Fotoğraf yalan söylemez

ORLANDO neresi, Fas neresi? Orlando-Fas hattında Türkiye neresi?

Amerika’da Orlando’da bir kaç Türk geçenlerde bir taksiye biniyor. Şoför Fas’lı. Arabadaki konuşmalardan, bizimkilerin Türk olduğunu anlıyor ve anında patlatıyor:

"Biz Recep’le Gül’ü çok seviyoruz, onlar Müslüman, onlar İslama büyük hizmet ediyor".

Fas’lı şoför, Tayyip Erdoğan ile Abdullah Gül’ü kendisine ve o aleme çok yakın hissediyor. Ardından hızını alamıyor:

"Biz Atatürk’ü sevmeyiz, o Müslümanları öldürdü, namaz da kılmazdı".

Bizimkiler itiraz edince, Atatürk’le ilgili bildiklerinin yanlış olduğunu anlatınca, Fas’lı önce şöyle durup bakıyor, hemen sonra:

"Türkiye şimdi iyi yolda"./images/100/0x0/55ea1764f018fbb8f86ab78d

İMAJ VE İMAJ

Amerika’da çalışan Fas’lı bir şoförün Türkiye üzerine söyledikleri ne yazar? Onun gibi, çeşitli ülkelerde on binlerce insan, her ülke için neler söylüyor, neler düşünüyor? Üzerinde durmaya bile değmez, demek mümkün.

Bir açıdan öyle. Ama, diğer taraftan, imaj. Türkiye’nin Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte, dünyaya verdiği imaj böyle. Ilımlı İslam. Batının bütün gazeteleri böyle yazıyor, önde gelen politikacıları Türkiye’yi böyle tanımlıyor.

TV’lerde izlediği, gazetelerde okuduğu, konudan komşudan dinlediği laflarla, Türkiye hakkında fikir sahibi olan Fas’lı gariban şoför, öyle düşünmesin de, ne halt etsin?

ENTARİ VE TİŞÖRT

Fasl’lı ve daha nicelerinin Recep ve Gül sevgisini pekiştiren fotoğraf, işte burada.

Geçenlerde Türkiye’den bir gurup arkadaşım Kızıldeniz’e gidiyor. Kızıldeniz kıyısındaki Şarm el Şeyh dünyanın en gözde dalış yerleri arasında. Denizi ve su altı cennetiyle, dünya turizm merkezleri arasında önde gelen yerlerden biri.

İşte, fotoğrafta görüyorsunuz. Arkadaşımın çektiği fotoğrafta, Şarm el Şeyh’te denize giren bizimkilerden bir kare.

Adam, denize girmek için, Türkiye’den kalkıyor, ta Kızıldeniz’e gidiyor, üstünde tişört. Ne görgü ama.

Ya kadınlar? Başörtüsü ve entariyle denizde. Görgüsüzlük, uyumsuzluk diz boyu.

Daha dikkat çekici olan, balık kadın. Türban ve şnorkel, her tarafı kapalı. Bu da, bizim türbanlı balık kadınların denize girme adeti.

Herkes istediği gibi denize girer, ama bu mu zevk, moda bu mu? Dünya turizm merkezinde, denizde entarilerle, t-shirtlerle, Türkiye imajı.

Fas’lı şoför haklı. Hele, dün gazetelerde yer alan Merkez Bankası Başkanı ile eşinin fotoğrafını görse, iyice haklı.

Not:

Dünkü yazı ile ilgili Beşir Atalay Hürriyet Ankara Temsilcisi Enis Berberoğlu’nu arıyor, "Yalçın Bey’in yazısı doğru, ama ben iman gücü değil insan gücü diye yazdım" diyor. Ben öyle okudum, elbet kasıt yok. Atalay bu düzeltme için benim yerime neden Enis’i arıyor, onu da anlamış değilim.
Yazarın Tüm Yazıları