Erbil, son aşkımız

ANKARA, Irak’ta olup bitenleri, Irak Başbakanı Maliki’nin ne yapmak istediğini yakından izliyor. Hem PKK, hem de Irak’ın kendi iç gelişmeleri açısından. Ve elbette Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi açısından. Yani, Maliki-Barzani ilişkilerini.

Haberin Devamı

Ankara’nın bir tespiti var. Maliki hızla Sünnileri ve Kürtleri dışlıyor. Örnek, yeni Irak ordusu. Ordunun hem yapısı, hem önemli komutanlıkları Şiilerden oluşuyor. Irak ordusu Şii ordusu gibi.
Bununu sonucu malum. Kuzey Irak’ta yer yer Irak ordusu ile Kürt peşmegeler arasında gerginlikler yaşanıyor, silahlı çatışmaya ramak kalan gerilimler.

TAM İŞBİRLİĞİ

Maliki Kürtleri dışlayınca, Kürtler de Bağdat’ı dışlıyor ve rotayı Ankara’ya çeviriyor.
Ankara ve Barzani hayatlarının en şenlikli günlerini yaşıyor, tam balayı. Bu siyaseten böyle. Siyasetin altyapısı var, ekonomi.
Türkiye ile Kuzey Irak arasında tam bir ekonomik işbirliği, hatta bunun ötesinde bütünleşme var. Öyle ki, Kuzey Irak, Türkiye’nin uzantısı gibi.
Bu ne zamana denk düşüyor? PKK’nın silahsızlanma sürecine. Ne zamana denk düşüyor? Eyalet laflarının telaffuz edildiği günlere.

Haberin Devamı

KARŞILIKLI ÇIKAR

Geçmişi göz önüne getirirsek, Barzani’ye güvenmek ne kadar doğru, soru işaretleri taşıyan bir konu.
Ama şu sıralar Ankara Barzani’ye muhtaç. Barzani de siyasetten çok ekonomik yönden Türkiye’ye muhtaç. Bu karşılıklı bağ, Türkiye’nin PKK’nın silah bırakmasını ikna sürecine yardımcı olur umudunu taşıyor Ankara. Şu sıralar Barzani’ye gözü gibi bakıyor. Barzani de bu sürece katkıda bulunmaya hazır.
“(...) Bağdat gibi diyar olmaz” anılarda kalıyor. Yerini Erbil (Kuzey Irak) alıyor, son aşkımız.

Çevre eylem planı

ON yıllık çevre ihmaline rağmen, AKP çevreci bir atağa hazırlanıyor. Çevre, AB’de bizi en çok hedef tahtası yapan, bizim AB standartlarına en uzak olduğumuz alanların başında geliyor. Altyapısıyla, kentleri, suyu, ormanı, kıyıları ve atıklarıyla çevre dökülüyor bizde.
Altı-yedi yıl önce üç bakan ortak basın toplantısıyla çevre kirliliğine karşı savaş açıyor. Üç bakanlık birlikte, ortak bir program hazırlıyor. Ancak, o iş orada kalıyor.
Şimdi yeni bir eylem planı var, özellikle daha çok elektrik kullanımını öngören temiz enerji atılımı.
Sanayide, ulaştırmada ve konutlarda, üç ayrı alanda temiz enerji kullanımı için program yapılıyor. Elektrikle çalışan arabalar gibi. Onların pili yurtdışında üretiliyor, arabaların kendisi ise Bursa’da üretilmeye başlıyor. Elektrikli araçlardan alınacak ÖTV oranı yüzde 3. Bu araçların şarj edilmesi için istasyonlar kurulması öngörülüyor.
Altı-yedi yıl önceki gibi, büyük gürültülerle başlayan çevre atılımı, umarım bu kez lafta kalmaz.

Haberin Devamı

Bazı bakanlarda ‘T.C.’ rahatsızlığı

SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kendisine bağlı bazı kurumlarda “Türkiye Cumhuriyeti” kısaltmasının doksan yıllık ibaresi “T.C.”yi kaldırmaya kalkınca, toplumun büyük kesimi, haklı olarak, ayaklanıyor.
T.C.’yi kaldırma girişimi saçmalığından bazı bakanlar da rahatsız. Birkaç gün önce katıldığım kapalı bir toplantıda bir bakana bu yönde soru soruluyor. Bakanın yanıtı:
“PKK’nın silah bırakması ile başlayan sürecin çok hassas olduğunu, dikkatli olunması gerektiğini hep söylüyoruz. Bu tür girişimler süreci olumsuz etkiler, T.C. tartışması çok yanlış bir iştir”.


 

Yazarın Tüm Yazıları