TÜİK’ten Şimşek ve Ağbal’a müjde: Tasarruf oranı 15 değil, yüzde 25'miş

Güncelleme Tarihi:

TÜİK’ten Şimşek ve Ağbal’a müjde: Tasarruf oranı 15 değil, yüzde 25miş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2016 15:35

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yeni seriye göre hesapladığı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Bu sonuçlar, her konuşmasında Türkiye’nin tasarruf açığından şikayet eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal’ı da mutlu edecek görünüyor. Çünkü TÜİK’in açıkladığı veriye göre Türkiye’nin tasarruf oranı Şimşek ve Ağbal’ın sandığı gibi yüzde 15 civarında değil, yüzde 25’miş. 

Haberin Devamı

TÜİK’in yeni milli gelir hesaplarına göre Türkiye’de tasarrufların GSYH’ye oranı 2009’da yüzde 21.4 iken; 2014’te yüzde 24.4’e; 2015’te yüzde 24.8 imiş.

TÜİK’ten Şimşek ve Ağbal’a müjde: Tasarruf oranı 15 değil, yüzde 25miş

Tasarrufların dağılımına bakıldığında ise 2015 yılında hanehalkının tasarruf oranı yüzde 9.4 ile ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 8.7 ile mali olmayan şirketler; yüzde 4.4 ile devlet ve yüzde 2.2 ile mali şirketler izliyor.

TÜİK Başkan Vekili Mehmet Aktaş, Türkiye’de hanelerin ve diğer kurum ve kuruluşların toplam tasarruflarının düzgün ölçülemediğini belirterek, "Eskiden toplam ekonomide yüzde 15 civarında tasarruf var, diye bilinirken, şimdi bu durum yüzde 24 civarına çıkmıştır. Biz tasarruf oranlarında orta ligdeyiz. Almanya seviyesindeyiz" dedi.

Haberin Devamı

AĞBAL’IN İSTEDİĞİ SEVİYEDE
Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaptığı bir açıklamada Türkiye'de hane halkı tasarruf oranının yüzde 15 civarında olduğunu belirterek, "Bu, bizimle benzer durumda olan ülkelere göre düşük, bunu yukarılara, yüzde 25-30'lara çıkarmamız lazım” demişti. TÜİK’in yeni hesabıyla Türkiye’nin tasarruf oranının Ağbal’ın istediği seviyede bulunduğu ortaya çıkmış oldu.

 

ŞİMŞEK’İN HEDEFİ YÜZDE 30
Şimşek, katıldığı bir televizyon programında Türkiye gibi orta yüksek gelir grubundaki ülkelerde ortalama tasarruf oranının yüzde 30 civarında olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'de ise yüzde 15'i bile bulmadığını söylemişti. Şimşek, şöyle konuşmuştu: "Bunu söyleyince bana sık sık diyorlar ki 'gelir zaten düşük nasıl tasarruf edeceğiz?'. Peki Çin'de, Bulgaristan'da, Romanya'da, asgari ücret kat kat düşük değil mi? Rusya'da, Hindistan'da ücretler, gelirler bizden kat kat daha düşük değil mi? Peki nasıl oluyor o ülkelerde ortalama tasarruf oranı yüzde 30'un üzerinde, Türkiye'de yüzde 15'i bile yakalayamıyoruz

YASTIK ALTININ FAYDASI YOK
Vatandaşımız tasarruf yapıyor ama tasarruflar atıl. Altın alıyor ama evde tutuyor, bu son derece yanlış. Bugün o altınınızı bankaya verseniz, altın olarak saklayacaklar üzerine size bir miktar da gelir verecekler. İstediğiniz zaman da altınınızı gidip alabileceksiniz. Evde altın tutmanın ne ekonomiye ne size bir faydası var. Evde döviz tutmak... Sisteme koysanız yatırımlara yönlenecek. Yastık altı bir şey tutmanın bu ülkeye faydası yok. Bu varlıklar sisteme dahil olursa, yatırımlara yönlendirilecek, yatırımlara kanalize olacak."

 

BAKMADAN GEÇME!