GeriSeyahat Çölün ortasında bir vaha köyü: Huacachina
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çölün ortasında bir vaha köyü: Huacachina

Çölün ortasında bir vaha köyü: Huacachina

Huacachina dünyanın en kurak bölgesinin tam ortasında nüfusu 115 kişi olan küçük bir köy. Peru devleti tarafından ulusal kültür mirası ilan edilerek korumaya alınan bu köy Peru'da mutlaka gidilmesi gereken bir yer. İşte İnka torunlarının yaşadığı ve kutsal yer sayılan bir vaha köyü Huacachina.

Peru'ya yolu düşen herkesin mutlaka gidip görmek isteyeceği bir yer Huacachina. Çölün ortasında bir göl. Gölün etrafında palmiye ağaçları, sakız ağaçları ve kahve yetişiyor. Bu kasabada toplam nüfus 115 kişi. Geçimini turizm ile sağlayan bu kasabada İnkaların torunları yaşıyor. Eskiden İnkalılar zamanında vaha kutsal bir yer olarak sayılırmış. Adını eski İnka dili olan Quechua’dan almış ve anlamı ise "Huaca": Kutsal Yer, "China": Kadın'dır.

Çölün ortasında bir vaha köyü: Huacachina

Bir efsaneye göre çölün ortasındaki vaha ölen sevgilisinin ardından gözyaşı döken bir kadının gözyaşlarından oluşmuş. İnka tanrıları da kadının gözyaşlarını göle dönüştürmüş.

Çölün ortasında bir vaha köyü: Huacachina

Çölün ortasında kurulu bu köyün tam ortasında bulunan göl ve etrafındaki bitki örtüsü harika bir manzaraya sahip. Şehir merkezine yakın olmasından dolayı da gün geçtikçe popülerliği ve gelen ziyaretçi sayısı artmakta. Çölün ortasındaki bulunan vaha yeraltındaki bir kaynaktan besleniyor. İçinde bol miktarda mineraller bulunduran vaha kaplıca olarak da sunuluyor. 

Çölün ortasında bir vaha köyü: Huacachina

Suyun içindeki minerallerden dolayı suyun yeşil ve kırmızıya yakın bir rengi vardır.Ama günümüzde Peru'nun güneyinde yer alan bu küçük köy maalesef tehdit altında. Küresel ısınma yüzünden gün geçtikçe küçülmeye ve suları azalmaya başlamıştır.

False