Güncelleme Tarihi:
Perakende ev ürünleri alanında Esse önemli bir müşteri kitlesine erişmişti. Esse’nin Türkiye genelinde 207 kadar mağazası bulunuyordu. Ancak, şirket
TOPLAM BORÇ 506 MİLYON TL
275 milyonu tedarikçilere olmak üzere toplam 506 milyon TL borcu bulunan Esse’nin kurtarılması için çeşitli arayışlara girildi. Bu arada şirketin bünyesinde milyonlarca liralık gayrimenkul de bulunuyor. Tedarikçiler de bu amaçla yeni bir şirket kurdu ancak Esse’de sorunlar çözülemedi.
ÖNEMLİ İSİMLER DE ALACAKLI
1 Ekim 2016’de 207 mağazası bulunan Esse’nin şimdilerde 60 mağazası açık durumda. Bu mağazaların 40’ı bayilere kalan 20’si şirkete bağlı. Anılan süreçte ne personel maaşları ödendi ne de mağaza kiraları ödendi. Yine Esse’den alacaklı olan çok sayıda tedarikçi de paralarını alamadıkları için iflasın eşiğine geldi. Alacaklı tedarikçiler arasında futbol dünyasının önemli bir isminin de olduğu anlaşıldı.
50 BİN TL SERMAYE İLE KURULDU
Geçtiğimiz hafta ise Esse ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Anılan toplantıda Esse’nin yeniden ayağa kaldırılacağı ve kapanan mağazaların açılacağı duyruldu. Esse’nin kurtarılması için devreye giren şirketin ise Veli Uğur Çabuk’un 2013’te 50 bin TL sermaye ile kurduğu Batu Yatırım Holding A.Ş olduğu açıklandı. Bu şirketin sermayesi daha sonra 700 bin TL’ye çıkarıldı.
SAVCILIĞA BAŞVURDULAR
Bu açıklamanın üzerinden bir hafta geçmeden bu kez Esse’nin sahipleri hem açıklama yaptı hem de hukuki sürecin başlatıldığınu duyurdu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda, Esse Grubu şirketlerine karşı ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçunun işlendiği öne sürüldü. Suçlanan isimler arasında Batu Yatırım’ın sahibi Veli Uğur Çabuk da yer aldı.
‘ESSE ADINA MAĞAZA AÇAMAZLAR’
Esse adına yapılan yazılı açıklamada ise, Batu Yatırım’ın Esse adına mağaza açma veya faaliyet gösterme yetkisinin olmadığı vurgulandı. Açıklamanın devamında Batu Yatırım’ın hiçbir mali yükümlülüğünü yerine getirmediği, aradan geçen 3 aylık süreçte Esse’nin borçlarının daha da arttığı kaydedildi. Açıklamaya göre, Esse’nin ‘kurtarılması’ için girişilen süreçte 80 mağaza daha kapandı. Açıklamada, ciddi bir borç yükü altında bulunan Esse’yi ‘kurtarmak’ üzere ortaya çıkan Batu Yatırım’ın hiçbir mali varlığının olmadığı öne sürüldü. Batu Yatırım Holding ile yapılan tüm anlaşmaların da noter kanalı ile fesh edildiği de açıklamanın devamında yer aldı.
‘ŞİRKETİ ELE GEÇİRMEK İSTİYORLAR’
Esse Ev Ürünleri A.Ş Yönetim Kurulu adına Hürriyet’e yapılan açıklamada ise “Esse çok önemli bir marka ancak mali olarak çok zor durumdayız. Şirketi ‘kurtarmak’ üzere ortaya çıkan kimi isimlerin ise niyetlerinin kötü olduğunu görüyoruz. Konu ile ilgili savcılıklara gerekli başvurular yapıldı; gerekli davalar da açılıyor. Esse, resmen bir ele geçirme olayı ile karşı karşıya. Birileri, ‘arkamızda devlet’ var uydurması ile bu süreci yönetmeye çalışıyor. Ancak, yaptığımız araştırmalarda böyle bir şey de yok” denildi.
KAYNAKLARIMIZ VAR
Batu Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Mehmet Kahraman konu ile ilgili Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Esse projesi kapsamında finansal ve ticari borçların yapılandırılması ve mevcut sektörün yüzde 35’lik kısmının yeniden çalışması için gerekli olan nakdi ve gayri nakdi kaynaklarımız hazır haldedir. Esse için yapılandırma projesine başlangıç olarak tarafımıza verilen verilere göre 500 milyon TL tutarında yaklaşık borç olduğu belirtilmiştir. Fakat tarafımızca yapılan mutabakatlar ve gelen belgeler kapsamında bu rakamın oldukça üzerinde bir rakam ortaya çıkmıştır. Batu olarak amacımız ülkenin sosyal bir yarasına merhem olmaya çalışmak. Esse için yaptığımız çalışmaların duyulması ile basın açıklamasında da belirttiğimiz gibi yeni işbirliği girişimi ile Batu-Esse markası adı altında bu sayıyı 500 adet gibi bir rakama ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
BERBER DE PİDECİ DE MAĞDUR
Öte yandan, Esse’nin yüzde 80 hissesinin sahibi H. Erhan Abaz’a yönelik de kritik bir takım iddialar söz konusu. Edinilen bilgilere göre, Abaz, Esse’nin devri sonrası ‘kaynak’ yaratmak için yakınındaki bir çok isim üzerine kurdurduğu şirketler aracılığı ile kredi çekti; çeklerini kullandı. 10’u aşkın kişinin riski 100 milyon TL seviyesinde. Bu kişiler arasında, pideci, berber, servis şoförü, emlakçı gibi değişik mesleklerden kişiler bulunuyor. Anılan kişileri, bankaların hacizleri nedeni ile büyük sıkıntılar yaşadıkları da öğrenildi.
‘HAYALİ BANKA’ İLE GÜNDEME GELMİŞTİ
Batu Yatırım’ın sahibi Veli Uğur Çabuk ismi daha önce de bir dizi haberle gündeme gelmişti. Batık durumda olan halka açık konumdaki Mango Gıda’nın alımı sürecinde Sermaye Piyasası Kurulu, Çabuk hakkında, gerçeğe aykırı belge düzenlemekten suç duyurusunda bulunmuştu. Yine Çabuk, 3 yıl önce de büyük hava yolu şirketini almak üzere gündeme gelmişti. Şirket yetkilileri daha sonra yaptıkları açıklamada herhangi bir görüşmelerinin olmadığını açıklamıştı. Çabuk, Hürriyet’in 2013’te manşetine taşıdığı ‘hayali banka’ skandalında adı geçen Banque International isimli ‘banka’nın yetkilisi olarak görünüyordu. BDDK’nın hazırladığı raporda, Çabuk’un da ismi, ‘hayali banka kuranlar’ arasında yer alıyordu. Anılan banka, Türkiye’de 10’a yakın KOBİ’yi dolandırmakla suçlandı. Çabuk’ın İzmir’deki Finrost isimli danışmanlık şirketi de soruşturmalara konu olmuştu.
BDDK raporunda, 'hayali banka' kurmakla suçlanan isimler arasında Veli Uğur Çabuk da yer almıştı.