Ferai Tınç: Tribünden destek






Ferai TINÇ
Haberin Devamı

DÜN Ankara'da Kemal Derviş ekonomik programı açıklarken, aynı saatlerde İstanbul'da 19 ülkeden 200 genç, çok ilginç bir çalışma içindeydiler.

Avrupa Birliği'nin, Konsey'inden Parlamento'suna kadar tüm kurumları, Galatasaray Lisesi'nin sınıflarında canlandırılıyor, Konsey'de gencecik bir Blair, kendisinden biraz kabaca Schröder'le göç politikaları konusunda sımsıkı bir pazarlığa tutuşuyordu.

Bir başka salonda, Parlamento'daki Türk temsilciler, AB'de yabancı düşmanlığına karşı politikalara ağırlık koymaya uğraşıyordu.

Galatasaray Üniversitesi'nin düzenlediği bu çalışma Avrupa Birliği üyeleri ile aday ülkelerin gençleri arasında yarınlara atılan bir çengeldi.

‘Bir şeyler yapmalıyız diye düşündük. Avrupa Birliği yolunda enerjimizi harekete geçirip, biz de bir rol oynamak istedik’ diyordu Konferans Başkanı Mehmet.

Çoğu arkadaşı gibi üç dil konuşuyor, İngilizce, Fransızca ve Türkçe gençlik açısından Avrupa Birliği'nin anlamını özetliyordu:

‘Avrupa Birliği,demokratik diyalog ve insan haklarına saygıya dayanan bir birlikteliktir.’

Gençler, Türkiye için birşeyler yapmanın heyecanını yaşarken, Ankara'da hükümet, yarınlar açısından çok ama çok önemli bir programa doğru dürüst sahip çıkacak enerjiden bile yoksundu.

* * *

KEMAL Derviş'in açıkladığı ekonomik paket, siyasete tercüme edilmedi.

Tribünlerden verilen bir hükümet desteği ile, cumhuriyet tarihinin bu kadar önemli bir değişim dönemeci alınabilir mi?

Paketin hayata geçirilebilmesi için önce halkın anlaması gerekiyor.

Beklerdim ki hükümet Derviş ile birlikte çıkıp paketi anlatabilsin, siyasi hedeflerini ortaya koyabilsin.

Avrupa Birliği için hazırlanan ulusal program ile birlikte ekonomik programın Türkiye'nin bir dönüşüm projesi olduğunu söyleyebilsin, yıl sonuna kadar çalışma takvimini açıklayabilisin.

* * *

İŞTEN çıkartılanların sayısı 500 bine ulaşmış, iş yerleri peşpeşe kapanıyor, yıllardır tanıdığımız, kullandığımız markalar iflas bayrağını çekiyor.

Cezaevleri ölüm tarlaları haline gelmiş, güneydoğu fakr-ü zaruret ve sıkıntı içinde, Kıbrıs çalkalanıyor, dış politika atak bekliyor,

Ve hükümet, Türkiye'yi Kemal Derviş'e ihale etmiş, kenardan destek veriyor.

Bakalım, dışarıdan parayı getirebilecek mi getiremeyecek mi? Sanki bir sınav heyeti!

Haksızlık bu. Bize haksızlık. Gençlere ayıp!

* * *

‘TÜRKİYE’nin kanatları çıkıyor.' Şimon Peres, geçen hafta geldiğinde böyle demişti.

Gençlere bakıyorum ve ona hak veriyorum. Türkiye, uçuşa hazırlanıyor.

Bu enerjiyi engelleyebilmek mümkün değil artık.

Yazarın Tüm Yazıları