Erdoğan için zor günler yaklaşıyor

RECEP Tayyip Erdoğan'ın milletvekili adayı olup olmayacağı yolunda önünde zorlu bir süreç bulunuyor.

Erdoğan, ‘‘Ben aday olabilirim’’ diyerek önünde yasal bir engel olmadığını savunuyor.

Acaba öyle mi?

Zorluklarını özetleyelim:

Tayyip'in sicilinde şu anda TCK'nın 312. maddesine göre seçilmeye engel olan sabıkası var.

Henüz milletvekili adaylık başvurusunda bulunmadı Erdoğan... Daha doğrusu, aday listelerinin YSK'ya verileceği 11 Eylül saat 17.00'ye kadar adaylık için süre bulunuyor.

Adaylıklar bu tarihte kesinleşecek.

Erdoğan'ın YSK'ya göndereceği başvuruda, dosyasında çok önemli bir belgenin yer alması gerekiyor:

Sabıkasızlık (iyi hal) belgesi.

Bunu savcılıktan alması gerekiyor.

Biraz geriye bakalım:

Erdoğan, Siirt'teki konuşmasından ötürü hakkında mahkûmiyet kararı veren Diyarbakır DGM'ye geçen ay bir başvuruda bulundu.

‘‘Son erteleme yasası uyarınca benim mahkûmiyet kararımı sicilimden çıkarın’’ dedi. DGM de bire karşı iki oyla talebi reddetti.

Erdoğan bunun üzerine Yargıtay'a başvurdu.

Burada şöyle bir süreç işliyor:

Adli Tatil 6 Eylül Cuma günü sona eriyor.

Araya hafta sonu giriyor; Adli Tatil sonrası ilk mesai günü de 9 Eylül Pazartesi... Yani aday listelerinin belirleneceği 11 Eylül'e iki gün kalıyor.

Bu iki gün içinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Erdoğan'ın avukatlarının yaptığı başvuruyu inceleyecek; mütalaası ile birlikte ilgili 8. Daire'ye gönderecek... (Ki bu daire Erdoğan'ın mahkûmiyetini onaylan daire).

Bu konuda 8. Daire olumlu karar verse, gerekçe jet hızıyla yazılsa ve hemen Diyarbakır'a gönderilse... Erdoğan, Diyarbakır'dan kararı hemen alsa... Ankara Adli Sicili'ne getirse... Oradan kaydı silinse.... İyi hal káğıdı alsa ve YSK'ya verse...

İlahi bir mucizeye ihtiyaç var.

Dönüm noktası 19 Ekim


ERDOĞAN'ın kuruculuktan, dolayısıyla da genel başkanlıktan ayrılması için Anayasa Mahkemesi'nin kendisine tanıdığı 6 aylık süre 19 Ekim'de sona eriyor. Siyasetçi bir dostumuz, ‘‘Belki buna hülle yoluyla çözüm bulabilirler. Ancak muhtemel ki böyle bir durum Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun dikkatini çekecektir’’ dedi. Erdoğan'ın, 23 Ekim'de Ankara'da hakkında 3-5 yıl hapis istenen mal varlığı davasının ikinci duruşması var. Buna katılmak zorunda. İstanbul'da da Tayyip Erdoğan'ı, 52 trilyonluk billboard, Haliç çamurunun taşınması ve Albayraklar'a usulsüz ihale verilmesine ilişkin davaları bekliyor.

Akbil davasının yargıcı ise duruşmayı 3 Kasım'dan sonraya bırakmıştı.

Önseçimi tiyatroya çevirdiler


DYP Giresun önseçimlerine gölge düşmüştür. Bana karşı çok adice bir şer ittifakı kurulmuştur. Önseçim tam bir tiyatroya çevrilmiştir. Siyasi cambazlıklar, para ve şike ile oy satın alınarak halkın iradesi gasp edilmiştir. Hákim huzurunda yapılmasına rağmen bu seçimlere gölge düşmüştür. Siyasi cambazlar dahil olmak üzere herkes çok iyi bilir ki Zaimoğlu her zaman Giresun halkının gönlündedir. Bu hikáye böyle bitmez.

Rasim ZAİMOĞLU-Giresun Milletvekili

ANAP'
tan istifa ederek partimize katılan Eyüp Aşık'ı 'şeffaf ve saydam' bir şekilde milletvekili aday listesinin başına taşıyan DYP Trabzon İl Başkanı Bekir Bülbüloğlu'na teşekkürü bir borç biliriz.

DYP'li bir delege-TRABZON

Afyon-Sandıklı ihalesi % 61 kırımla gitti!


‘‘SEÇİME girilirken kime ne veriliyor’’ (30.7.2002) başlıklı yazı üzerine Afyon-Sandıklı yolu ihalesi iptal edilmiş; daha sonra yapılan açıklamada ihalenin davet usulü yerine ilan yoluyla yapılacağını vurgulamıştınız.

Evet, 33 trilyon keşif bedelli bu ihale 28.8.2002 tarihinde yapıldı ve 48 firma katıldı. İşi % 61.78 tenzilat ile Bozoğlu İnşaat firması aldı.

Bu tenzilatla nasıl yapılacağını sorarsanız... Doğrusu bunun izahını ben de yapamam. Biz % 41 tenzilat yaparken dahi dizlerimiz titredi.

30.7.2002 günkü yazınız üzerine Bayındırlık Bakanı Sayın Abdülkadir Akcan beni çağırdı. Makamındaki görüşmemizde o günkü yazıda dile getirilen ve Sayın Akcan'a atfen ‘‘... dürüst sanılan’’ tabirinden Sayın Bakan'ın alındığını gördüm; bana ve size gücendiğini, özür borcu bulunduğumuzu söyledi.

Ancak burada ‘‘dürüst sanılan’’ tabirinden Sayın Bakan'ın dürüstlüğüne dair bir eleştiri niyeti yoktur. Nitekim, davet usulüyle yola çıkılan ihaleyi, köşenizin uyarılarıyla ilanlı biçime çevirerek trilyonlarca lira kamu yararı sağlanmasında kuşkusuz Sayın Bakan'ın gösterdiği duyarlılık da göz ardı edilemeyecek derecede dürüst bir davranıştır.

Hüseyin GÜNDOĞDU-Üstyapı İnşaat-ANKARA
Yazarın Tüm Yazıları