin genişletilmesi de düşünülemez”
Gabriel, hükümet olarak önümüzdeki günlerde bu yaptırımları somutlaştıracakları ve başka yaptırımları da görüşeceklerini vurguladı.
"MÜBADELE TEKLİFİ YOK"
Türkiye'de tutuklu Peter Steudtner, "Deniz Yücel ve Meşale Tolu'nun serbest bırakılmasını, Türkiye'nin Avrupa değerlerine geri dönmesini talep etti" ve “Türkiye'nin Avrupa'da kalmasını istiyoruz” dedi.
Bakan Gabriel bir Alman gazetesinde çıkan, Türkiye'nin Alman hükümetine tutuklu gazeteci Deniz Yücel ve öteki Alman tutuklulara karşı, Almanya'ya iltica eden Türk asker ve genarelleri mübadele teklifi yaptığını ise yalanladı. Gabriel, “Bize böyle bir rehine mübadelesi gibi resmi bir teklif gelmedi” dedi.