Gri Afrika papağanları nasıl beslenmeli

SORU: Merhaba, bizim bir Afrika gri papağanımız var. Kavrulmamış çekirdek ve yerfıstığı ile besliyoruz ama bu şekilde tek taraflı beslenme oluyor. Önereceğiniz başka yiyecekler var mı? Kavrulmuş yiyecekler zararlı mı?

CEVAP: Gri Afrika papağanları tohum taneleri, yemişler, meyve ve sebzeler ve hazır yemler gibi birçok yiyecekle beslenebilir ama dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat etmeniz gerek. 50 çeşit tohum ve yemiş yiyebilen papağanlar birçok sebze ve meyveyi de yiyebilir.

Tohum taneleri arasında en kolay bulunanlar fıstık ve ay çekirdeği olduğu için genellikle yaygın olarak bunlar kullanılır. Bunların doğal yolla kurutulmuş olanları ve kesinlikle tuzlanmamış olanlarını kullanmalısınız. Tohum ve tahıl tanelerinin günlük beslenmenin dörtte biri kadarını oluşturması önerilir. Sadece bunlar kullanıldığında yetersiz beslenme ve vitamin eksikliklerine bağlı sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.

Papağanınıza taze veya doğal yolla kurutulmuş birçok sebze ve meyve verilebilirsiniz. Mısır, salatalık, brokoli, bezelye gibi sebzeler ve elma, kivi, mango, ananas, armut, muz, üzüm, kayısı, şeftali, mandalina, portakal gibi meyveler en çok tercih edilenler. İyice yıkanmış olmasına ve çekirdeklerin ayıklanmasına dikkat edin. Özellikle elma çekirdekleri papağanlar için hayati tehlikelere yol açabilir.

Bunlar dışında mutlaka beslenme dengesini sağlayacak vitamin ve mineral ilaveleri yapabilirsiniz. Ayrıca papağanlar için özel hazırlanmış yem karışımlarından faydalanabilirsiniz.

BUNLARI VERMEYİN

Papağanlar için tehlikeli olan ve asla yedirilmemesi gereken yiyecekler de var: Tuz ve tuz içeren tüm yiyecekler, aşırı yağlı kraker, patates cipsleri, avokado, kahve ve kafein içeren yiyecek ve içecekler, alkol içeren gıdalar, elma ve diğer meyve çekirdekleri, sarmısak ve soğanlı maddeler, şekerli gıdalar, çikolata, mayalı yiyecekler ve mantar, süt ve türevleri, kıvırcık, lahana, Trabzon hurması, sodalı ve karbonatlı besinler, kokmuş, küflenmiş ve bozulmuş yiyecekler, kavrulmuş ve tuzlu yemişler.

Evinizdeki özgür ruhu sabır ve ilgi eğitir

Kediler ve eğitim pek bir arada düşünülemez. Ancak kedileri de belli ölçüler dahilinde eğitebilmek mümkün, tabii sınırlarımızı bilmek şartıyla. Öncelikle kedinizin sadece sizin istediklerinizi yapacak, gel deyince gelip git deyince gitmesini sağlayacak bir eğitim olduğunu düşünüyorsanız hayal kırıklığı yaşayacağınızı bilmelisiniz.

TUVALET EĞİTİMİ KOLAY

Kedilerin yeni evlerine geldiklerinde öğrendikleri ilk şey tuvaletin yeri olur. Genellikle yavru kedinizi birkaç kez tuvalet kabına bıraktığınızda yapması gerekeni hemen anlayacak ve içgüdüsel olarak tuvaletini kumla kapatacaktır. Ancak size düşen görevler de var. Tuvalet alışkanlığı ile ilgili sorunlar çoğunlukla kedi sahibinin hatalı davranışlarından kaynaklanıyor. Kedinin tuvaletini temiz tutmazsanız yapacağı şey ihtiyacını kabında değil salonun ortasında gidermek olur. Tuvalet kabının yerini değiştirmemek de çok önemli bir kural. Kediler değişiklikten hoşlanmazlar. Kedi tuvaletini ayak altında olmayan, mama kaplarından uzak ve sakin bir yerde tutmalısınız.

MAMA ŞIMARIKLIĞINA İZİN VERMEYİN

Sağlıklı bir yaşam için yemeleri gereken profesyonel kuru mamalar bazen kedilere konserve ıslak mamalar kadar cazip gelmez. Her kedi dostu da zaman zaman mönüde değişiklikler yaparak ıslak mama ile kedisini mutlu eder. Ancak bazı kediler ıslak mamanın cazibesine kapılıp sadece onunla beslenmek ister. Yaş mama, ev maması gibi seçenekler ara sıra sunulan renkler olarak kalmalı. Kediniz kendi mamasını yemeyi reddediyorsa, kararlı olup kendi maması dışında yemek vermemelisiniz. Bir süre sonra mama konusundaki değişmez tutumunuzu görüp kendi mamasına dönecektir.

MOBİLYALARI TIRMALAMAMASI İÇİN ALTERNATİF SUNUN

Kedi sahiplerinin bir büyük şikayeti de halı ve mobilyalardaki tırmık izleri. Kediler kendileri için önemli olan tırnak geçirme ve törpüleme ihtiyaçlarını ağaçlarda zevkle giderebilir. Ev kedileri böyle bir şansları olmadığından gözlerine kestirdikleri eşyaları kullanır. Yapmanız gereken, bu ihtiyacını giderebilmesi için bir tırmalama tahtası almak.

PROTESTOLAR ASLINDA İLETİŞİM ÇABASI

Yatağınızın ortasındaki çiş, kedinizin bir sağlık sorunu olduğunu, tuvalet kumu ile ilgili bir tersliği ya da protesto edildiğinizi gösterir. Aslında bu sadece bir iletişim çabasıdır. Sorunun ne olduğunu anlamaya çalışmak yerine cezalandırma yoluna giderseniz bu protestolar artarak devam eder. Tepki kaynağını saptadığınızda kedinizle kuracağınız iletişim kısa sürede istenmeyen olayların önüne geçecektir.

İSTEMEDİĞİNİZ ODALARA GİRMESİN

Kedinizin mutfağa girmesini, masa üstünde dolaşmasını tutarlı ve doğru tavırlarla engelleyebilirsiniz. Kediyi girmemesini istediğiniz alanlarda gördüğünüz zaman cezalandırmak yanlış. Kediyi henüz yavruyken yapmaması gerekenlerle ilgili sert bir ses tonu ile uyarmak sese karşı duyarlı olan kediniz için yeterli. Bazıları kediyi istenmediği yerlerden uzak tutmak için gürültü yapan nesnelerle uyarmayı da uygun görebilir. Bunun için kedinin dikkatini çekecek içi bozuk para dolu bir konserve kutusu sık kullanılır.

Bazıları klik-klakla eğitiyor

Bir süredir çok tartışılan klik-klak adlı yöntemle kedilerin eğitilebildiği de iddia ediliyor. El işaretleri ile klik-klak aletinin çıkardığı sesi birleştirerek kedinin dikkatini çeken bu yöntemle kedisine küçük numaralar öğretenler bile var. Bu yöntemin püf noktası, verilecek her komut için başka bir ses seçip, sözcükleri hep aynı tonlarla eşleştirmek.Sırma GÜLBAHAR

Pako pano

Antalya’da bahçeme gelen dört yavru kediyi sahiplendirmek istiyorum. Hepsi erkek. Evimde bir köpek ve kedi olduğu için hepsine birden bakmam mümkün değil. 0242 229 40 29.

Terrier köpeğim geçen hafta İstanbul Suadiye’de kayboldu. Lacivert, nazar boncuklu göbek tasması var. Köpeğim beyaz, sırt ve kuyruk kısmında iki siyah benek var. 0532 321 60 10.

7 2,5 aylık, tekir, göbeği benekli, damağı mühürlü erkek kediye acilen yuva arıyorum. 0533 529 16 51.

7 Bu küçük kedi o kadar korkmuş ki, elinizi uzattığınızda olduğu yere sinip yüzünü kapatıyor. Sokakta yaşaması mümkün değil. 8 aylık kısır ve erkek. defne@barinak.gen.tr

7 10 yaşındaki dişi köpek Lusil yılbaşı gecesi Ankara’daki evinden kaçtı. Uysal ve sokulgan bir köpek, kısa bacaklı, uzun gövdeli. 0312 428 63 80.

7 Ankara’da sokağa terk edilen 1,5 yaşında, dişi, beyaz 2 numara Terrier geçici olarak bir klinikte pansiyoner olarak kalıyor. Sıcak bir yuva arıyoruz. 0544 857 86 81.

7 2 yaşındaki Chincilla kedicik acilen yuva arıyor, bu kedicik sokakta yaşayamaz. 0532 427 14 05.

7 2,5 aylık kızımı sokakta buldum, iyileştirdim, şimdi acilen sahiplendirmek zorundayım. Çünkü evde bir köpek ve başka bir hayvan istemeyen kocam var. 0532 264 25 98.

7 Beni 5 Ocak’ta İstanbul Dalyan’da (Fenerbahçe) buldular. Sahibimi kaybettim, lütfen bizi tekrar birbirimize kavuşturun. 0532 223 61 15.
Yazarın Tüm Yazıları