Nükleer santral için zeytinlik kanunu bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Nükleer santral için zeytinlik kanunu bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2015 15:02

Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun’dan önemli açıklamalar… Bakan Alaboyun, Türkiye’de nükleer santral yapılabilmesi için Kıyı Kanunu, Elektrik Piyasası Kanunu ve Zeytinlikler Kanunu'nun çıkması gerektiğini belirtti. Alaboyun ilk iki kanunun komisyondan geçtiğini ifade ederken, “Nükleer santral için Kıyı Kanunu, Zeytinlikler Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunu'nun çıkması lazım. Diğerleri komisyondan geçti ama zeytinliklerle ilgili sorun da çözülür. Bu yasal düzenlemeler yeni hükümetin kurulmasının ardından hayata geçirilecek" dedi. Rusya Akkuyu Nükleer Santralı için bugüne kadar 3 milyar dolar harcadı.

Haberin Devamı

Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün gerçekleştirdiği görüşmede Rusya'nın inşa edeceği Akkuyu Santrali'nin yapımı konusunda kararlılığın karşılıklı olarak beyan edildiğini ve santralin 2022 yılında devreye gireceğini düşündüğünü söyledi.

YASAL DÜZENLEMELER HAYATA GEÇECEK

G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Belek'te Reuters'ın sorularını yanıtlayan Alaboyun, görüşmede enerji konularının da gündeme geldiğini ve iki liderin nükleer santral projesi üzerindeki kararlılığını vurguladığını kaydederek, "Nükleer santral için Kıyı Kanunu, Zeytinlikler Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunu'nun çıkması lazım. Diğerleri komisyondan geçti ama zeytinliklerle ilgili sorun da çözülür. Bu yasal düzenlemeler yeni hükümetin kurulmasının ardından hayata geçirilecek" dedi.

Haberin Devamı

'2022 YILINDA DEVREYE GİRECEK'

Türkiye ile Rusya arasında sağlanan mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak. Proje takviminde, TAEK'ten inşaat lisansının 2015 sonunda alınması, ilk ünite inşaatının ise Ocak 2016'da başlaması ve santralin 2019 yılında devreye girmesi planlanmıştı. Ancak bu yıl Mart ayında Reuters'ta yer alan bir haberde, santralin üç yıl gecikmeli olarak 2022'de devreye gireceği yer aldı. Santralin 2022 yılında devreye gireceğini teyit eden Alaboyun, "Nükleer santralin gidişinde sıkıntı görmüyoruz. 2022'de devreye gireceğini düşünüyoruz" dedi.

AKKUYU'DA SORUN YOK

Akkuyu projesinde sorun bulunmadığını, Türkiye'nin bu konuda yasal mevzuatı tamamlayacağını kaydeden Alaboyun, "Haziran'daki seçimler sonrası belirsizlik çıktığı için bu konuda gerekli çalışmaları tamamlayamadık. Yeni hükümetin kurulmasıyla yasal düzenlemeler gerçekleştirilecek" dedi. Rusya'nın Suriye'de IŞİD'e karşı hava operasyonları başlatmasının ardından, Rus savaş uçaklarının Türk hava sahasını üç kez ihlal etmesi Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin gergin bir döneme girmesine neden olmuş ve iki ülkenin gündeminde olan projelerinin etkilenebileceği dile getirilmişti.

TÜRK AKIMI

Haberin Devamı

Erdoğan-Putin görüşmesinde Türk Akımı Projesi'nin de değerlendirildiğini vurgulayan Alaboyun, "Türk Akımı'na karşı değiliz. Türk Akımı'nda bazı konular için zamana ihtiyaç var. Kaç hat olacağı belli olacak... Sonuçta hat tek başına Türkiye'den geçmeyecek. AB ve birkaç ülkeyi de yakından ilgilendiriyor" dedi. Rusya geçen yıl sonunda dört hattan toplam kapasitesinin 63 milyar metreküp olacağını açıkladığı Türk Akımı projesinde daha sonra hat sayısını ikiye, kapasiteyi de 31.5 milyar metreküpe düşürdüğünü açıkladı.

Nükleer santral için zeytinlik kanunu bekleniyor

Hattın kapasitesinin yarıya indirildiğine dair resmi bir görüşme olmadığı vurgulayan Alaboyun, "Bize resmi olarak yapılmış bir müracaat da yok. Biz o nedenle ilk haliyle bakıyoruz projeye. Rusya dün hat sayısını gündeme getirmedi" dedi. Hattın inşaatının başlamasının 2.5-3 yıldan daha kısa olmayacağını söyleyen Alaboyun, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

'FİZİBİLİTE İZNİ VERDİK'

"İnşaata başlamadan birinci hat için fizibilite izni verdik. Onlar diğer üç hat için de izin istiyor. İnşaat için her türlü mutabakat sağlandıktan sonra bunu yapabilirler. Daha resmin bütünü ortaya çıkmadı. Rusya daha önce fizibilite ile inşaat izni istedi. Bunu veririz de temeli atıp inşaatı kuramayabilirler. O yüzden resme bir bütün olarak bakıyoruz. Kendi ana istasyonumuzla ilişkilendirilmesini istiyoruz, buradan gaz alıp kendi sistemine koyabilmeli ve re-export yapabilmeli."

'BU KONU ÇÖZÜLECEK'

Doğalgaz kontratına bağlı olarak Türkiye ile Rusya arasında sürdürülen görüşmelerde, 29 Aralık 2014'ten geçerli olacak şekilde mutabakata varılan yüzde 10.25'lik indirime dair imzayı Rusya'nın atmaması ve bunun için Türk Akımı projesinde tüm hatlar için inşaat izni koşulunu ileri sürmesi üzerine görüşmeler fiilen askıya alınmıştı. Alaboyun, Türkiye'nin daha önce mutabakata varılmasına rağmen yüzde 10.25'lik indirimin uygulanmaması nedeniyle gittiği tahkimden vazgeçmesi gibi bir talebin Rusya'dan kendilerine gelmediğini kaydederek, bu konunun çözüleceğine inandığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!