Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Gözler zeminlerde

Dekorasyonun her alanında sanatın, zanaatın, el işçiliğinin ve doğallığın değer kazandığı bir süreçteyiz. Birbirine benzemeyen, doğal malzeme ve işçilikle üretilen el halıları ve kilimler de kuşkusuz listemizin en başında.

Haberin Devamı

Hayatta kalmayı başaran en eski pile halı, Altay Dağları’nın Pazyryk Vadisi’ndeki bir Sycthian prensinin mezarında keşfedilmiş. Türk çift düğümü ile dokunmuş olan ve metrekaresinde 347.000 düğüm bulunan halının M.Ö. 5 yüzyıla ait olduğu sanılıyor.
Göçebe Türklerin temel eşyalarından biri olan kilimlerin, medeniyetlerin kesiştiği coğrafya olan Orta Asya’da yaklaşık 3.500 yıl kadar önce kullanılmaya başlandığı tahmin ediliyor.
Türkler, göçebe yaşamları esnasında kilimleri evin zeminini ısıtma görevinin yanı sıra çalıştıkları yayladan köylerine gidip gelirken bir nakliye ambalajı olarak kullanmış, yer değiştirirken eşyalarını kilimlere sararak taşımışlar.

ANADOLU KİLİM

Orta Asya, Anadolu, Mezopotamya ve Kuzey Afrika bölgesinde dokunan kilim ve halılara olan ilgi son yıllarda bütün dünya evlerini sarmış durumda. Bu ilginin ana nedeni Anadolu kiliminin geometrik stilize motifleri, zengin dokuma teknikleri ve canlı renkleriyle girdikleri mekanlara farklı bir estetik kazandırmaları. Eskinin kokusunu taşıyan bu ürünler, teknolojinin geleneğe yenik düştüğünün birer kanıtı gibi mekânlardaki sesini hızla yükseltiyor.

Haberin Devamı

PATCHWORK GÖRÜNÜM

Modern tarzlarda bile lineer çizgilerin arasına bir tutam yöresellik serpmek için kilimlerden yararlanılıyor.
Hatta tek bir kilimle yetinilmiyor; farklı boy ve desenlerdeki modeller yan yana ve üst üste yerleştirilerek zeminde patchwork bir görünüm yaratılıyor.
Liğmelenerek eskitilmiş ve birleştirildikten sonra tek bir renge boyanmış patchwork modellere olan ilgi hala mevcut.
Uluslararası tasarımcıların zeminlere olan merakı da ünlü markaların yeni koleksiyonlarındaki “imzalı” halılardan belli oluyor. Bireyselliği sergileme dürtüsüyle kişiler bugün kendileri için özel görünümlü evler yaratabildiği gibi, tasarımcılar da sıradışı halılar tasarlamakla meşgul.

Siyah ve beyaz

Zeminlerde şu sıralar en sık karşılaştığımız seçim, cicim ya da sumak gibi farklı tekniklerle dokunan siyah beyaz çizgili veya geometrik desenli halılar. Hem etnik ve tribal stillerle, hem minimalist düzenlemelerle, hem de İskandinav tarzdaki yaşam alanlarıyla uyum sağlayarak zamana yenik düşmeyecek güçlü bir görsel etki yaratıyorlar.

Haberin Devamı

Şöhretli halılar

Önce İngiliz tekstil tasarımcılarıyla, daha sonra da Paul Smith, Marni, Vivienne Westwood, Matthew Williamson, Diane von Furstenburg ve Tom Dixon gibi efsane isimlerle işbirliği yapan Amerikalı the Rug Company, koleksiyonerleri baştan çıkaran serilere imza atmıştı. Dünyadaki pek çok halı markası da onun izinden giderek “şöhretli modeller” yaratmaya başladılar.

Farklı kültürlerin peşinde

Yeni halı ve kilim koleksiyonlarında renkler, ilmekler, iplikler ve kültürel izler odak noktası olmuş durumda. Dünyada sesini duyuran birçok halı firmasının koleksiyonlarında dantel detaylar, ikat, suzeni ve geleneksel motifli kumaş desenlerinin siluetini taşıyan, antika kalitesinde modern yeni halılara rastlıyoruz. Alman tasarımcı Jan Kath, halı tasarımında en önemli isimlerden. Eskiyi yeni yapmakta, dünü bugüne taşımakta gerçekten usta.

Haberin Devamı

MALZEME KARIŞIMLARI

Halıda farklı malzemeleri ve yapıları bir araya getirmek benzersiz bir etki yaratıyor. Parlak ipek, rustik yünle veya kağıt metal fiberle kontrast oluşturuyor. Üç boyutlu halılar çok moda. İçinden LED ışık geçen halılar ve ekolojik tasarımlara da ilgi büyük.

Osmanlı serileri

Bizim kendi motif ve desenlerimizi dünyaya ne kadar pazarlayabildiğimiz bir soru işareti; ancak görünen o ki uluslararası çapta satış yapan pek çok halı markası Osmanlı saraylarının derinliklerinden ve padişah kaftanlarından ilham alarak “Ottoman” koleksiyonları üretmeye bayılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları