Güncelleme Tarihi:
RUS uçağının düşürülmesi ve ardından Rus yetkililerin sert açıklamaları ticarete de darbe vurdu. Rusya, Gürcistan ve Ukrayna üzerinden ülkeye giren Türk ihraç ürünlerine gümrük kapılarını kapattı. Bazı Türk TIR’larının geri dönmeye başladığını belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Rusya’ya Türk TIR’larının girişinde sürekli sıkıntı yaşıyorduk. Son gelişmeden sonra Rusya gümrük kapılarını hemen kapattı” dedi.
36 BİN SEFER
Rusya’ya hazır-giyimden gıdaya, makinadan içeceğe kadar birçok farklı sektörden ihracat gerçekleştirildiğini belirten Fatih Şener, şunları anlattı: “Rusya’ya yılda 36 bin adet sefer yapıyoruz. Ayda ortalama 3 bin sefere denk geliyor. Şuan için 100-150 arası TIR Rus gümrüklerinde bekletiliyor. Biz bu tür durumlarla sık sık karşılaşıyoruz. Ancak burada belirsiz bir durum söz konusu. Gürcistan’dan giden TIR’lara açıklama yapılmıyor. Ukrayna’dan gelen TIR’lar için ise ‘Tam Tespit’ yapacağız deniliyor. Yani TIR’lardaki tüm ürünleri indirip tek tek arayacaklar sonra tekrar yükleyecekler. Böyle bir çalışma günler sürebilir.”
HANGİ DURUMLARDA YAPILIYOR
Bu tür uygulamaların ülkelerin inisiyatifinde olduğunu anlatan Fatih Şener, şöyle devam etti: “Bu uygulama Türk gümrüklerinde de yapılıyor. Ancak bunun bir risk oranı çerçevesinde gerçekleşmesi lazım. Yani geçen araçların yüzde 2’sinde uygulanabilir. Bazen de gümrüklerde şüpheli bulunan araçlardaki tüm ürünler tek tek incelenir. ‘Tam Tespit’ uygulaması ülkelerin inisiyatifinde gerçekleşiyor. Rus uçağının düşürülmesinin hemen ardından tüm TIR’larımızın ‘Tam Tespite’ tabi tutulacağı belirtildi. Bunun gerçekleşmesi çok zor.
”RUSLAR DA ETKİLENİR
Rusya’ya yapılan ihracatın çok önemli olduğunu belirten Fatih Şener, şu bilgileri verdi: “Siyasi gelişmelerin hemen ardından Rus yetkililerin verdiği kararlar dikkat çekici. Gümrüklerde zaten sorun yaşıyorduk. Biz bunun çok acele alınmış bir karar olduğunu düşünüyoruz. Bu durum sadece Türkiye’nin ihracatını değil, Rus tüketicileri de etkiler. Türk ürünleri rekabet açısından her zaman bu ülke vatandaşları için cazip olmuştur. Bu durum Türkiye kadar Rusya’yı da olumsuz etkileyecektir.”
Mısır gibi olmasın
GÜMRÜK kapılarında Türk ihraç ürünü taşıyan araçların bekletilmesinin bir devlet politikası haline gelmemesini beklediklerini anlatan Fatih Şener, “Geçtiğimiz yıl Mısır, siyasi ilişkiler sebebiyle Türk araçların Mısır’dan geçişini yasaklamıştı. Bunların Ortadoğu’da görülmesi normal geliyor ancak Rusya Dünya Ticaret Örgütü üyesi büyük bir ülkedir ve Mısır’daki gibi davranmaması gerekir. Rusya kapılarında bugün yaşanan beklemelerin son bulmasını diliyoruz” dedi.
Türk yolculara farklı uygulama
SINIRDA düşürülen Rus Su-24 savaş uçağının ardından Türklere Rusya’da pasaport kontrollerinde zorluk çıkarmaya başlandığı öğrenildi. Moskova’dan gelen bazı Türk yolcular Rus pasaport polislerinin soru sormaya başladığını belirtirken bir Türk yolcuda özellikle uçağa geç gönderildiğini söyledi. Moskova’dan Türkiye’ye seyahat eden Türk yolcuların bir kısmı da her şeyin normal olduğunu anlattılar. Dün öğle saatlerinde Moskova’dan Aeroflot Havayolları uçağı ile gelen Mehmet Şerif Yıldız, “3 gündür Moskova’daydık. Dönüşte bize zorluk gösterdiler. Bizim pasaportumuzu aldılar, dışarıya çıkardılar. Uçağa zor yetiştik. Düğün için gitmiştik. Bize sıkıntı var dediler, beklettiler. Soru sormadılar incelediler Türk olduğumuzu söyledik “ dedi. Emrullah Demir ise, “Samara’dan geliyoruz. Moskova’da da Samara’da sorun yaşamadık“ diye konuştu.Moskova’dan gelen bir diğer yolcu Abdullah Poyraz ise, “Tekstil işi ile uğraşıyorum. 12 yıldır gelip gidiyorum. Bakış açıları daha farklı. Nerede yaşadığımı, beni davet edeni soruyor, ne iş yaptığımı ve dönüş zamanını soruyorlar. Sona bırakma durumu olmadı. 14’ünde geri dönüşüm var. Dönüş nasıl olacak diye düşünüyorum. Halk bir yanlışlık var diyor“ ifadesini kullandı. ( Murat ÇAKIR-Faik KAPTAN- DHA )
Beyaz et alımını durduracak
RUS Interfax Haber Ajansı’nın geçtiği habere göre Rusya, Türkiye’den satın aldığı beyaz et alımını 1 Aralık itibari ile durduracağını açıkladı. Geçtiğimiz yıl Rusya’ya 16 milyon dolarlık tavuk eti ihraç edildi. Bu rakamın, 2015 sonu itibari ile 23.5 milyon doları bulması bekleniyordu. Türkiye ile Rusya arasında 700 milyon dolarlık ihracat pazarı bulunuyor ve tavuk ihracatının toplam pazardaki payı yüzde 2. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Sait Koca, söz konusu açıklamanın, resmi kanallardan teyit edemediklerini aktardı. Koca “Böyle bir şey olursa Gıda ve Tarım Bakanlığımız bizi bu konuda bilgilendirir” dedi. Koca, Interfax’ın geçtiği haberin doğru olmayabileceğini de söyleyerek şunları kaydetti: “Eğer Rusya’nın böyle bir kararı olursa, salt beyaz et için olmaz. Türkiye’den çeşitli sektörlerde çok sayıda ürün alıyorlar. Sadece beyaz et için böyle bir karar alınmaz” dedi.
Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Keskin Keskinoğlu, Rusya’nın Türkiye’den beyaz et alımını durdurduğu yönünde kendilerine resmi bir bildirimin olmadığını söyledi. Rus pazarının, sektör için rakamsal olarak küçük olmasına karşın önemli olduğuna işaret eden Keskinoğlu “Bu yılın ilk 10 ayında Rusya’ya yaptığımız ihracat sektör olarak 8 milyon dolar. Bu rakamın 4 milyon dolarını Keskinoğlu olarak biz gerçekleştirmişiz” dedi. Rusya pazarında rakiplerinin Brezilyalı firmalar olduğunu söyleyen Keskinoğlu, Irak pazarının kendileri için önemini koruduğunu hatırlattı. Keskinoğlu, şirket olarak Afrika pazarına da yöneldiklerini, bu bölgedeki bir dizi ülkeye önemli ihracatlar yaptıklarını söyledi. Sektörün son yıllarda, önemli bir noktaya geldiğine de işaret eden Keskinoğlu, 8 milyar liralık cirosu olan beyaz et sektöründe, aileleri ile birlikte 2 milyon kişinin geçimini sağladığını söyledi.