Emzirirken diyet yapılmaz

Emzirmede annenin salgıladığı süt, aldığı besinlerin bir ürünüdür.

Yenidoğan bebeğin beslenmesi için annenin salgıladığı sütün enerjisi ve besin ögeleri, annenin yedikleriyle kendi vücudundaki depolardan sağlanır. Emziren bir annenin beslenmesindeki amaç, kendi fizyolojik gereksinmelerini karşılayarak, vücudundaki besin yedeğini dengede tutmak ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin ögelerini karşılamak.

Emziren annelerin enerji ve besin gereksinimi nedir?

- Emziren kadınlar için enerji ve besin ögeleri gereksinmeleri kişiye göre farklılık gösterir. Sık doğumlar, enfeksiyonlara sık yakalanma, beslenme yetersizliğinin varlığı ve derecesi, fiziksel uğraşların ağırlığı gibi etkenler, enerji harcamasını arttırır. Annenin gebelikte ve emzirme döneminde yeterli ve dengeli beslenmesi, bebeğin sağlıklı doğması ve anne sütü veriminin artmasına neden oluyor. Annenin gebelikte koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketmesi, bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunmakta. Emziklilikte süt salgılanması, kadının normal gereksinimden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektirir.

Alınan enerjiye ne kadar ek yapılmalı?

- Emzikli kadının salgıladığı sütteki enerjinin önemli bir kısmı yediklerinden sağlanır. Kadının aldığı enerji tam olarak süt enerjisine dönüşemez. Vücut dokuları da bir miktar harcar. Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700-800 mililitre süt salgıladığı esas alındığında, emziklilik döneminde günlük enerji gereksinmesine 750 kalori ek yapılmalı. Bu miktarın 500 kalorisi annenin yediklerinden, 250 kalorisi ise gebelikte kazanılan depolardan karşılanır.

Sıvı tüketimi nasıl ayarlanmalı?


- Emziklilikte su metabolizmasında artış olur. Alınan su, süt salgılanmasıyla, metabolik su ise artan yiyecek alımıyla yükselir. Süt miktarının değişmemesi için anne sıvı alımını arttırmalı. Günde toplam 3 litre sıvı almalı. Çay, kahve gibi içecekler ise süt verimini azaltır.

Emzirirken diyet yapılır mı?

- Dengeli ve yeterli beslenen kadınlarda, gebelikte biriken deri altı yağ dokusu, emziklilikte süt yapımında kullanılır. Bu süre içinde zayıflama diyeti yapılmamalı. Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemeliler. Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız, eski formunuza daha kolay dönebilirsiniz. Gebelik sırasında önerilenden fazla kilo aldıysanız, her ay iki kilo kaybetmeniz normaldir. Ayda iki kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değil. Lohusalar zayıflama diyeti uygulamamalı. Ancak unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeğe dikkat etmeliler.

Emziren annelerin günlük beslenme planı

KAHVALTI

á 1 su bardağı süt (kalsiyumla zenginleştirilmiş)

á 1 yumurta

á 1 kibrit kutusu kadar peynir

á 4-5 zeytin

á 1-2 ince dilim ekmek

á 1 meyve veya domates-salatalık

ARA ÖĞÜN

Meyve, süt

ÖĞLEN


á 1 porsiyon etli sebze yemeği

á 1 porsiyon pilav veya makarna

á 1 kase yoğurt veya ayran

á 1 ince dilim ekmek

á Salata, meyve

ARA ÖĞÜN


á 1 kibrit kutusu kadar peynir

á 1-2 ince dilim ekmek

á Meyve veya domates

AKŞAM


á Çorba (tarhana, mercimek, sebze veya yoğurtlu çorbalar)

á 2-3 yumurta kadar et (balık, tavuk) veya kıymalı sebze yemeği

á 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği

á Salata

á 1 kase yoğurt veya sütlü tatlı

á 1-2 ince dilim ekmek

GECE


Meyve, süt veya sütlü tatlı

NOT: Yemek aralarında ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları, az şekerli limonata ve komposto içilebilir.
Yazarın Tüm Yazıları