Paylaş
ANKARA'da yaklaşık iki aydır süren ekonomik program çalışmaları yeni aşamaya geldi. Geçen haftaya kadar belli bir ekonomik denge üzerinden gidilirken, birkaç gündür hedeflerde revizyon çalışmaları yapılıyor.
Yılsonu enflasyonu için tüketici fiyatlarında yüzde 45, toptan eşya fiyatlarında yüzde 50, deflatörde yüzde 46 oranları benimsenmişken, şimdi bu rakamlar değişiyor. Eksi 2'lik büyüme hedefi korunuyor, ama enflasyon rakamlarının değişeceğine, kesin gözüyle bakılıyor.
Eski dengede tahmin edilen yılsonu dolar kuru 1 milyon 165 bin liraydı. Şimdi bunun geçerliliği pek kalmadı. Büyük ihtimalle denge daha yukarı biryerlerde oluşacak, dolayısıyla da enflasyon hedeflerinin de büyütülmesini bekliyoruz.
Tabi ki bütçe dengeleri de değişecek. Herşeyden önce yüzde 4 ve 4.3 olarak alınan faiz dışı fazlanın milli gelire oranı, büyük ihtimalle yüzde 5'lere ulaşacak. Kamu bankalarının sermaye artırımı için bütçeye konacak rakamı, bunlar için yapılacak borçlanmanın yıl içine gelen yükünü de dışarda bıraktığınız zaman, bu rakam daha da büyüyecek. IMF de, daha çok bu rakam üzerinde duruyor.
IMF Türkiye Masası Şefi Cottarelli, mali sektörle ilgili uzman Lindgram ve Cottarelli'nin yerine gelecek ay Türkiye Masası Şefliğine atanacak olan Kahkonen dün akşam saatlerinde Ankara'ya geldi. Cottarelli ile Devlet Bakanı Kemal Derviş bir görüşme yaptı.
Heyetin geriye kalan kısmı önceki akşam Ankara'ya geldi ve dün Hazine'de, özellikle ödemeler dengesi üzerinde yoğun çalışmalara hemen başladılar.
Önümüzdeki günlerde çok yoğun çalışmalar yapılacak. Daha önce önümüzdeki hafta ortasında yeni ekonomik programın açıklanacağı belirtilmişti ama son günlerdeki hava, bu açıklamanın hafta sonuna kalabileceği yolunda. Programın açıklanması önümüzdeki Cuma ya da Cumartesi gününü bulabilir.
IMF'yle başlatılan çalışmaların yanısıra, iki ayrı çalışma daha yürüyor. Bunlardan ilki bankacılıkla ilgili. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu bünyesinde, hem yasa değişikliği, hem kurul bünyesindeki bankaların durumu, hem de sektörün rehabilitasyonu için çalışmalar sürdürülüyor. Bu arada kamu bankalarının rehabilitasyonu için de yeni başkan Vural Akışık başkanlığında yoğun çalışmalar yapılıyor. BDDK bünyesindeki çalışmalara Dünya Bankası ve IMF de katılacak. Yasanın bugün Başbakanlığa gelmesi beklenirken, sektörün rehabilitasyonu için alınacak muhtemel radikal kararlar için, Kurul içinden önemli bir direnç geldiği de söyleniyor.
Başbakanlıkta da esnafı rahatlatmaya dönük bazı tedbir çalışmaları yapılıyor. Bugün bu kararlar açıklanacak. Bürokratlar, Halk Bankası kredilerinin faiz oranlarının düşürülmesi ve ödemelerin süresinin uzatılması yönündeki sorularımıza, ‘‘Zaten bu yılın bütçesine, Ziraat ve Halk Bankası kredi sübvansiyonu için 400 trilyonluk bir kaynak konuluyor. Büyük ihtimalle bu sınır içinde kalınır’’ dediler. Ancak Hükümetin bu kararları başka kesimlere yaymaması da gerekiyor.
Çünkü ekonomiyi çok kritik günler bekliyor. Umarız bir-kaç hafta kazasız belasız atlatılır, doğru düzgün bir kaynak bulunur da, ekonomi rayına tekrar oturtulur. Düzelme hemen başlamazsa, hem ekonomik hem de sosyal olarak yaratılan tahribatın onarılması sanıldığından zor olacak.
Paylaş