Gebelikte seyahat yasak değil, uçağa da binebilirsiniz arabaya da

Gebelerin seyahate çıkmamaları için neden yok. Hatta doğum ve sonrasındaki yorgun gün ve gecelere hazırlanmak için iyi bir fırsat olabilir.

Üstelik gebelerin ruh sağlığı açısından da tatil yapmaları öneriliyor. Ancak, Alman Nişantaşı Kliniği Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gökmen İyigün’den aldığımız bilgilere göre, yine de bazı önlemler almak gerekiyor. Seyahat öncesinde hekime görünmeliler. Yine gebeliğin ilk üç ayı, düşük riski yönünden; son üç ayı da erken doğumlar konusunda hassas dönemler. Riskli dönemde olmasanız bile, sağlık kurumu bulunmayan bölgelerde tatil yapmayın. Acil durumlarda zamanın önemini bir kez daha hatırlatıyoruz.

Gebeler seyahat için her türlü ulaşım araçlarını seçebilir. Ancak her birinin özelliğine göre seyahat öncesi önlem almalılar:

Deniz yoluyla seyahat, oldukça güvenli. Ancak, gebelik bulantı ve kusmaları iyice artabilir. Ağır bulantılılar mümkünse deniz yoluyla seyahatlerden kaçınmalı. Hafif bulantısı olanlar ya da hiç olmayanlar da olası deniz tutmasına bağlı önleyici ilaçlar almalılar.

Kara ve demir yollarıyla seyahatlerde en önemli problem, uzun süre hareketsiz kalmaya bağlı gelişen dolaşım bozuklukları. Her fırsatta ve özellikle molalarda mutlaka yürüyüş yapmalı, hafif yiyecekler tüketip, bol sıvı almalı, rahat kıyafetler giymeliler. Ayrıca seyahat güzergahı üzerindeki tıbbi kurumlar hakkında bilgilenmeliler.

Uçak yolculukları gebeler için kısa sürmesinden dolayı oldukça rahat bir ulaşım şekli. Ancak kabin basıncı ayarlanmış uçaklarla seyahat etmeliler (günümüzde hemen hemen tüm ticari uçuşlar kabin basıncı ayarlanmış uçuşlardır). Özel uçak ve sportif uçuşlarda bu konuya dikkat etmeliler. Uçakların kalkış ve inişlerindeki ivmelenmeler ve emniyet kemerleri anne adaylarını tedirgin eder. Bebekler anne karnında bir sıvı içerisinde yüzdüklerinden hem kalkış ve iniş ivmelenmelerinden ve emniyet kemerlerinden etkilenmezler. Bu nedenle anne adayları tüm seyahatlerinde hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için mutlaka emniyet kemerlerini takmalılar.

36’NCI HAFTA SINIR

Havayolu şirketleri genellikle 36 haftadan büyük hamilelerin seyahatlerinden kaçınıyorlar. Doğum için yaşadığı şehrin dışına seyahat edecek anne adayları bu seyahatlerini mümkünse 36 haftanın öncesinde yapmalılar. Zorunluluk durumlarında mutlaka doktora başvurmalı ve seyahat engeli olmadığına dair belge almalılar. Aksi halde seyahatlerini ertelemek zorunda kalabilirler.

Gebeler özellikle mukavemet ve fiziki zorlama ve travmaya açık sporlardan kaçınmalılar. Gebeler için en ideal sporlar yüzme ve yürüyüş. Güneşte çok uzun kalmamalılar. Uzun süre güneşe maruz kalmak vücutta sıvı kayıplarına yol açar. Bu da hem erken doğum riskini artırır, hem de dolaşım problemlerine sebep olur. Bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemeliler. Genital enfeksiyonlar, erken doğuma sebep olabileceğinden tatilde suyla temastan sonra mayolar değiştirilmeli ve enfeksiyon şüphesinde derhal doktora başvurmalılar. Çok kapsamlı çalışmalar yapılmamasına rağmen, bronzlaştırıcı ve koruyucu güneş kremlerinin bebekler için sorun çıkarmayacağı kanaati yaygın. Kanıtlanmış bir anomali henüz saptanmadı.
Yazarın Tüm Yazıları