Evcil hayvanlar ve sahipleri hayırlı birer kısmet arıyor

İnternetteki arkadaşlık sitelerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor, yeni yeni hedef kitleler belirleniyor. Örneğin bazılarının kullanıcısı, evcil hayvanlar ile sahipleri.

www.petarkadas.com, Türkiye’nin bütün illerinden farklı hayvan türlerinin birbirleriyle tanışıp çiftleşmesine fırsat tanıyor. Hayvanların sahipleri, karşı cinste aradıkları kriterleri sitedeki profillerine yazıyor, bu arada kendi bilgilerini de giriyor. Uygun partner bulunduğunda hayvanlar da sahipleri de buluşuyor. Bu buluşmalardan sahipler için de yeni arkadaşlıklar doğabiliyor.

Hayvanlara eş bulma ve çiftleştirme sitesi petarkadas.com’u, İzmirli iki kardeş; Umut Akyol ve Şafak Akyol, 2004’te kurdu. Site zaman içinde hayvan sahiplerinin dikkatini çekmeye başladı ve ismi kulaktan kulağa yayıldı.
Sitenin ilham kaynağı, Akyol kardeşlerin golden retriever cinsi köpeği Çakıl. “Bebekliğinden beri bizimle birlikte yaşıyor. Şu anda sekiz yaşında. Çakıl’a yeni arkadaşlar bulmak istedik. Bu yüzden bir internet sitesi açtık. Onu da siteye www.petarkadas.com/cakil linkiyle üye yaptık. Kısa zamanda üye sayımız 50 bini geçti. Site evcil hayvan sahipleri, doğa ve yaşadığı çevreye duyarlı insanlar için büyük bir sosyal topluluğa dönüştü” diyor Umut Akyol.

BİNLERCE PET MURADINA ERDİ

Bugün siteye kayıtlı 50 binden fazla insan ve 35 binden fazla hayvan var. Bunların yaklaşık 25 bini köpek, 7 bini kedi, 2 bin 700’ü kuş, 1068’i kemirgen, 913’ü de sürüngen. Dişiler çoğunlukta. Köpeklerde dişiler yüzde 57, erkekler yüzde 43; kedilerde dişiler yüzde 54, erkekler yüzde 46 oranında. Sitenin İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Bursa, Adana, Muğla başta olmak üzere bütün illerden üyesi var. Şimdiye kadar kendisine arkadaş bulanların sayısı 10 binin üzerinde, binlercesinin muradına erdiği biliniyor.
Nasıl üye olacağınıza gelince... Site, sadece davetiyeyle üyelik kabul ediyor. Bu nedenle, sizden önce siteye üye olmuş birini bulmanız lazım. Tanıdığı olmayanlar, cep telefonlarıyla davetiye satın alabilir.
Üye olduktan sonra, evcil hayvanınız için bir profil yaratıyorsunuz. İçini en iyi fotoğraflar, videolar ve günlük gibi özelliklerle doldurmak gerekiyor. Daha sonra, pet’inizin türüne, özelliklerine göre arama yapıp forumlarda bilgi paylaşımına geçiyorsunuz. Her yıl onlarca üye buluşmaları düzenleniyor. Bu buluşmalar da yeni arkadaşlar edinmek konusunda yardımcı oluyor.
Bu iş, hayvan sahipleri için de bir eğlence. Onların arasında da yeni arkadaşlıklar doğuyor. Umut Akyol, bu yönleriyle eşsiz olduklarını söylüyor: “Sayfalarımızda bir yaşam biçiminin yansıması var. Sizin ve tüm evcil hayvanların eğlenceli vakit geçirebilecekleri, bir yandan da bilgilenip, sosyalleşebilecekleri topluluk sitesi.”

ÇİFTLEŞTİRME ÖNCESİ BUNLARA DİKKAT!

* Köpek sahipleri çiftleştirmeden önce köpeklerinin iç ve dış parazitlerden arınmış ve tüm aşılarının tamamlanmış olmasına dikkat etmeli. Böylece yavruları plasenta yoluyla geçebilecek parazitlere karşı korumuş olursunuz. Ayrıca yavru, emme sırasında anneden aşılarla ilgili antikorları alarak kendi aşıları yapılana kadar hastalıklardan korunur.
* Köpekler 3. kızgınlık döneminden itibaren çiftleştirilmeli. 6-8 aylıktan itibaren kızgınlık gösterebilirler ama vücutları tüm fizyolojik gelişimini tamamlamadığından çiftleştirme tercih edilmemeli.
* Hayvanlarını çiftleştirmeye karar verenler aynı zamanda doğum sıkıntılarının ve sütten kesilinceye kadar yavruların korunmasının da sorumluluğunu alacaklarını unutmamalı.
Çiftleşme sonucu doğacak yavruların geleceğini planlayıp ondan sonra çiftleştirmeli.

Köpeklerde yalancı gebelik

Köpeklerde bazen, adet döneminin normal seyretmemesi durumunda, yalancı gebelik adı verilen bir durumla karşılaşabiliriz. Dişi köpek, erkek bir köpekle çiftleşmediği halde, vücudu hormonal olarak doğru olmayan uyarılar yaptığı için hamileymiş gibi bir dönem geçirip ardından süt salgılama, evdeki bir oyuncağı ya da başka bir nesneyi bebeği gibi besleme tarzında fizyolojik değişiklikler ve davranışlar gösterebilir.
Yalancı gebelik, hormonal olarak tetiklenen ancak sebebi tam olarak hala ispat edilememiş bir durum. Genellikle kızgınlık döneminin bitmesinden 60 - 80 gün sonra yani gerçek bir hamilelik süresi kadar zaman geçmesinin ardından ortaya çıkar. Bu durumda dişi köpekte sanki hamileymiş gibi karın bölgesinde şişme ve meme bezlerinde de büyüme meydana gelebilir. Bazı durumlarda meme bezleri süt üretmeye de başlar ve dişi köpek emzirme iç güdüsüyle evdeki bir nesneyi yada oyuncağı yavrusu gibi yanında gezdirerek emzirmek isteyebilir.
Bazen sadece bir veya birkaç kez ortaya çıkarken, bazı köpeklerde her kızgınlık döneminin ardından görülebilir.
Yalancı gebelik görülen köpeklerin yüzde 90’nında bu durum ve belirtiler genellikle kendiliğinde 2-3 hafta içinde herhangi bir tedaviye gerek kalmaksızın iyileşir. Geri kalan yüzde 10’da ise gerçek olmamasına rağmen hamilelik sonrasıymış gibi görülen belirtiler oldukça yoğun bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu durumdaki köpek, diğer belirtilerin yanı sıra olmayan yavrularını arar ve mutsuz bir duygusal yapı gösterir. Meme bezlerindeki büyüme oldukça ileri düzeyde olabilir ve mastitis dediğimiz meme iltihaplanmaları meydana gelebilir. Bu durumlarda veteriner hekiminizin önereceği ilaçlar ve tedavi yöntemleri kaçınılmazdır.
Belirtilerin hafif seyrettiği durumlarda dişi köpeğin memelerine sıcak kompres uygulanması faydalı olabilir. Meme bezlerini masaj yaparak boşaltmaya çalışmak, uyarıcı etki yaparak süt üretimine neden olur. Bu nedenle kaçınmak gerekir. Eğer memelerini yalıyorsa, engellemek için elizabet yakalığı takmak ya da memeleri kapatacak bir giysi giydirmek aynı sebepten dolayı faydalı olur.
Bu durum dişi köpeğin çiftleşmesine engel teşkil etmez ancak yalancı gebelik gösteren köpeklerin genellikle üreme aktiviteleri diğer köpeklere göre daha düşüktür.
Eğer çiftleştirilmesi düşünülmüyorsa kısırlaştırılması, bu sorunu tamamen ortadan kaldırabilir, ilerde ortaya çıkması muhtemel üreme organları ve meme ile ilgili sağlık sorunlarının da önlenmesine faydalı olur.

PAKO PANO

* 6 aylık, çok sakin, kendini sevdiren, ev adabını öğrenmiş, kısırlaştırılmış renkli kızımız için çok acil yuva arıyoruz. Çok uslu, harika bir ev arkadaşı. Bu evini kaybetmiş kıza yuvanızı açmak ister misiniz? Tel: (216) 482 12 04.

* Evdeki diğer kedilerimiz istemediği için Prenses tekir kedimize sevgi ile bakılacağı bir yuva arıyoruz. Yaklaşık 9 aylık ve kısırlaştırıldı. Çok sağlıklı ve sevecen bir kedi. Onunla yuvanızı paylaşır mısınız. (531) 317 28 71.
Yazarın Tüm Yazıları