Haliçport'ta ÇED süreci başladı

Güncelleme Tarihi:

Haliçportta ÇED süreci başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2015 13:29

İstanbul'da Haliç'in çehresini değiştirecek Haliçport projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Projede 700 oda kapasiteli 3 otel, 2 yat limanı yer alacak. Şehir Hatları Vapur İskelesi ile yolcu transfer iskeleleri de yer alacak. ÇED raporunun mahkeme tarafından iptal edilmesi dahilinde proje durdurulabiliyor. Olumsuz bulunmaması durumunda ise proje yürümeye devam edecek. Rapor hazırlanırken proje yerel halka da sorulacak. (*İngilizce'de Haliç 'Golden Horn' yani 'Altın Boynuz' olarak biliniyor.)

Haberin Devamı

Tarihi Haliç Tersanesinin bulunduğu alana, 3 otel, 2 yat limanı ve iskele yapımı için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. ‘İstanbul Haliç Yat limanı ve Kompleksi’, kamuoyunda bilinen adıyla Haliçport projesi için yapılan başvuruda, projenin etki alanında yaşayan yerel halkın görüşlerinin de dikkate alınacağı belirtildi. 

Haliçportta ÇED süreci başladı

PROJE BEDELİ 850 MİLYON LİRA

Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşmış ve deniz taşımacılığında önemli bir üretim noktası olmuş Haliç tersanesinde inşa edilecek Haliçport projesi için ÇED süreci başladı. Ulaştırma Denizlik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ÇED başvuru dosyasına göre; projede 3 adet 5 yıldızlı otel, 2 yat limanı ve iskeleler yer alacak. Alan büyüklüğü 250 bin metrekare olan projenin bedeli 850 milyon lira olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Haliçportta ÇED süreci başladı

700 ODA KAPASİTELİ TOPLAM 3 OTEL İNŞA EDİLECEK 

ÇED başvurusunda yer alan proje detaylarına göre, Haliç tersanesine 700 oda kapasiteli 5 yıldızlı 3 otel yapılacak. 100 odadadan oluşacak Otel 1 için Hangar tipinde tescilli bir bina otele dönüştürülecek. 400 oda ve 200 odadan oluşacak 2’inci ve 3’inci otel ise temelden inşa edilecek.

Haliçportta ÇED süreci başladı

ŞEHİR HATLARI VAPURLARI YANAŞACAK

Haliçport projesi kapsamında, Doğu ve Batı Marina olarak adlandırılan ve her biri 70 yat kapasiteli olan 2 yat limanı inşa edilecek. Günlük ortalama 40-50 bin ziyaretçinin faydalanacağı tahmin edilen projede Şehir Hatları Vapur İskelesi ile yolcu transfer iskeleleri de yer alacak.

YÖRE HALKININ GÖRÜŞÜ DE ALINACAK

Projenin yapılabilmesi için yasal gereklilik olarak ÇED raporunda halkın katılımına yer verilmesi gerekiyor. Yöre halkı ile görüşmeler yapılacağı ve onların düşüncelerine de yer verileceğinin belirtildiği ÇED başvurusunda "Projeden birinci derece etkilenecek yakın yerleşim yerlerinde yaşamını sürdüren yerel halktır. Bu ziyaretlerde mümkün olduğunca yöre halkının konuya ilişkin düşünce ve görüşleri alınacaktır" ifadeleri yer alıyor.

Haberin Devamı

Haliçportta ÇED süreci başladı

49 YILLIĞINA KİRALANMIŞTI

Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince, Haliç tersanesini 4 yıl inşaat, 45 yıl işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile 2013 yılında kiralamıştı. Tamince’nin devlete arazi kira bedeli olarak 1 milyar 346 milyon dolar ödeyeceği duyurulmuştu.

Haliçportta ÇED süreci başladı

FATİH SULTAN MEHMET TARAFINDAN İSTANBUL’UN FETHİNDEN 2 YIL SONRA KURULDU

Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri’nden oluşan Tersane-i Amire ya da günümüz adıyla Haliç Tersaneleri’nin tarihi İstanbul’un fethine uzanıyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında kurulan Haliç Tersaneleri, 1497 yılında Sultan İkinci Bayezid tarafından genişletilmiş ve Kemal, Burak ve Piri Reis tarafından idare edilen donanmanın kullandığı gemilerin çoğu bu tersanelerde inşa edilmiştir. 34 hektarlık alanda konumlanan Haliç Tersaneleri, donanım ve malzeme ambarları, havuzları, kışlaları, yelken dikim, kürek yapım atölyeleri, dökümhane, cami ve çeşmeleri ile kendi döneminin en büyük tersanesi haline getirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!