Güncelleme Tarihi:
İngiltere, Brexit referandumunda "AB'den çıkalım" dedi. Dolar/TL, İngiltere'deki referandumda ayrılıkçıların önde gittiğine işaret eden sonuçların ardından erken saatlerde 3 seviyesinin üzerini test ederek bir ayın en yüksek seviyesini gördü, sterlin/TL ise Nisan 2015'ten beri en düşük seviyeye geriledi.
ABD'DEN 30 YILIN EN KÖTÜ AÇILIŞI
Küresel borsalardaki satış dalgası ABD borsalarına kadar yansıdı.
ABD'nin önde gelen endekslerinden S&P 500, yüzde 1,8 düşüşle başlangıç yaparak son 30 yılın en büyük düşüşüne imza attı.
Endeksteki kayıp sonraki hareketlerde yüzde 2,70 ekside.
Borsa İstanbul güne yüzde 5,02 düşüşle başladı. Altının gramı ise 130,4 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Dolar, 3 lirayı görmesinin ardından 2,91 seviyesine geriledi.
ÇEYREK ALTIN 205 LİRA OLDU
Piyasalardaki belirsizliklerin etkisiyle yatırımcılar altın ve yene akın etti. Altının onsu bugün yüzde 9 yükseldi ve çeyrek altın fiyatlarına da bu durum yansıdı.
Çeyrek altın Kapalıçarşı'da 205 liraya kadar yükseldi.
Peki dünya borsalarındaki son durum ne?
İşte bugün en fazla değer kaybeden borsalar:
-Yunanistan borsası yüzde 16,30 düşüşle en fazla düşüsün olduğu borsa.
-İspanya borsasında düşüş yüzde 12 civarında
-Japonya borsasındaki düşüş yüzde 7'nin üzerinde
-Fransada düşüş yüzde 8 civarında
-Almanya borsasında düşüş yüzde 7 civarında
-Venezuela borsasındaki düşüş yüzde 4'ün üzerinde
-Norveç yüzde 4 civarında
-İngiltere yüzde 4'ün üzerinde
-Avustralya borsası yüzde 3'ün üzerinde
-Rusya borsası yüzde 2,52 ekside
-Hindistan yüzde 2,2 kapandı
-Yeni Zelanda yüzde 2,25 ekside kapandı
-Çin borsası yüzde 1,33 ekside kapandı
ARTIDA OLAN BORSALAR
İsveç borsası yüzde 0,45 civarında
Finlandiya borsası yüzde 0,79 civarında
PİYASA UZMANLARI NE DİYOR?
ASH: REFORM ŞART
Nomura Bank Gelişen Ülkeler Direktörü Timothy Ash, karar sonrası geçtiği notta, “Bu karar daha çok Avrupa Birliği’nde radikal değişiklik ve reform yapılması adına bir uyandırma çağrısı olarak kabul edilebilir” dedi. ,
ÖKTE: KARİYERLERİMİZDE 2-3 DEFA YAŞANACAK BİR SABAH
TEB Stratejisti Işık Ökte, “Böyle bir sabah ‘’şu olmazsa bu olur, bu olursa aslında bu da olabilir’’ yazısına gerek yok. Finansal kariyerlerimizde (+20 senelik, ‘’uzun’’ bir kariyerse) 2-3 defa yaşayacağımız bir sabahı yaşıyoruz. Avrupa Birliği’nin geleceği sorgulanmaya başlandı, Fransa ve Hollanda’da AB karşıtları hemen referandum çağrısı yaptılar, İngiltere Merkez Bankası’nın harekete bugün geçmesi bekleniyor, 2016’da önümüzde kalan 4 Fed Açık Piyasa Komite toplantısında da faiz artırım opsiyon fiyatlaması yüzde 50 altına indi, Avrupa Merkez Bankası’ndan gelebilecek adımlar konuşulmaya başlandı.... Wall Street’in en doğru söylemlerinden biri ‘Kimse panikleyerek 1 kuruş para kazanmamıştır’ (‘’No one ever made a dime panicking’’) sözünü unutmadan, yatırım/trade opsiyonlarını masaya koymaya çalışalım. Borsa İstanbul’da uzun pozisyonda hisse taşıyan ve pozisyonlarını BIST30 kontrat (kısa) ya da TL/Dolar kontrat (uzun) pozisyonlarıyla ‘’hedge’’ etmemiş (korumamış) yatırımcıların/trader’ların piyasadaki önemli seviyeleri izleyerek pozisyonlarını trade etmelerini tavsiye ediyoruz. Bu ortamın, oturup, piyasayı ‘’seyretme’’ ortamı değil; aksiyon alma, ‘’risk kesme’’ ya da ‘’risk artırma’’ ortamı olduğuna inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
TOKTAY: ALMANYA GÜNDEME GELEBİLİR
XTB Araştırma Müdürü Arzu Toktay, “İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararının ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceği kesin. Çıkış kararı öncesinde İngiltere’nin çıkış kararının Lehman’ın iflasından daha talihsiz olduğunu düşünenler olduğunu hatırlatalım. Piyasaların 2008 krizine benzer tepkiler ile fiyatlamalar yapması bu görüşü haklı çıkarıyor. Dolayısı ile Amerikan Merkez Bankası Fed’in 2016’da tek faiz artırım ihtimali dahi sorgulanmaya başlanabilir. Avrupa Merkez Bankası’nı ise daha zorlu bir süreç bekliyor. Birliğin geleceğine ilişkin soru işaretlerinin artması da cabası anlaşılan önümüzdeki günlerde bölgenin mihenk taşı olan Almanya’nın ayrışmaları önleme çabalarına daha sık şahit olacağız” dedi.
ERKAN: LONDRA AĞIRLIĞINI KAYBEDEBİLİR
Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Londra yüksek ihtimalle finansal sistemdeki ağırlığını New York ve Singapur’a kaptıracak ve eski önemini yitirecek. Bu sonucun reel sektörde de ciddi sonuçları olacağını öngörebiliriz. Birçok şirket Londra’da bulunan merkezlerini veya ofislerini taşıyabilir. Finansal sistemde ve reel sektörde gerçekleşecek bu aksiyonların da birçok kişinin işini kaybetmesine yol açacağını söyleyebiliriz. Dış ticaret hacminde de kayıp olacak, bütün bu gelişmeler İngiltere ve Avrupa ekonomilerinin küçülmesine, küresel ekonominin daralma trendine girmesine yol açacak" değerlendirmesinde bulundu.
IŞIKFX Başanalisti Gizmen NALBANTLI, "Bundan sonra süreci dikkatle takip etmemiz gerekiyor. Yapılan referandumda AB’den ayrılma taraftarları zafer kazanmış gibi gözükse de referandum sonuçlarının parlamento tarafından onaylanması gerekiyor. Parlamentonun onaylaması sonrası ise AB ile ilişkilerin kesilmesi için ise iki yıllık bir zaman var. Referandum sonrası açıklamalar yapan Cameron, halkın kararına saygı duyduklarını belirtirken İngiltere ekonomisinin güçlü olduğunu, İngiliz mal ve hizmetlerinin nasıl satılacağı konusunda hemen bir değişiklik olmayacağını söyledi. İstifa edeceğini açıklayan İngiltere Başbakanı, Ekim’de seçilecek yeni başbakanın ayrılma sürecine liderlik edeceğini ve AB dışında da kendi yollarını bulacaklarını ifade etti" dedi.
HARİTA KAYNAK: CNBC