Güncelleme Tarihi:
ATB’nin Kasım ayı meclis toplantısının gündemini, Rusya krizi oluşturdu. Turizm sezonunun sona erdiği, tarım sektöründe ise yaş meyve-sebze ve kesme çiçek ihracatının başladığı bugünlerde yaşanan kriz, sektör temsilcileri ve ihracatçılar tarafından değerlendirildi.
Rusya ile başlayan gerginliğin, arzu edilmeyen boyutlara ulaşmadan ve iki ülkenin köklü ilişkilerine zarar vermeden kısa sürede son bulmasını umut ettiklerini belirten ATB Başkanı Ali Çandır, bu reaksiyonlar ve tedirginliğin gayet doğal olduğunu, özellikle Antalya’da yaşayanlar olarak kendilerinin bu işten iki kez etkilenecekmiş gibi göründüğünü söyledi. Hem turizmciler hem tarım sektöründe tedirginlik hakim olduğunu anlatan Çandır, şöyle konuştu:
"Burada yaşayan Rus vatandaşlarımızda da tedirginlik hakim. Bu tür dönemlerin bence çok iyi yönetilmesi gerekiyor. Devletler arasındaki iletişimin iş dünyasına ve halklara sirayet etmemesi gerekiyor. Çünkü geçmiş dönemlerde yaşanan sorunlarda Rusya’da ’kara millet’ diye adlandırılan insanlara uygulanan yaklaşımlar vardı. Hem de terör nedeniyle dünyada milliyetçilik artma yoluna gidiyor. Dolayısıyla bu dönemin çok iyi kontrol edilmesi gerekiyor. İnsanlar da bunlarla ilgili değerlendirmelerinde akılcı, sağlıklı yaklaşımlar sergilemeli. İlk reaksiyonlarda her iki ülke halkı da duygusal davranabiliyor. ’Neler olabilir’ diye düşünüldüğünde de sanki olacakmış gibi söyleyenler de var, bence biraz daha aklıselim olmalı. Savaş ya da kriz koşullarında mantıklı düşünmekten ya da ticari hesap yapmaktan devletler uzaklaşır. Dolayısıyla biz bu dönemin kazasız belasız atlatılmasını dilemeliyiz. Ummadığımız noktalara gitmesin ve son bulsun. Elbette bir tedirginlik yarattı."
İPTAL SÖYLEMLERİ DEDİKODU
Rusya’nın gümrükleri kapatacağı, yaş meyve sebzenin gönderilmeyeceği, bazı marketlerden de sipariş iptalleri sözkonusu gibi birtakım dedikodular oluştuğunu belirten ATB Meclis Üyesi ve yaş meyve ve sebze ihracatçısı Recep Özkul, "Ama bunlar ne derecede gerçekleşecek, ne derece gerçekleşmeyecek kesin olmamakla birlikte bu tip duyumlar var. Fakat bunların nereye varacağını biz de bilmiyoruz. Ama tedirginlik özellikle yaş meyve sebze sektöründe. Bize de bunun çok ciddi sıkıntıları olur gibi görüyoruz. Ama hiçbir şey netleşmedi daha" dedi.
KÖTÜMSER GÖZÜKÜYOR
Olayların çok sıcak olduğunu belirten ATB meclis üyesi ve kesme çiçek ihracatçısı İbrahim Yılmaz, "Bu pazarı bildiğimiz kadarıyla biraz yansıması olacak Türkiye’ye. Ama olaylar çok sıcak ve bekleyip görmek gerekiyor. Şu anda hem çiçek sektörü hem de yaş meyve sebzede sezon başı ve kötü bir zamanda yakalandık. Bekleyip göreceğiz, şu an çok erken. Biraz kötümser gözüküyor ama beklemek gerekiyor" diye konuştu.
BEYAZ ET SEKTÖRÜ DE ENDİŞELİ
Rusya’nın Türkiye’den beyaz et alımını 1 Aralık itibariyle durduracağı yönünde açıklamalar duyduklarını anlatan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan vekili Osman Yardımcı, yıllık beyaz et üretiminin yüzde 2’sinin Rusya’ya ihraç edildiğini, durdurulmasının tabi ki zarar oluşturacağını söyledi. Yardımcı, "Tabii sektörde ne olur ne kalır henüz erken, ama zararı olur. Aslında yüzde 2 çok büyük bir oran değil, iç piyasada da bu zarar giderilebilir ama bir dükkanda bir müşteri daha azalsa zararı olur. İnşallah sonu iyi gelir ve bunların hepsi lafta kalır ve yine ticaretimize devam ederiz" dedi.