Ev ve aile gündemde

Bugün geri giden Merkür ile Pluto kavuşum konumunda bulunuyorlar.

Zihnin derinlerinden yükselen değiştirici fikirler, güçlü bir biçimde ortaya çıkabilir. Küçük grupların farklı felsefeleri ve değişime yönelik istekleri zorlayıcı ve karıştırıcı olaylara neden olabilir. Ancak otoritenin kuvvetli disiplini de aynı zamanda görünür olacak. Ay, Yengeç burcundaki Satürn’ü tetikliyor. Gökyüzünün bu konumu gelenekler, ev ve aileyle ilgili konuların gündeme geleceğini işaret ediyor. Güven ihtiyacının artacağı bir dönem.

Astroloji niçin var

Bana gelen mektupların arasında çok ilginç bir soruyla karşılaştım. Aslında Yeniköy’den yazan Zeynep’in mektubunun tamamı ilginç ve keşke daha fazla yer olsaydı da bu mektubu yayınlasaydım diye düşündüm fakat mektubun özü ‘Astroloji niçin var’ sorusunu araştırıyor.

İnsanın kendini keşfetme yolculuğunda öğrendiği ne varsa, öğretmek ve bildirmek için sistem geliştiriyor ve bunun sonucunda oluşan disiplini kendisinin dışındaki insanlara öğretiyor.

Astroloji, insanı araştıran farklı bir disiplin. Farklı diyorum çünkü günümüz medeniyetinin geliştirdiği bir sistem değil.

Başka bir medeniyetin, başka bir sistemin geliştirdiği bir yöntem. Fakat sonuç olarak insanın kendisini anlamak ve tarif etmek için geliştirdiği bir yöntem.

Üstelik matematik, fizik, kimya, biyoloji, psikoloji, tarih, cografya gibi hemen bütün disiplinleri içinde barındıran muazzam bir insanlık kültürü.

Fakat ne yazık! henüz anlaşılmış olmadığı için günümüz bilimi tarafından tarafından kabul görmüyor.

Ancak gelişim süreci içinde büyük bir hızla ilerleyen bilim, yeniden tanımlanmaya ihtiyaç duyulacak düzeye geldikten sonra astroloji bilim olarak kabul görebilir.

Fakat astrolojinin henüz bilim çevreleri tarafından kabul görmesi mümkün değil. Çünkü astrolojinin felsefesi günümüz bilimsellik tanımına uymuyor.

Yeniköy’den Zeynep’in mektubunda ‘İnternet siteleri birbirinin aynı. Linda Goodman’nın kitabından alıntı yapmamışlar, aynı cümleleri yazmışlar.

Hatta yabancı sitelerdeki burçlara baktım onlar da aynı. Herhalde şarlatanı en bol bilim, astrolojidir’ şeklindeki yorumuna şöyle bir açıklama yapabilirim.

Mesela Türkçe bilen fakat Almanca’nın sistemini bilmeyen birinin öğrendiği Almanca kelimeleri birleştirerek tercüme yaptığı zaman ortaya çıkan sonuç ile astrolojiyi tercüme eden astrologların durumunda da pek farklılık yok.

Üstelik astrolojinin felsefesini bilmediğiniz zaman yapılacak astrolojik yorumlar mekanik olacak ve burçların tanımı da sizin sözünü ettiğiniz gibi birbirinin kopyası olacaktır.

Şarlatanlar ise hemen bütün alanlarda vardır.

Fakat en az bilinen en fazla ilgi görür ve bu durumda şarlatanlar daha fazla olur.


Yazarın Tüm Yazıları