Enver Ercan konuşulacak

2 MAYIS 2014 (Cuma) günü saat 14.00’te Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde şair, editör Enver Ercan’la ilgili bir sempozyum gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Enver Ercan, uzun yıllar sonra “Türkçenin Dudaklarısın Sen” adlı bir şiir kitabı yayımladı.
Bu kitapta; tanıdığı, görüştüğü ustalarla ilgili anıları, onlardan dizeler ve kendi dizeleriyle birleştirerek şiirler halinde kurgulamıştı.
Hem şair Enver Ercan’ın şiir kaynaklarını görüyorduk hem de ustaların şiirlerine birer saygı göndermesi özelliği taşıyordu bu çalışması.
O şiir kitabıyla kısa bir süre önce Behçet Necatigil Şiir Ödülü’nü de aldı.
Yazılarımda belirttiğim gibi, o yalnız bir şair değil, o editör ve antoloji hazırlayan biridir.
Editörlüklerinde hem 1933’ten beri yayımlanan Varlık dergisini yönetti hem de başka dergileri çıkardı, Yasak Meyve (şiir dergisi), Eşik Cini (öykü dergisi). Ayrıca bu dergilerin yanı sıra şiir kitapları da yayımladı.
Yapılacak etkinlikte, onun şairliği ve editörlüğü üzerinde durulacak.
Enver Ercan’la birlikte çalıştık, uyumlu, fedakâr bir edebiyat insanıdır. Çalışmalarını her zaman sevgiyle anarım.
Simavi Yayınları’nda büyük emeği vardır.
Editörlüğün ne kadar zor iş olduğunu, yıllarca dergi ve yayınevi editörlüğü yaptığım için bilirim.
Tahammüllü, sabırlı, anlayışlı olmak, bu mesleğin vazgeçilmez kurallarındandır.
Yinelemek gerekir, edebiyatçılar üzerine düzenlenen sempozyumlar, toplantılar, akademisyenlerle üniversite dışındaki yazarları buluşturmaktadır.
Böylece bu toplantılarda akademisyenlerin yaklaşımını öğreneceksiniz. Başka açıdan da şairlerin bir başka şairin şiirini nasıl yorumladıklarını dinleyeceksiniz.

* * *

Haberin Devamı

AÇIŞ konuşmalarını sırasıyla Prof. Dr. Yakup Çelik, ben ve Filiz Nayır Deniztekin yapacağız.
Konu başlıkları ve konuşmacılar şöyle sıralanıyor:
Prof. Dr. Handan İnci başkanlığında gerçekleştirilecek birinci oturumda Doç. Dr. Baki Asiltürk: 1980 Kuşağı İçinde Enver Ercan Şiiri, Metin Celal: Enver Ercan’ın Şair Akrabaları, Haydar Ergülen: Türkçenin Dudaklarısın Sen Kitabındaki Rüya Şiirleri başlıklı konuşmalarını yapacaklar...
“Dostları Enver Ercan’ı Anlatıyor” başlıklı bölümde konuşacak isimler ise küçük İskender, Müge İplikçi, Ömer Erdem’den oluşuyor.
Prof. Dr. Yakup Çelik başkanlığındaki ikinci oturumda ise Yard. Doç. Dr. Emel Koşar: Enver Ercan’ın Şiirlerinde Sürçen Zaman, Alper Çeker: Enver Ercan ve Dergiciliği, Gülseli İnal: Şair ve Editörlük Bağlamında Enver Ercan, Cenk Gündoğdu: Yayıncılık ve Enver Ercan başlıklı konuşmalarını gerçekleştirecek...

* * *

Haberin Devamı

YAZDIĞI şiirlerle, hazırladığı dergiler, antolojiler ve yayımında emek harcadığı kitaplarla Türk edebiyatına çok emek vermiş bir şaire, editöre yeni bakışlar sunacak bu sempozyumu takip edin...

Yazarın Tüm Yazıları