Güncelleme Tarihi:
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu banka genel müdürleri ve yöneticileriyle İstanbul Etiler’de bulunan Türkiye Bankalar Birliği’nde bir araya geldi.
2.5 saat süren toplantı sonrası açıklama yapan Şahap Kavcıoğlu şöyle konuştu:
"Toplantımız mutat toplantılardan, zaten dönem dönem Bankalar Birliği Başkanımızın başkanlığında BDDK Başkanımız, banka genel müdürlerimiz bir araya gelip durum değerlendirmesi yapıyoruz, güncel değerlendiriyoruz. Daha önce de yapmıştık. Bu da o toplantılardan bir tanesi. Bankacılık sektörümüz çok güçlü ve genel değerlendirmelerimiz de bu yönde. Banka genel müdürlerimizle karşılıklı birbirimizi bilgilendirdik. İyi bir görüşme oldu, olumlu bir hava içerisinde çok faydalı bir değerlendirme oldu. BDDK Başkanımız toplantıda. Zaten normalde de bir ilişki ve iletişim halindeyiz. Herhangi bir problem yok, çok güçlü bir iletişimle bankacılık sektörü Türkiye’de ve dünyada en iyi ve en başarılı sektörlerden bir tanesi olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
Kavcıoğlu, toplantının gündeminin sorulması üzerine ise, "Genel değerlendirmeler, her zaman olduğu gibi. Türkiye’nin ekonomik gelişmeleri, bankacılık sektörüyle ilgili, yeni bir yıla giriyoruz, öncesinde yılın değerlendirmesi, bankacılık sektörünün değerlendirilmesi, Merkez Bankası, BDDK’dan karşılıklı olarak görüş alışverişleri, bunlar konuşuldu. Her zaman olduğu gibi, çok değişik bir şey yok" cevabını verdi.
"OLAĞANÜSTÜ BİR TOPLANTI DEĞİL"
Başkan Kavcıoğlu şöyle devam etti:
"Genel değerlendirme, genel bilgilendirme içerisinde bunların hepsini konuştuk, bilgilendirdik, faiz indirimleri olsun, diğer konularla ilgili. Sektör, Merkez Bankası, BDDK birbiriyle çok uyumlu bir şekilde, çok güçlü bir şekilde iletişim içerisindedir karşılıklı olarak. Dünyanın en başarılı sektörlerinden biri olarak bankacılık sektörü bu işi yönetmektedir. Bu değerlendirmeyi zaten süreç içerisinde yapıyoruz. Yine aynı değerlendirmelerimiz, karşılıklı görüş alışverişlerimiz, taleplerimizi, taleplerini değerlendirip, her zaman olduğu gibi süreç içerisinde de bunları yerine getiriyoruz, getireceğiz. Herhangi bir problem yok, herhangi bir sıkıntı yok. Bu toplantılar daha önce ayarlanan toplantılar, olağanüstü bir toplantı değil, öncelikle bunu ifade edelim. Daha önceden de planlamış olan, daha sonra da yapacağımız toplantılardan bir tanesi. Daha öncede yaptık aynı şekilde."
"YAŞANACAK, YAŞANAN VOLATİLİTELERİN ÜZERİNDEN GELECEK BİR SEKTÖRÜMÜZ VAR"
Kavcıoğlu, bankaların bir taleplerinin olup olmadığına yönelik soruya ise şu yanıtı verdi:
"Hepsini konuştuk, bankacılık sektörü şu anda Türkiye’nin en güçlü sektörlerinden bir tanesi. Dünyada da özkaynak karlarıyla, sermaye yapısıyla, müşteri değerleriyle dünyanın en iyi sektörlerinden bir tanesi. Yaşanacak, yaşanan volatilitelerin üzerinden gelecek bir sektörümüz var, herhangi bir sıkıntı yok. Bunu böyle değerlendirmek lazım."
Toplantıya, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, HSBC Türkiye Ceo’su Selim Kervancı, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Halk Bank Genel Müdürü Osman Arslan ve Garanti Bankası Genel Müdürü Recep Baştuğ’un da aralarında bulunduğu banka müdürleri ve yöneticileri katıldı.
İKTİSAT PROFESÖRÜ ŞENER: TÜRKİYE'DE GÜÇLÜ BİR FİNANS SİSTEMİ VAR
İstanbul Üniversitesi İktisat Profesörü Sefer Şener, kritik toplantıyı şu sözlerle değerlendirdi:
Son dönemde özellikle piyasada oluşan kurun volatilenin azaltılması, MB'nin öngörülmesi açısından hep şu eleştiriliyordu. "Hep bu kadar dalgalı kur var. Ama MB'nin bu işi yönetmesi lazım" Kimle yönetmesi lazım, ilgili kurumlarla yönetmesi lazım. BDDK'nın bankaların iletişim halinde olması lazım. Daha önce de karşılıklı bilgilendirici toplantılar yapılmaktaydı. Bu toplantının olağanüstü bir toplantı olarak değerlendirilmemesi lazım.
Sayın Kavcıoğlu, bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik açısından, özsermaye açısından Avrupa'da gelişmiş piyasada olduğu gibi çok güçlü olduğu ve bu volatile... A'dan Z'ye tüm senaryoların konuşulduğunu, bankaların değerlendirmelerini, bundan sonra yapılması gerektiğinin konuşulduğunu görüyoruz. Bu tür toplantılar önemli. Hem kamu bankaları hem özel bankalar neticesinde, bundan sonra nasıl adımlar atılabilir... Özel bankalar yapıyı gördükten sonra biraz gecikmeli olarak buna adapte oluyor. Bundan sonra bu adaptasyonun daha net olması için... Türkiye'de çok güçlü bir finans sistemi var.
Burada özellikle MB'nin bundan sonra ne yapacağıyla ilgili karşılıklı diyalog içerisine girildiği görülüyor. Bu piyasa için çok önemli. Kamuoyunu bilgilendirmesi gerekiyor. Bu işin en önemli noktası bankalar. Krediler bankalar tarafından kullanılıyor, vatandaşlar bankalarla direkt muhatap.