Geç kalma korkusu

Hata boyunca piyasalar kötü haberden başını kaldıramadı. Tek bir umut vardı Erdoğan hükümetinin bir an önce kurulması. Ama iki günlük gecikme bile borsada dengeleri alt üst etmeye yetti.

Haberin Devamı

Pazartesi sabahından başlayalım. Dünya Bankası Türkiye temsilcisi Ajay Chibber AKP hükümetinin hazırladığı bütçeyi sert bir dille eleştirdi. Salı günü Hazine ihalesine beklentilerin çok altında teklif geldi. Aynı gün öğlen saatlerinde AB’nin genişlemeden sorumlu Komiseri Günter Verheugen’in sözcüsü “Kıbrıs sorunu çözülmezse 2004 yılında Türkiye AB toprağını işgal etmiş sayılır” dedi.

Aynı gün akşam uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s bir açıklama yaparak “Türkiye ABD ile işbirliği yapmazsa not düşürürüz” dedi. Ardından yine aynı kurum “Türkiye’nin bankacılık sistemi hala riski” diye özetlenebilecek ikinci bir açıklama yaptı.

Bu arada piyasaların tek avuntusu Abdullah Gül’ün istifası ve Cumhurbaşkanı Sezer’in Erdoğan’ı Köşk’e çağırarak hükümeti kurma görevini vermesiydi. Piyasa oyuncuları Erdoğan’ın elini çabuk tutarak kabineyi bir an önce kuracağını, programın okunularak Meclis çalışmalarına geçileceğini umuyordu. Buradaki asıl beklenti ise kinci tezkerenin hafta sonu itibariyle Meclis’e gelebileceği ve Türkiye’nin yeni haftaya tezkereli bir şekilde başlayabileceği beklentisiydi. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı.

Haberin Devamı

Erdoğan hükümeti kurma işini mümkün olduğunca ağırdan alıyor. Perşembe günü de bakanlarla görüşmeler devam etti. Kimi yorumcular Erdoğan’ın ABD’ye karşı elini güçlendirebilme amacıyla tezkereyi mümkün olduğunca geciktirebilmek için elini ağırdan tuttuğunu belirtiyor. Ama tezkere gibi kritik bir meselenin siyasi hesaplara alet edilmesi fikri bile tüyler ürpertici. Türkiye iki hafta önce çizdiği o habis ve yüzsüz pazarlıkçı görünümüne geri mi dönüyor diye soruyor insan ister istemez. Umuyoruz böyle bir durum sözkonusu değildi.

Zaten bugün birinci seansın kapanmasına yakın gelen “AKP Meclis’in Cuma, Cumartesi Pazar ve Pazartesi günü çalışması için önerge verecek” haberi yukarda ifade ettiğimiz beklentiyi yeniden güçlendirdi. Sabah olumsuz ve gergin bekleyişle 10 bin 400’lere kadar inen endeks kapanışa yakın hızla toparlanarak açılış seviyesin sadece 9 puan altında kapandı. Eğer önümüzdeki birkaç gün içinde tezkerenin Meclis’e geleceğine dair daha net bir işaret elonorsa endeks bugün inci seansta ve haftanın son işlem gününde 11 bin puan direncini zorlayacak demektir.

Haberin Devamı

Bir gömlekçi dedi ki...

Bugün sabah saatlerinde piyasanın durumunu konuştuğumuz bir gömlekçi, yani kendi alım satımını kendisi yapan broker belgesi olan bir yatırımcı senaryonun değiştiğini ifade ediyor. Bu gömlekçiye göre ABD büyük bir olasılıkla operasyonu sonbahara erteleyecek. Bu durumda da Türkiye tezkereyi çıkarsa bile bir işine yaramayacak çünkü savaş başlamadan bir kuruş alması bile mümkün değil.

Yani 2003 bütçesi ve mevcut sorulanlarla baş başa kalacağı. O yüzden de endeksin bugün bulunduğu seviyeler “iyi” bile sayılabilir. Bu görüşün diğer yatırımcılar tarafından ne kadar paylaşıldığını bilmek mümkün değil. Ama tezkere umudunun vakit geçtikçe yerini umutsuzluğa bıraktığı gerçeğini çok iyi gösteriyor.

Yazarın Tüm Yazıları