Gül: İşadamları siyasetçileri fersah fersah geçmiş durumda

CUMHUR BAŞKANI Abdullah Gül’ün Pakistan ziyareti için dün saat 10.30’da Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan havalanan uçaktayız...

Haberin Devamı

Gül: İşadamları siyasetçileri fersah fersah geçmiş durumda
Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari’nin davetiyle yola koyulan Cumhurbaşkanı Gül, her zamanki gibi uçakta heyetteki işadamlarını selamlama turu yaptı.

Gül’e turu sırasında işadamlarını temsilen TOBB Başkanvekili Halim Mete eşlik etti. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de tura katıldı. Gül’ün yanıbaşında ekonomiyle ilgili Başdanışmanı Ahmet Ertürk de yer aldı.

İşadamlarından biri, “Pakistan’da iş yapmaya çalışıyoruz ama arkamızda destek yok” diyecek oldu, Gül bana döndü:

- Yalnız kaldıklarını söylüyor. Olacak iş mi... Bakın biz buradayız. Birlikte Pakistan’a gidiyoruz.

Haberin Devamı

Gül, iki sıra sonra Karkey Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. Direktörü Nuray Atacık’ın yanında durdu. Atacık, hemen Basra Körfezi’nde gemilerde üretip, Irak’a satacakları elektriği özetledi:

- Şu anda 1.2 milyon kişi Türkiye’den götürdüğümüz elektriği kullanıyor. Şimdi sıra elektriği Basra Körfezi’ne demirleyecek gemide üretip, Irak’a satmaya geldi.

Gül, 6-7 yıl öncesinden, Dışişleri Bakanlığı döneminden örnek verdi:

- O günlerde Kuzey Irak’a elektrik vermek, Kürtler’e silah dağıtmak diye algılanırdı. Hani derler ya, “Deveye hendek atlatmak zordur”, durum ondan beterdi. Bakın, “komşularla sıfır sorun” politikası herşeyi nasıl değiştirdi.

Gül, Nuray Atacık’ın elindeki fotoğrafları bana gösterdi:

- Görüyor musun? Gemide elektrik üretip Irak’a satacaklar. Müthiş bir iş.

Atacık, Pakistan’ın Karaçi kentinde de benzeri hazırlıklar içinde olduklarını aktarınca Gül, yine işin önemine vurgu yaptı:

- Denizi doldurup havaalanı, yol yapılır da gemilerde elektrik üretilemez mi? İşte Karadeniz Elektrik bunu başarıyor...

Gül, uçakta turunu tamamladıktan sonra Yavuz Donat, Okay Gönensin, Mehmet Metiner, Abdulhamit Bilici, İbrahim Karagül ve benim olduğum gazeteci grubunun yanında durakladı:

Haberin Devamı

- Bu seyahatler çok önemli. Gencecik insanlara soruyorum, “Sen ne iş yapıyorsun” diye. Bir başlıyorlar anlatmaya... 400-500 milyon dolarlık, 1 milyar dolarlık işlerden, yatırımlardan söz ediyorlar...

Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) önderliğini yaptığı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) organizasyonunu üstlendiği seyahat için işadamlarına önerisinin altını çizdi:

- Heyette enerjiyle ilgili işadamlarının olmasını özellikle istedim. Çünkü, Pakistan’da enerji yatırımına çok ihtiyaç var…

Ardından Türkiye’nin deneyimine değindi:

- Türkiye, enerji piyasasının oluşturulması ve düzenlenmesinde çok önemli adımlar attı. Hidroelektrik santralları için çok sayıda lisanslar verildi. Bu tecrübenin Pakistan’a katkısı olabilir...

Haberin Devamı

Gül, yanımızdan ayrılıp ön tarafa geçerken can alıcı saptamayı yaptı:

- Türk işadamları devlet çarkının, siyasetçilerin, kamu yönetiminin fersah fersah önünde... Dünyanın her tarafında çok başarılı işler yapıyorlar.

Başarının Cumhurbaşkanı tarafından takdir edilmesi çok önemli...

Ancak, aynı işadamlarının siyasetçilere yönelttikleri eleştiriler yüzünden sık sık fırça yemesine ne demeli?

 

Siyasette gözü kapalı güven var, sıra  ekonomik dostlukta

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluğun geçmişe dayandığına vurgu yaptı:

- Siyasi ilişkilerimiz çok iyi. Dünyada çeşitli platformlarda neredeyse birbirimizi gözü kapalı destekliyoruz. O kadar güven var.

Haberin Devamı

- Ya ekonomik ilişkiler ne durumda?

- Aramızdaki ticaret 1 milyar doları bile bulmuyor. Sayın Zardari Türkiye’ye 3 kez geldi. Kendisine son geldiğinde, “Çok yaşa Türkiye, çok yaşa Pakistan demek yetmez” dedim. Ekonomik ilişkileri artırmak gerektiğini vurguladım.

- Bu seyahatin hedefleri arasında bu var mı?

- Özellikle enerji konusunda bizim işadamlarımıza burada çok iş düşebilir... Nitekim Karadeniz Elektrik ile Zorlu Enerji girmiş bile... Zorlu Enerji, Pakistan’ın ilk rüzgar santralını kurmuş. Daha devam edecekler.

Gül, Pakistan’da bazı büyük altyapı ihalelerinin gündemde olduğuna dikkat çekti:

- Bu konuda işadamlarına her türlü desteği vereceğiz...

 

Haberin Devamı

Pakistan, demiryoluyla Avrupa’ya kadar uzanacak

 

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari’ye Türkiye ziyaretlerinden birinde TCDD’den demiryolu brifingi verdirdiğini belirtti:

- Şimdi Pakistan’dan İstanbul’a kadar demiryolu devreye girecek.

Danışmanları not iletince ekledi:

- Marmaray tamamlanınca Avrupa’ya, hatta Londra’ya kadar uzanacak.

 

Yazarın Tüm Yazıları