Ertesi gün dileklerim

YENİ yıla, meydanları korkuya teslim etmeden girdik.

New York, Londra, Paris gibi burada da terör riskinin en yüksek olduğu bölgelerde bile, insanlar sindirme ve korkutma yöntemlerine pabuç bırakmadılar.

Sadece sokaklar değil, İstanbul'un camileri de kalabalıktı. Yeni yıla dualarla girildi. İnsanları kazalardan, belalardan, depremler gibi doğal afetlerden koruması için Allah'a yakarıldı.

Yeni bir yılı coşku ve sevinçle karşılama iradesi, sorunlarla başa çıkma gücünü de gösteriyor.

Dünyamızın ve Türkiye'nin gündeminde çözüm bekleyen konularla yüzleşirken, bu dinamizmin varlığı sayesinde iyimser dileklerde bulunabiliyorum.

İşte dileklerim.

Bu yıl Kıbrıs sorununun çözüm sürecine girmesini diliyorum.

Kıbrıs sorunu, sadece bir avuç Akdenizli'nin geleceğini değil, çok daha geniş bir çıkarlar sisteminin güvenliğini ilgilendirdiği için çözüm süreci, Türkiye ve dışında çok daha geniş bir alanda birçok olumlu gelişmeyi tetiklerken, çözümsüzlük ısrarı da tersine, baskıları ve yalnızlaşmayı getirecek.

Türk dışişlerinin önde gelen büyükelçileri ile Ankara'da düzenlenen toplantıdan, ‘‘Kıbrıs sorununun çözümü’’ yönünde görüş birliğine varılması, göz ardı edilecek bir şey değil.

KKTC'de siyasetçilerin bu gerçeği, kişisel ihtirasların üzerinde tutarak uzlaşma hükümeti oluşturmalarını diliyorum. Böylece siyasi hesaplaşmalar bir kenara bırakılıp, Kıbrıs'ta yeni bir ortaklığın alt yapısı üzerine yoğunlaşmak mümkün olacak.

İkinci dileğim bu yıl, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin, halklar arasında açılan yeni fırsatlar kapısını bir kez daha kapatmamak üzere pürüzsüz bir zemine oturması. Yunanistan'da şube açan Türk kebapçılarının sayısı artarken, Türkiye'den Yunanistan'a hafta sonunda öğle ya da akşam yemeği turları düzenleyen arkadaşlarımı dinlerken, ‘‘Anadolu kökenli aile’’ den olmanın son günlerin en moda şeyi olduğunu duyduğumda umudum artıyor.

Avrupa Birliği ile müzakerelerin başlaması en, en büyük dileğim. Birçok nedenin yanı sıra, bunu güvenlik açısından da istiyorum. NATO, Haziran ayında İstanbul'da yapılacak toplantısında yeni üyelere kapısını açıyor. Onlar aynı zamanda Avrupa Birliği'nin de yeni üyeleri. Türkiye'nin bugün bile hissettiği ‘‘dışlanıyor olma’’ sıkıntısı o zaman ne olur bilemem.

Irak'ı zor bir gelecek bekliyor. Iraklı Kürtlerin, bağımsızlık umudunu besleyecek bir federasyon çerçevesini kabul ettirme girişimleri, özellikle Kerkük gibi farklı etnik kimliklerin bir arada yaşadığı bir bölgede iç savaş riski taşıyor. 22 Aralık'ta Kürtlerin, ‘‘Kerkük Kürttür’’ sloganıyla gerçekleştirdikleri yürüyüşe, yılın sonu günü Araplar ve Türkmenler'in tepkilerini dile getirmek için düzenledikleri toplantının kanlı bitmesi bunu gösteriyor. Irak'ta, yeni istikrarsızlıklar yaratacak gelişmelerin olmamasını diliyorum.

İsrail ile Suriye arasındaki sinsi tırmanışın tatlıya bağlanmasını, Filistin'in bağımsızlığına, İsrail'in güvenlik içinde yaşama hakkına kavuşmasını diliyorum.

Ermeni ve Azeri parlamenterlerin İskoçya'da başlattıkları barış girişiminin olumlu gelişmesini ve bu yıl Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun çözülmesini diliyorum. Ermenistan ile sınırların açılmasını, Kafkasya'da barış ve işbirliği ortamının tüm bölgeye yayılmasını istiyorum.

Ve okuyucularıma, size iyiliklerle dolu bir yıl diliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları