Eşsiz karışım zahter

Her baharatın kendine özgü bir tadı ve kokusu var. Kendi başlarına besin maddesi olmasalar da baharatlar benim için lezzetli bir yemeğin vazgeçilmezleri.

Baharat yönünden oldukça zengin bir ülkede yaşıyor olmamıza rağmen her gün bu zenginlik içinden tanımadığımız yeni bir tatla karşılaşabiliyoruz. Zahter de bu yöresel baharatlardan biri. Zahter, Arapça kekik anlamına geliyor. Bir kekik türü olarak bilinen zahter, aynı zamanda bir karışım baharatı.
Kekik türü olan zahteri çay olarak içebilirsiniz. Ortadoğu kökenli bir karışım olan zahter ise basit olarak yabani kekik ve susamın tuzla kavrulmasıyla elde ediliyor.
Çeşitli yörelere göre çördük, kimyon, rezene gibi baharatlar eklenerek hazırlanan yeşil zahterin yanı sıra sumakla yapılan bir de kırmızı zahter var. Ayrıca içine karpuz çekirdeği, leblebi ve tuzsuz yer fıstığı da konularak tadı zenginleştirilebiliyor.
Bu tip karışımların başarılı olabilmesi ve kendine özgü tadını yakalayabilmesi için içeriğindeki malzemelerin taze ve doğal yollarla yetiştirilip büyütülmüş olmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yani süpermarketten aldığınız malzemelerle yapacağınız zahterin tadının köyden getirdiğiniz zahterle aynı olmasını beklemeyin.

ÇULLAMA

MALZEMELER
İçi için;
* ½ kg orta yağlı dana kıyma
* 1 su bardağı kalın bulgur (Pirinç de kullanabilirsiniz.)
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 demet maydanoz
Kaplamak için;
* 2 adet yumurta
* 1,5 yemek kaşığı un
* 1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için;
* 50-100 gr tereyağı

YAPILIŞI
Kıyma ve yıkanıp süzülmüş bulgur ya da pirinci derin bir kaba koyun. Rendelenmiş soğanı ve incecik kıyılmış maydanozu ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirin ve iyice yoğurun.
Diğer taraftan, orta boy bir tencereye 6 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuz koyup orta ısılı ateşte kaynatın.
Yoğurduğunuz etli harçtan ceviz ya da yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın ve hafif yassı hale getirin. Hamurları kaynayan suda 8-10 dakika haşladıktan sonra el süzgeciyle sudan çıkarın.
Diğer taraftan, un, yumurta ve tuzu derin bir kapta çırpın. Haşlanıp ılık hale gelen köfteleri bu karışıma bulayıp kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Soğan ve maydanozlu piyazla birlikte servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları