Ferai Tınç: Magrip'ten Maşrık'a Derviş






Ferai TINÇ
Haberin Devamı

TUNUS KUM tepeleri arasından, eski bir arabayla hızla Güney Çöl'e doğru inerken kendime soruyorum: ‘‘Bunlar gerçek mi, yoksa hayatın küçük süfliliklerden bunaldığımda oynadığım ruhumu özgürleştirme oyununda mıyım?’’

Hayır oyun filan değil, gerçek. Kuzey Afrika'da Tunus'tayım. Amaç kaçmak değil, iş. İstesem de kaçamıyorum ki.

Başkent Tunus'tan 450 km güneyde, her yıl kendi nüfusuna yakın turist alan bu ülkenin Vaha kenti Tuzor'da, gece yarısına doğru ‘‘Binbir Gece Müzesi’’nin labirentlerinde dolaşırken, sabah başıma gelenleri düşündükçe gülüyorum.

Her yerde O. Herkesin umudu O. Alaaddin'in lambasından yükselen cinin, hurma yapraklarının arasına gizlenen yüzüne dikkatle bakıyorum. O olmasın? Kemal Derviş!

Önce neden buradayım onu anlatayım, sonra da sabah başıma gelenleri.

* * *

TUNUS Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Binali, 22 Mart Perşembe günü Türkiye'ye geliyor. Bu ziyaret, Akdeniz İşbirliği ve Ortadoğu Barış Süreci açısından önem taşıyor. O nedenle buradayız. Ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi de ziyaretin gündeminde.

Türkiye'deki kriz, Tunus yönetiminin işbirliği heyecanını hiç gölgelememiş. Türkiye'ye o kadar güveniyorlar ki!

‘‘Sizin çok güçlü bir ekonominiz var’’ diyor Uluslararası İlişkiler ve Dış Yatırım Bakanı Fethi Merdassi. ‘‘Türk işadamlarının Tunus'a yatırım yapmasını istiyoruz. Onlar çok başarılı, cesur. Telekom'u özelleştiriyoruz. Gelsinler.’’

‘‘Ama kriz...’’ diyecek oluyorum.

‘‘Her ülke zaman zaman kriz dönemleri yaşar. Üstelik artık Kemal Derviş'iniz var.’’

Evet böyle diyor, şaşırıyorum sorularımı falan unutuyorum. Zaten o devam ediyor.

‘‘Biz kendisini çok iyi tanırız. Dünya Bankası'ndayken bu bölgeyle O uğraşmıştı. Ben O'na çok inanırım, son derece yetenekli ve pragmatik bir insandır, fikirlerine önem veririz. Bu yeni işinde bize de Türkiye'ye de yardımcı olacağını umuyoruz.’’ Ve müthiş bir finalle sözlerini noktalıyor:

‘‘O bizim umudumuz!’’

Magrip'ten Maşrık'a umudumuz Kemal Derviş.

* * *

TÜRKİYE, krize rağmen Türkiye. Güçlü, etkili ve bu özellikle bölgesi için önemli.

Tunus Dışişleri Bakanı Habib Ben Yahya, bakanlıkta yaptığımız görüşmede cumhurbaşkanı ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde bir dönüm noktası olacağını söylüyor.

Önümüzde üç hedef var. Avrupa Birliği ekonomik alanında 21. Yüzyıl rekabetine birlikte hazırlanmak; bölgesel barış için çalışmak. Kültürler ve dinler arası diyaloğa katkı. Dünyanın büyük denizlerinin çevresinde sağlam işbirliği alanları oluşuyor. Bizim de Akdeniz'i, evimizi düzene sokmamız gerekiyor.

‘‘Ya kriz?’’ Türkiye'nin bölgesel rolünü olumsuz etkileyebilir mi?

‘‘Hayır. Türkiye değişiyor. Bunlar olacak. Reformlar sancılı olur. Değişim, şipşak hazırlanan kahve değildir.’’

Türkiye'ye dışarıdan bakmanın tam zamanı. İnsanı rahatlatıyor, kendine güven duygusunu tazeliyor.

Yazarın Tüm Yazıları