Paylaş
Dondurma ve dondurmalı tatlılar deyince yaz mevsimi aklımıza gelir. Oysa uzmanlara göre dondurma kışın da gönül rahatlığıyla tüketilebilecek bir yiyecek ve içinde katkı maddesi bulunmayan dondurma çok da sağlıklı.
Türkiye’nin belli başlı dondurma üreticilerinden biri olan Özsüt’ün kendi satışlarından yola çıkarak elde ettiği sonuçlara göre Türkiye’nin en çok dondurma tüketen bölgesi Karadeniz. Akdeniz Bölgesi ikinci sırada yer alırken Ege üçüncü sırada.
Dondurma çeşitlerinin tüketimine gelince; Özsüt’ün satış rakamlarına göre Türkiye’nin en sevdiği dondurma çeşidi kaymaklı. Kaymaklı dondurmayı çok seven Türk insanı bu çeşidin yanına en çok çikolatalı dondurmayı yakıştırıyor. Yani ikinci sırada çikolatalı dondurma yer alıyor. Özsüt’ün satışlarında üçüncü sırayı çilekli sorbe alıyor. Bu çeşitleri sakızlı ve karamelli izliyor.
Pekmez peltesi-Antakya
Mısır nişastasını derin bir kaba aktarıp üzerine 1 su bardağı soğuk suyu ilave edin. Nişastayı, tel bir çırpacak yardımıyla sürekli karıştırarak, pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar ezin. Üzerine kalan 2 su bardağı suyu, şekeri ve pekmezi de ilave ettikten sonra tekrar karıştırın. Bu nişastalı pekmezli suyu orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp yine sürekli karıştırarak 2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Pekmezli pelteyi ister kup bardaklarına ya da muhallebi kaselerine, ister geniş ve kenarları yüksek bir servis tabağına aktarın. Soğuması için buzdolabında 3-4 saat bekletin. Üzerini fıstık, fındık ya da cevizle süsleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
- 1 su bardağı pekmez
(dut, üzüm veya keçiboynuzu pekmezi de kullanabilirsiniz)
- 4 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
- 3 su bardağı soğuk su
- Yarım su bardağı tozşeker
Paylaş