Gİ’si yüksek besin neden sorun yaratır?

Glisemik indeksi veya yükü fazla olan yiyecekler birçok soruna yol açıyor ama temel problem aşırı insülin salgılanmasına neden olmaları.

Kanda şeker artınca pankreas bezinden kan şekeri seviyesine göre belirli miktarda insülin hormonu salgılanıyor.
Enerji sağlanması için kan şekerinin kas karaciğer beyin ve yağ dokusu başta olmak üzere bütün dokularda kullanılması gerekiyor. şekerin hücrelere girmesi ise insülin hormonu sayesinde gerçekleşebiliyor. Eğer insülin hormonu yoksa veya olduğu halde etki gösteremiyorsa şeker hücreye giremiyor, kanda birikiyor. Sonuçta önce insülin direnci sonra şeker hastalığı ortaya çıkıyor.
Bir gıdanın glisemik indeksi veya yükü arttıkça insülin cevabı şiddetleniyor. Çünkü bu gıdalar kan şekerini hızla yükseltiyor, ani şiddetli insülin yanıtlarına yol açıyor. Ayrıca bir öğünde aşırı miktarda karbonhidrat yemek ya da çok fazla miktarda kalori almakta insülin cevabının şiddetlenmesinin nedeni olabiliyor.
Yani karbonhidratları fazla almasanız bile çok yüksek kalorili beslenirseniz insülin seviyeniz artıyor, yağ depolamanız (kilo almanız) kolaylaşıyor, yağları eritmeniz (kilo vermeniz) güçleşiyor.

Gizli şeker kaynaklarına dikkat

Bazı gıdalar karbonhidrat grubunda olmasalar bile içlerine şu veya bu şekilde gizli şekerler eklenebiliyor. ışte onlardan bazıları...
* Kahvaltı gevrekleri
* Hazır çorbalar
* Meyveli yoğurtlar
* Dip soslar
* Sakızlar
* Kakaolu, çikolatalı fındık veya yer fıstığı ezmesi
* Konserve meyveler
* Salata sosları
* Krakerler, cipsler, jeller
* Bazı dondurulmuş sorbeler

HDL kolesterol düşüklüğü önemli bir uyarıdır

HDL kolesterolü düşük, özellikle 40 mg/dl.nin altında olanların çoğunda reaktif hipoglisemi şikayetine veya hiperinsülinemi, hipertrigliseridemi gibi laboratuvar bulgularına daha sık rastlanıyor.
Düşük HDL seviyesi pek çok kişide yüksek Gı’li besinlere bir hassasiyet olduğuna işaret ediyor. Eğer herhangi bir kan analizinde HDL seviyeleriniz çok düşük bulunmuşsa açlık-tokluk kan şekeri ve açlık-tokluk insülin testlerinin de değerlendirilmesi iyi olur.

Düşük Gİ’li beslenmek;

* Kilo almanızı engeller, kilo vermenizi kolaylaştırır
* şeker hastalığına yakalanmanızı engeller ya da geciktirir, kan şekerinizin ayarlanmasını kolaylaştırır
* Kalp damar hastalıklarına yakalanma ihtimalinizi düşürür, inme-felç geçirme olasılığınızı azaltır
* Hipertansiyonla mücadeleyi daha kolay hale getirir
* Kansere karşı güçlü bir korunma sağlar
* Bağışıklık sisteminizi güçlendirir

70 KG ÜSTÜNDE AĞIRLIĞI OLANLAR İÇİN
4. GÜN
KAHVALTI
60 g (2 ince dilim) yağsız dil peyniri
3-4 zeytin
50 g (2 ince dilim) kepekli ekmek
Domates, salatalık (yağsız)

ARA ÖĞÜN
100 g (1 küçük boy)elma
3 çorba kaşığı yağsız yoğurt

ÖĞLE YEMEĞİ
Salata (yağsız, sirke ve limon serbest)
6 çorba kaşığı etsiz sebze yemeği
200 g (1 su bardağı) yağsız yoğurt
6 çorba kaşığı makarna

ARA ÖĞÜN
200 g (1 su bardağı) yağsız süt
2 adet şekersiz kepekli bisküvi

AKŞAM YEMEĞİ
Salata (yağsız)
1 kepçe domates çorba (kremasız)
90 g (3 köfte kadar) balık eti
4 çorba kaşığı etsiz sebze yemeği
25 g (1 ince dilim) esmer ekmek

ARA ÖĞÜN
100 g (1 küçük boy) elma
2 adet kepekli grissini
5-6 adet badem


70 KG’DAN DAHA AZ AĞIRLIĞI OLANLAR İÇİN
4. GÜN
KAHVALTI
60 g (2 ince dilim) yağsız dil peyniri
3-4 zeytin
50 g (2 ince dilim) kepekli ekmek
Domates, salatalık (yağsız)

ARA ÖĞÜN
100 g (1 küçük boy)elma
3 çorba kaşığı yağsız yoğurt

ÖĞLE YEMEĞİ
Salata (yağsız, sirke ve limon serbest)
4 çorba kaşığı etsiz sebze yemeği
200 g (1 su bardağı) yağsız yoğurt
4 çorba kaşığı makarna

ARA ÖĞÜN
200 g (1 su bardağı) yağsız süt
2 adet şekersiz kepekli bisküvi

AKŞAM YEMEĞİ
Salata (yağsız)
1 kepçe domates çorba (kremasız)
90 g (3 köfte kadar) balık eti
4 çorba kaşığı etsiz sebze yemeği
25 g (1 ince dilim) esmer ekmek

ARA ÖĞÜN
100 g (1 küçük boy) elma
2 adet kepekli grissini
Nilüfer BAYRAM
Yazarın Tüm Yazıları