Ferai Tınç: Balkanların sahipsizleri Türkler






Ferai TINÇ
Haberin Devamı

TAM iki yıl önce onunla ilk karşılaştığımızda, NATO bombaları komşu Kosova'yı dövüyordu. Gostivar, bir büyük kaçış felaketi altında iki büklüm olmuştu.

Kosovalılar, can telaşında Türklerin çoğunlukta olduğu bu narin Makedonya kentine akın ediyorlardı.

İki yıl sonra, cuma akşamı İstanbul'da yine karşılaştık.

Erdoğan Saraç, Makedonya Türk Demokratik Partisi'nin Başkanı.

Buraya kadar gelmesinin nedeni, Balkanlar'daki Türk varlığına dikkat çekmek.

‘Balkanlar’da her çalkantı döneminde fatura Türklere çıktı' diyor.

1999'da dünya Miloşeviç Yönetimi'nin baskılarına karşı Arnavutlar için seferber olurken, Türkler kimsenin umurunda değildi.

Batı, büyük Sırbistan hayaline karşı, büyük Arnavutluk hayallerine çanak tuttu. Altüst olan dengelerde Türkler savruldu, dağıldı. Şimdi Kosova'da Arnavutların, ‘siz aslında Arnavutsunuz’ dedikleri kenara itilmiş küçük mü küçük bir azınlık Türkler.

* * *

SARAÇ, Makedonya Türklerinin de aynı maceraya sürüklenmemesi için feryat ediyor: ‘Büyük Arnavutluk hayali ile Makedonya’dan toprak almak istiyorlar. Biz, Makedonya'nın toprak bütünlüğünden yanayız. Ülkemizde Arnavutların sorunları neyse bizim de o, ama azınlıkların hakları ve sorunları şiddet ile değil demokratik diyalog yoluyla savunulmalı!'

Aynı feryadı, yıllar önce Kosova Türklerinden de duymuştum. Arnavutlar onları Belgrad işbirlikçisi olarak suçluyorlardı.

Şimdi Makedonyalı Türkler de aynı suçlamayla karşı karşıya.

Slavlarla Arnavutlar arasında sıkışıp kalan Balkan Türklerinin tek istedikleri ise, barış içinde bir arada yaşamak.

Saraç, Hükümete ve Cumhurbaşkanı'na bir mesaj da iletmiş.

‘Türkiye, bizimle danışarak harekete geçmeli. Makedonya ile Arnavutlar barış masasına oturduklarında mutlaka biz de orada olmalıyız.’

Çünkü onların da sıkıntıları var. Arnavutlar Parlamentoda temsil ediliyor, Türkler edilmiyor.

Aslında üç dil kullanılmasına rağmen, Türkçe birçok yerde artık hiç kullanılmıyor, tabelalardan kaldırılıyor.

* * *

BALKANLAR, tehlikeli günlere gebe. Makedonya'daki çatışmalar ciddi bir uluslararası girişimle denetim altına alınamazsa, felaket daha da büyüyebilir.

Kapımıza dayanabilir.

PKK'nın yenilgisinden sonra uyuşturucu trafiğinde Balkanların, Arnavut ve Sırp mafyasının çok önemli rol üstlendiğini belirten uzmanlar, Makedonya olaylarının ardında, uyuşturucu trafiğine yeni bir ‘güvenli bölge’ yaratmak isteyen karanlık güçlerin önemli rol oynadığı görüşünde.

Bu iddiayı hiç yabana atmayın.

Kosova olayları sırasında, Arnavut Kurtuluş Ordusu UÇK'yı aramaya kalkmış ve mafya ile burun buruna gelmiştim.

Bosna olaylarının sona erdiği günlerde Belgrad'da emekli bir Emniyet Müdürü ile görüşmüştüm. Yugoslavya'nın uyuşturucu trafiğindeki önemini anlatırken, ‘Bu uyuşturucu parası çok güçlüdür. Her direnişi yıkar geçer’ diyordu ‘Herkesi, politikacıyı, bürokratı satın alır. Yugoslavya olayını anlamaya çalışırken bu unsuru sakın aklından çıkartma.’

Yazarın Tüm Yazıları