Güncelleme Tarihi:
2017 yılına kadar finansmanı hazır. İnşaat ruhsatı için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK) başvuru yapıldı. 1.5-2 yılda çıkması bekleniyor. Ocak ayında da Cengiz İnşaat liman inşaatına başlayacak. Rusya inşaat ruhsatı almamasına rağmen projeyi yürütüyor. Bunun gerekçesi ise, “Proje 100 yıllık bir proje” olarak özetleniyordu.
ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI KAFA KARIŞTIRDI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Brüksel’den Japonya’ya giderken Mersin Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili yaptığı, “Ruslar yapmazsa başkası gelir yapar” açıklaması bundan sonra ne olacağı sorusunu beraberinde getirdi. Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili süreç 2010 yılında başladı.
Hükümetlerarası anlaşma 2010 yılında Resmi Gazete’te yayımlandı. 2010 yılının aralık ayında Akkuyu şirketi kuruldu. 4.800 MW gücünde VVER-1200 tipinde dört üniteden oluşacak Akkuyu Nükleer Santrali’nin geçtiğimiz nisan ayında liman ihalesi sonuçlandı. 22 milyar dolarlık toplam yatırım büyüklüğü olacak olan Akkuyu Nükleer Santrali için Rusya şimdiye kadar 3 milyar dolarlık bir kaynak aktardı. Geçtiğimiz günlerde basınla sohbet toplantısı düzenleyen Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Fuad Akhundov, Akkuyu’nun bir Türk şirketi olduğunu belirterek, Türkiye’nin izlediği yola güvenerek geldiklerini, lisans alınmamasına rağmen yatırımlarını yaptıklarını söylemişti.
İNŞAAT RUHSATI İÇİN BAŞVURDU
Akkuyu Şirketi bir süre önce TAEK’e inşaat izni için başvurdu. Bu izin sürecinin 1,5-2 yıl sürmesi bekleniyor. Ancak tribün alımı gibi çalışmalar devam ediyor. Bunun için şirketlerle görüşmeler yapılıyor. Toplantıda gecikmeden dolayı ortaya çıkan maliyeti hangi tarafın karşılayacağı sorulduğunda, Akhundov, bütün mali risklerin Rusya tarafına ait olduğunu söylemişti. Ancak projenin iptali halinde yapılan masrafların bu kapsama girip girmeyeceği konusunda bir netlik yok.
ANLAŞMADA FESİH VAR AMA
Rusya ile imzalanan ve 6 Ekim 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Akkuyu Sahasında Bir Nükleer Güç Santrali’nin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine ilişkin anlaşmanın 18. maddesinde fesih maddesi yer alıyor. Buna göre tarafların bir yıl önceden karşılıklı bildirim yoluyla anlaşmayı her an fesih edebiliyorlar. Ancak cümlenin devamında Anlaşma’nın fesih edilmesinin Proje’nin devam eden uygulanmasını veya Anlaşma yürürlükte iken başlatılan ancak fesih tarihinde tamamlanamayan programları ve projeleri etkilemiyor.
Fesih Maddesi:
“YÜRÜRLÜĞE GİRME, DEĞİŞİKLİK VE FESİH
1. İşbu Anlaşma, Taraflarca, Anlaşma’nın yürürlüğe girmesi için gerekli iç prosedürlerin tamamlanmasına ilişkin son bildirimlerin yazılı olarak ve diplomatik kanallarla alındığı tarihte yürürlüğe girer. İşbu Anlaşma NGS’nin sökümünün tamamlanmasına kadar geçerlidir.
2. Taraflar, bir yıl önceden karşılıklı bildirim yoluyla işbu Anlaşma’yı her an feshedebilirler. Taraflarca üzerinde bu şekilde mutabakata varıldığı takdirde, Anlaşma’ nın feshi, Proje’nin devam eden uygulanmasını (NGS’nin devam etmekte olan işletmesi dahil ancak bununla sınırlı kalmamak kaydıyla) veya işbu Anlaşma’nın yürürlükte olduğu zaman zarfında başlatılan ancak Anlaşma’nın fesih tarihinde tamamlanamayan programların veya projelerin uygulanmasını etkilemez.
3. Anlaşma’nın feshi halinde, 5., 8., 11., 12, 13., 14., 15., 16., 17. ve 18. maddelerinde öngörülen yükümlülükler, taraflarca aksi kararlaştırılmadığı sürece, yürürlükte kalmaya devam eder.