Paylaş
Beklentiler o kadar önemli ki... Şubat ayı enflasyon rakamı yüzde 4.1 değil de yüzde 3.9 çıksaydı, belki bu kadar yüksek bulunmayacaktı.
Halbuki değişmiyor. Yüzde 3.9 da olsa, yüzde 4.1 de olsa, yüksek...
Hazine ve Merkez Bankası bu rakamların ardından açıklamalar yaptılar. Özet olarak; toptan eşya fiyat endeksinde yüzde 22.2 gibi çok büyük bir ağırlığa sahip, tarım sektöründeki fiyat artışlarının yüzde 7.6 olduğunu kaydedip, gidişatta anormal bir durum olmadığını söylediler.
Açıklamalarda, ilk üç aydan sonra asıl inişin ortaya çıkacağı belirtilerek, programın disiplin içinde yürüdüğünün, faizlerin düşük seviyede seyredip, ilk iki ayda faiz dışı bütçe fazlasının programda belirtilen hedeflerin bile üzerine çıktığının altı çizildi.
İlk iki aydaki enflasyon rakamları bürokratların tahminlerinin de üzerinde çıktı ama biz, bir moral bozukluğu göremiyoruz. Görüştüğümüz üst düzey bürokratlar, bu seyrin normal olduğunu, geçen yılın enflasyon etkisinin bir süre daha görülebileceğini, bunun da normal olduğunu söyleyip, ‘‘Bir gevşemenin de hissedilmeye başladığını’’ hatırlatıyorlar.
Gördüğümüz kadarıyla hükümette de bir moral bozukluğu görülmüyor.
Başbakan Ecevit, önceki gün, enflasyon rakamları için yöneltilen sorulara, ‘‘Biz zaten ilk üç ayda enflasyonda düşüşün belirgin biçimde ortaya çıkmayacağını, asıl düşüşün ikinci yarıda görüleceğini söylemiştik’’ dedi.
Bu arada Ecevit'in, kesin bir dille, ‘‘Yüksek çıkan rakamlar nedeniyle enflasyon hedefinde bir değişikliğe gidilmeyeceğini’’ söylemesi de olumluydu.
Bürokratlar, bu rakamların normal olduğunu, bu program uygulandığı takdirde enflasyonun mutlaka düşeceğini, hükümete de söylüyorlar.
Ancak önceki gün Aydın Doğan İletişim Enstitüsü'nün açılışında, Boğaziçi Üniversitesi öğrenci temsilcisinin söyledikleri, sanıyoruz ki, Ecevit'i herkesin söylediğinden daha fazla cesaretlendirdi.
DAHA NELER OLACAK
Öğrenci temsilcisi, samimi bir biçimde, ‘‘Sağladığınız ekonomik ve siyasi istikrardan ötürü size teşekkür ediyoruz’’ derken, ‘‘Çabalarınızın sonuç vereceğine biz inanıyoruz’’ diyerek, Ecevit'i sevindirdi.
Hükümetin, iki aya bakarak umudunu kırması için zaten hiçbir neden yok. Cesaretlendirmek, moral açıdan elbette bir doping olur. Ancak henüz o kadar yolun başındayız ki, ileride dopinge çok daha fazla ihtiyaç olacak...
Bu program uygulandığı takdirde, bu enflasyon düşecek. Artık belli oldu... Yüksek şubat ayı rakamı bile bir yumuşama başladığını gösteriyor.
Bizce, bunların daha ilk ve küçük zorluklar olduğu, aslında bu uzun yolda çok daha büyük sıkıntılarla karşılaşılacağı hiçbir zaman akıldan çıkarılmamalı.
Enflasyon düşmeye başladıkça, enflasyona alışmış kesimlerin alışkanlıkları değişmeye başladıkça asıl sıkıntılar başlayacak, hükümet üzerinde baskılar yoğunlaşacak. ‘‘İflas ediyoruz’’ diye ağlaşmalar başlayacak. Herkes hesabını yanlış yaptığını unutup, ‘‘bize destek’’ diye bağıracak.
Hükümetin ileride bütün bunlara göğüs germesi gerekecek.
Yüksek şubat ayı enflasyonu, yaşanılacaklar yanında çok küçük bir sorun...
Paylaş