Erdoğan: Gümbür gümbür geliyoruz

BAŞBAKAN Erdoğan, önceki gün Lübnan’dan dönüş yolunda uçağına davet ettiği gazeteciler ile ufuk turu yaptı.

Nisan ayına kadar cumhurbaşkanı adayını açıklamamakta kesin kararlı görülen Başbakan Erdoğan’ın artık tüm dikkatini seçimlere odakladığı daha iyi anlaşılıyor. Sürekli kamuoyu yoklamaları yaptırdıklarını açıklayan Başbakan, "Seçim sonrası kimseyle koalisyona ihtiyacımız olmayacak. AKP gümbür gümbür geliyor" diyor ve son kamuoyu yoklamalarının ancak iki partinin barajı geçeceğini gösterdiğini söylüyor. AKP’yi destekleyenlerin yüzdesini açıklamıyor ama göstergelerin CHP’nin 3 Ekim öncesinin altına düşeceği yönünde olduğunu ileri sürüyor.

Başbakan, sorduğumuz sorulara yine gündem yaratacak yanıtlar verdi.

KÜRT DEĞİL TERÖR SORUNU VAR

S: Irak’taki gelişmeleri, özellikle de kuzey Irak ve Kerkük’ü "hassasiyetle izleyeceğinizi" söylüyor ve "Türkiye bu süreci tribünlerden seyretmeyecek" diyorsunuz. Bu süreçte Türkiye’nin Kürt meselesi ile de ilgili bir politikanız olacak mı?

Y:
Kürt meselesi değil terör meselesi vardır. Biz Diyarbakır’da, Kürt meselesi dediğimiz andan itibaren bölgeye yatırımlarımızı hızlandırdık. 4.5 katrilyon gibi bir yatırım gerçekleştirdik oralarda. İnsanların yaşam koşuları az da olsa iyileşti. İşsizlik oranı az da olsa düştü. Güneydoğu’da doğal gaz kullanılıyor artık. Ağrı’da Kars’ta okullar açtık, toplu konutlar yaptık, hastaneler götürdük. Farklı unsurlardan oluşan vatandaşlarımın sorunları azalmaya başladı. Ama bunlar yeterli değil. Durmak yok.

ENERJİ ÖZELLEŞTİRMESİNE ARA VERDİK

S: Seçim döneminde size göre Türkiye’nin öncelikleri nelerdir?

Y:
Türkiye’nin birinci önceliği işsizlik. Kamuoyu yoklamalarında böyle çıkıyor. Ama biz 2 milyon insanı iş sahibi yaptık. Bıçakla kesilir gibi kesilmez bu. İkinci sorun enerji. Projeler hazır. Yusufeli barajı sırada, Efşin Elbistan termik santrelleri de sırada. Ama enerji özelleştirmesini şu anda düşünmüyoruz. Elektrik dağıtımını özele bırakırsak fiyat artışı olduğunda vatandaş faturasını bize çıkartabilir.

CUMHURBAŞKANI ADAYINI CHP AÇIKLASIN

S: Cumhurbaşkanı adaylarını önceden bilip onları tanımak ve iradelerini parlamento üzerinden seçime yansıtabilmek vatandaşların demokratik hakkı değil mi? Neden adaylar açıklanmıyor.

C:
Biz siyaset yapıyoruz. CHP açıklasın kendi adayını. Bizim stratejimiz böyle. Nisan ayına kadar adayımızı açıklamayacağız. Bu gayet de demokratça. 367 formülünün olmayacağını ise okuması yazması olan herkes Anayasaya bakarak görebilir.

KADIN CUMHURBAŞKANI İHTİMALİ GÜLDÜRDÜ

S. Türkiye’nin bir kadın cumhurbaşkanı olamaz mı? Bir kadın aday göstermeyi düşünemez misiniz?

Y:
(Bu konuda tüm yanıtları soğukkanlı ve kararlı bir şekilde veren başbakan bu soruya şaşkınlığını gizlemiyor.İlk tepkisi kaşlarını kaldırarak gülümsemek oluyor.) Parlamentonun havası çok önemli. Liderler, parlamentonun havasını dikkate alacak şeyler yapmalı. Ayrıca cumhurbaşkanı adayı bu parlamentonun içinden olmalı.

S:(Soruyu ben sorduğum için Başbakan, benim cumhurbaşkanı olmak istediğimi sanmış olmalı ki adayın parlamentonun içinden çıkması gerektiğini hatırlatmak zorunda hissediyor kendisini. Cumhurbaşkanlığını hiç düşünmediğimi, bir soruyla kendisine nazikçe belli ederek rahatlatmaya çalışıyorum) Sayın Başbakanım Meclis’te hiç kadın milletvekili mi yok?

Y: Kadın olmaz diye bir iddiam yok ama...Önümüzdeki seçimde hangi partinin daha çok kadın milletvekilini meclise sokacağını göreceksiniz. AKP taşıyacak kadınları.

Tüm çabalarıma rağmen üç dönem sonrası için bile Türkiye’nin bir kadın cumhurbaşkanı olabileceği yanıtını alamıyorum.
Yazarın Tüm Yazıları